Comisia UE: Certificatul de recuperare poate fi eliberat pe baza testului rapid antigen pozitiv făcut într-un centru autorizat!

0 1.079

Comisia Europeană a adoptat noi reguli privind eliberarea certificatelor de recuperare, făcând procesul mai ușor și mai convenabil. Potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia UE, începând din 22 februarie, statele membre ale Uniunii Europene vor putea emite certificate de recuperare pe baza unui rezultat pozitiv al testului rapid de antigen.

Aceasta înseamnă că toți călătorii, în special cei care au fost infectați cu boala COVID-19 în timpul valului Omicron, vor putea călători mai liber și mai ușor.

„Certificatul digital COVID al UE evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de recuperare, de asemenea, bazate pe teste antigene rapide de înaltă calitate”, a declarat Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

Anterior, statele membre, precum și alte țări care au fost conectate cu succes la certificatul digital COVID al UE au putut elibera certificate de recuperare numai dacă o persoană a fost testată pozitiv printr-un test RT-PCR. Însă, deoarece testele rapide de antigen au ajuns să aibă o acuratețe bună, Comisia a decis să ușureze regulile.

Totuși, s-a subliniat că testul rapid cu antigen care este utilizat în scopul eliberării/obținerii unui certificat de recuperare trebuie să facă parte din lista comună a UE a testelor rapide cu antigen. În plus, s-a remarcat faptul că testul rapid cu antigen trebuie efectuat de către profesioniștii din domeniul sănătății sau personal instruit, ceea ce sugerează că autotestele nu pot fi folosite pentru a obține un certificat de recuperare.

Noile reguli privind eliberarea certificatelor de recuperare încep să se aplice imediat, iar statele membre pot începe să emită certificate de recuperare bazate pe teste rapide de antigen ori de câte ori sunt gata.

Leave A Reply

Your email address will not be published.