Covasna, ținutul sutelor de conace și a meșteșugurilor străvechi

0 2.092

În perioada 20-22 septembrie 2016, am pornit alături de Asociatia Travel Focus să descoperim ținutul secuiesc, în special județul Covasna și împrejurimile.

Încă de la început am fost conștient că 2 zile nu sunt suficiente pentru a putea descoperi tot ce ne oferă zona, dar orice lucru are un început. Și am putut să-mi fac o idee despre regiune.

Covasna, ținutul sutelor de conace

Pe 20 septembrie, la 08:30, am pornit pe traseul București – Sf. Gheorghe – Arcuș – Tălișoara. Nu am pornit la drum cu idei preconcepute. Știam că vom merge într-o regiune controversată. Probabil că și voi ați auzit de județele Harghita și Covasna, care vor autonomie teritorială (unii vor). Sau de oamenii din aceste zone care nu vor să vorbească limba română. Hai să ieșim din clișee și să nu tragem concluzii din cele auzite.

Eu am avut plăcerea să descopăr oameni primitori, calzi, ospitalieri și dornici să-și promoveze valorile locale și tradițiile. Am vorbit în română, s-a vorbit mult în română, am râs, am glumit, ne-am distrat. Au fost 2 zile pline și am plecat cu gândul că voi reveni în Covasna.

Ce m-a determinat să plec cu acest gând? Experiența plăcută trăită în acest colț de țară și curiozitatea de a descoperi tot mai mult.

Nu are rost să vorbesc în metafore și epitete. Și mai bine vă las să admirați câteva fotografii.

Muzeu privat, colecție de peste 550 fiare de călcat (Satul Arcuș).

colectionar-fiare-calcat-2
colectionar-fiare-calcat-1

Alte obiecte expuse în cadrul muzeului privat!

muzeu-privat-covasna-3
muzeu-privat-covasna-1

Imaginile spun multe și totuși nu am putut cuprinde toate obiectele văzute în acest muzeu privat. E ceva unic în România și vă recomand să mergeți și să-l vizitați.

Din păcate, site-ul muzeului e în maghiară. Recomandăm o versiune în limba română și o versiune în limba engleză. Cine vrea turiști, trebuie să comunice cu ei.

Muzeul Național Secuiesc (Sf. Gheorghe).

muzeul-national-secuiesc-12
muzeul-national-secuiesc-10
muzeul-national-secuiesc-8
muzeul-national-secuiesc-6
muzeul-national-secuiesc-4
muzeul-national-secuiesc-2
muzeul-national-secuiesc

Am fost plăcut surprins să descopăr aici o parte din istoria secuilor din România. Din păcate, timpul prea scurt pentru vizitare. Detalii pe site-ul muzeului!

Fierarul din “Ținutul pădurilor” (Tălișoara)

Într-una din zile am pornit într-o călătorie magică prin “Ținutul pădurilor”. Ne-am ”îmbarcat” într-o căruță și am pornit să colindăm împrejurimile zonei Baraolt. Am căutat comoara la rădăcina unui copac, am băut apă din fântâna vieții și am potcovit mârțoaga la fierar. Totodată, fierarul ne-a încâlzit gâtlejul cu o pălincă foarte bună și ne-a oferit bucuria sufletului local într-o felie de pâine cu unsoare și ceapă.

fantana-apa-vietii-covasna
fierarul-covasna-5
fierarul-covasna-3
fierarul-covasna-1

Castelul Daniel din Tălișoara

Cazarea am avut-o la Castelul Daniel din Tălișoara. Un conac salvat de la degradare, iar acum oferă camere spațioase și saloane intime, ziduri groase și arcade pline de har.

castelul-daniel-5
castelul-daniel-3
castelul-daniel-1

Am avut parte de un moment artistic, de odihnă, dar și de meniuri fine și gustoase. Ce poți să-ți mai dorești de la cazare? Fiecare cameră este unică, iar pentru fotografii vă invit să accesați site-ul hotelului.

Sper că v-am captat atenția cu aceste fotografii și v-am făcut curioși să mergeți pentru a vizita aceste meleaguri. Cei din Covasna vor să dezvolte turismul în zonă, dar sunt la început de drum și fac pași mărunți.

Din ce am observat, accesul rapid se poate face doar cu mașina. Mai greu cu trenul sau alte mijloace. La infrastructură e mult de lucru. Sunt 232 de kilometri între București și Tălișoara, un drum care se poate face în aproximativ 3 ore, teoretic. Practic, drumul poate dura mai mult pentru că sunt regiuni cu serpentine, sunt porțiuni de drum cu gropi etc.

Covasna, ținutul conacelor

Pentru final am lăsat ținutul celor 100 de conace, în zona Bigfalău, Covasna. În judeţul Covasna există peste 110 castele şi conace cu o valoare istorică şi arhitectonică inestimabilă. Multe dintre ele nu au aparținut boierilor, ci unor căpetenii de oști.

covasna-tinutul-conacelor-4
covasna-tinutul-conacelor-2

Zona mi-a plăcut și mi-ar fi plăcut să aflu multe mai multe povești despre aceste conace. Însă timpul scurt ne-a oferit doar oportunitatea de a vizita câteva dintre acestea. Unele aflate într-un stadiu avansat de degradare, altele salvate de localnici. Pe viitor, sper ca autoritățile să se implice în salvarea lor și să le transforme în unități de cazare. Degeaba le vedem, daca nu ne putem bucura de o experiență trăită într-un conac vechi de zeci de ani.

Concluzia mea e una pozitivă și încântătoare. Mi-a plăcut să descopăr noi locuri frumoase din România și am fost încântat de cele vizitate și trăite printre acești oameni. M-am bucurat să văd cum sunt practicate meșteșuguri străvechi și am apreciat modul în care au conservat istoria, istoria lor.

Aparent, turismul în Covasna este pe drumul cel bun, dar are nevoie de infrastructură și de diversitate. Și special pentru AirlinesTravel, am aflat că județul Covasna încurajează construirea aeroportului de la Brașov. Acestea fiind spuse, vă recomand să mergeți și să vă plimbați în aceste zone. Nu cred că vă veți plictisi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.