blank

Companiile aeriene au pierdut 220 de miliarde de dolari pe perioada pandemiei de COVID-19!

0 372

Conform rezultatelor financiare pentru 2021 și prima jumătate a anului 2022, companiile aeriene din întreaga lume au suferit o pierdere netă de aproape 220 de miliarde de dolari în cei doi ani și jumătate de Covid-19. Raportul a fost realizat de Cirium, o companie ce se ocupă cu analiza operațională a companiilor aeriene.

Veniturile grupurilor aeriene globale s-au redus cu peste jumătate în 2020 și, în ciuda unei anumite redresări, au încheiat 2021 cu cifre în scădere cu peste 40% față de nivelurile de dinaintea crizei de sănătate. Ajungând la 500 de miliarde de dolari, veniturile rămân mai mici față de cele raportate în urmă cu 15 ani.

Cu majoritatea rezultatelor financiare ale companiilor aeriene cunoscute pentru prima jumătate a anului 2022, există semne suplimentare de redresare din criză, dar se preconizează că sectorul aviatic va înregistra încă o pierdere pentru întregul an 2022.

A crescut cererea de călătorie, iar veniturile globale au crescut cu 70% în prima jumătate a anului 2022, dar tot va fi sub nivelul din 2019. Conform raportului Cirium, cel mai mare progres a fost realizat de companiile aeriene nord-americane, deoarece acestea au înregistrat o creștere de 5% față de nivelurile pre-pandemie și au revenit la un profit operațional modest.

În Europa, marile grupuri aeriene, cum ar fi Lufthansa Group și Air France-KLM, au înregistrat o creștere puternică a veniturilor lor semestriale, ca urmare a ridicării restricțiilor de călătorie la începutul anului 2022. Traficul aerian de pasageri din Europa de Vest a ajuns la aproximativ 95% din nivelurile pre-pandemie, sporind veniturile și readucând la profitabilitate cele mai mari grupuri în trimestrul încheiat în septembrie.

Una peste alta, după 2.5 ani de pandemie, pierderile nete ale companiilor aeriene au fost de 220 de miliarde de dolari. Cel puțin pe 2022, pierderile estimate sunt de 15 miliarde de dolari, cam cât au pierdut companiile aeriene după atentatele din 11 septembrie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.