Bombardier se pregăteşte de primul zbor al unui avion din familia CSeries (video)

0 539

Ziua de 16 septembrie 2013 va intra în istoria producătorului de avioane Bombardier Aerospace, fiind data la care un avion din familia CSeries îşi va lua zborul pentru prima dată. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, vremea fiind singurul factor de care mai depinde acest prim zbor pentru CSeries (FTV1).FTV1_Bombardier_CSeries

Evenimentul este important pentru producătorul canadian din mai multe motive. Unul ar ţine de credibilitatea proiectului. Bombardier a amânat primul zbor pentru CSeries cu mai bine de opt luni. Primele amânări au ţinut de probleme la furnizori, apoi alte două în decursul acestui an. Deja e prea mult, aşa că vremea trebuie să ţină cu ei.

Bombardier_CSeries_viteza_sol_teste

Al doilea motiv ţine de planul de dezvoltare şi omologare al avionului. Bombardier doreşte să introducă avionul în serviciul comercial undeva în Q2 2014, însă îi va fi dificil să se ţină de plan dacă avionul nu va decola în decursul zilei de azi. O nouă amânare ar însemna decalarea unor etape în procesul de dezvoltare al proiectului şi automat o decalare în termenii de livrare către transportatorii aerieni.

Bombardier_CSeries_viteza_sol

Până în prezent, proiectul a costat aproximativ 3.4 miliarde de dolari, iar Bombardier a primit comenzi pentru 177 de avioane (63 CS100 şi 114 CS300). Noua generaţie de avioane Bombardier CSeries are două modele, unul este CS100 de 110 locuri într-o configuraţie standard, iar al doilea este CS300 de 135 de locuri într-o configuraţie standard.

800px-CS100_CS300_3view

CSeries va concura cu noile aeronave Boeing Next Generation 737-600 şi 737-700, cu avioanele Airbus A318 şi A319 şi cu Embraer E-195. Avioanele CSeries vor fi construite din materiale compozite şi vor fi propulsate de motoare PurePower PW1500G de la Pratt & Whitney, subsidiară United Technologies Corporation (UTC). Producătorul canadian spune că noile avioane CSeries vor consuma cu până la 20% mai puţin carburant şi vor fi de patru ori mai silenţioase în comparaţie cu modelele rivale.

Încă nu ştim ora la care avionul CSeries îşi va lua zborul, dar vom sta cu ochii pe site-urile: www.cseriesfirstflight.bombardier.com, www.bombardier.com, cseries.com. Transmisiunea live începe la 9.30 AM (EDT) – 16.30 ora României. Avionul ar urma să decoleze de pe aeroportul Mirabel, la nord de Montreal.

Până la primul zbor din istorie pentru un avion CSeries, acesta a fost supus unor teste la sol. A ajuns până la viteza de 230 km/h la sol, ca parte a testelor de taxi de la sol.

Leave A Reply

Your email address will not be published.