Bagajul de mana (bagajul de cabină) inclus gratuit la companiile low-cost

9 2.846

Industria aviaţiei civile evoluează şi se transformă. În urmă cu 2-3 ani, ştiam de două tipuri de companii aeriene: low-cost (LLC – Low-cost carrier) şi full-service (companiile clasice/tradiţionale). Cele low-cost practicau tarife foarte mici, dar fără alte servicii incluse.

În ultimii 3 ani, ți-a întârziat avionul mai mult de 3 ore sau ți-a fost anulat zborul? Solicita ACUM despăgubirile legale de până la 600€!

Din punctul nostru de vedere, companiile low-cost nu au mereu cele mai bune tarife, dar cu siguranţă au mai puţine servicii incluse în preţul biletului. Orice doreşti în plus, trebuie să plăteşti.

Companiile full-service practicau preţuri mai mari, dar aveau inclus în preţul biletului un pachet de servicii: catering (băuturi şi mâncare), bagaje (1 de cabină şi 1 de cală), check-in gratuit în aeroport etc.

AirHelp get compensation

Bagajul de mână

NOTA: Prin 2011 am zburat cu KLM la Amsterdam şi pot spune că am avut parte de cel mai bun serviciu la bord. Pe zborul de dimineaţă am avut meniu mic dejun (ou, bacon, caşcaval, gem etc), iar pe zborul de noapte am avut masă caldă. Acum situaţia este schimbată. Meniul s-a diminuat foarte mult şi s-a schimbat şi regula bagajului de cabină (bagajul de mână).

Însă criza economică din ultimii 5 ani, preţul foarte mare al carburantului şi o serie de alţi factori economici au dus la transformări majore în rândul companiilor aeriene. Unele au falimentat, altele au supravieţuit prin modificări în planul operaţional (au schimbat flota, au ajustat reţeaua de rute, au schimbat pachetul de servicii pentru pasageri, au făcut restructurări etc).

În prezent, e greu să mai ştim cu exactitate ce servicii sunt incluse în preţul biletului de avion la un low-cost sau la un full-service. Companiile low-cost merg spre o zonă hibridă prin adăugarea de noi pachete tarifare şi cu diferite servicii incluse în preţul biletului. Putem observa evoluţia Blue Air sau Ryanair.

Companiile clasice (full-service) merg şi ele spre o zonă hibridă prin introducerea unor pachete low-cost. Putem observa evoluţia companiilor LOT, KLM, Lufthansa, Air France şi multe altele.

Zilnic suntem întrebaţi despre ce este inclus în preţul biletului de avion, indiferent de compania aeriană. Pornind de la această întrebare, am decis ca în acest articol să analizăm zona companiilor low-cost şi ne referim strict la bagajul de mână, recunoscut și ca bagajul de cabină.

Mai jos aveţi un tabel cu 10 companii aeriene low-cost din Europa şi bagajele de cabină acceptate şi incluse în preţul biletului standard.

Bagajul de mana acceptat gratuit la companiile low-cost

CompanieDimensiuni bagaj mână (cm)Greutatea maximă acceptată Gratuit în prețul biletului
Ryanair55x40x20 și 35x20x2010kg1 bagaj de mână standard și 1 bagaj mic (poşetă, geantă laptop, sacoşă mică, geantă foto etc)
Blue Air55x40x2010kg1 bagaj de mână
Easyjet56x45x25fara limita de greutate1 bagaj de mână
WizzAir55x40x23 10 kg1 bagaj de mână
Pegasus55x40x208kg1 bagaj de mână
FlyDubai*56x45x25 / 25x33x257kg1 bagaj de mână / 1 bagaj mic (poşetă, geantă laptop, sacoşă mică, geantă foto etc)
Norwegian55x40x2310kg1bagaj de mână / 1 bagaj mic (poşetă, geantă laptop, sacoşă mică, geantă foto etc)
Volotea55x40x2010kg1 bagaj de mână
Vueling55x40x2010kg1 bagaj de mână /1 bagaj mic (poşetă, geantă laptop, sacoşă mică)
Eurowings55x40x238kg1 bagaj de mână

După cum puteţi observa, întrebările sunt fondate. Nu mai există unitate, iar fiecare operator aerian low-cost şi-a făcut propriul pachet de servicii şi şi-a setat propriile reguli. În majoritatea cazurilor, bagajele de cabină au dimensiuni asemănătoare, dar diferă la kilograme.

Când călătoriţi şi aveţi mai multe zboruri cu operatori aerieni diferiţi, să ţineţi cont de regulile fiecăruia.

Şi un sfat din partea noastră: “Ţineţi cont de aceste reguli, de dimensiunile bagajelor şi numărul acestora, de kilogramele acceptate şi tot ce ţine de fiecare operator aerian în parte. Doar aşa evitaţi problemele la îmbarcare şi taxele aferente. Regulile nu sunt făcute pentru a fi încălcate, iar transportatorii low-cost sunt drastici când vine vorba de încălcarea lor”.

*FlyDubai nu este operator aerian european, dar are multe zboruri spre destinaţii din Europa, inclusiv la Bucureşti!

9 Comentarii
 1. […] Bagajul de cabină inclus în preţul biletului la easyJet! […]

 2. […] de mână. Pe lângă dimensiunile şi greutăţile stabilite de fiecare operator aerian (aflaţi ce bagaje de mână aveţi incluse în preţul biletului la operatorii low-cost), aveţi grijă şi ce puneţi în bagaj. Din 31 ianuarie 2014, a intrat in vigoare noile reguli cu […]

 3. […] inclus un bagaj standard de cabină şi un bagaj mic (poşetă, geantă foto/laptop). Mai multe informaţii despre facilităţile incluse în preţul biletului de avion la operatorii […]

 4. […] Înainte să vă apucaţi de împachetat, citiţi şi despre bagajul de cabină inclus în preţul biletului la companii low-cost. […]

 5. […] x dimensiuni standard (55x40x20) de 10 Kg și 1 x bagaj mic de mână. Mai multe informații despre bagejele de mână incluse gratuit în prețul biletului la companiile […]

 6. […] recomandate de compania aeriană (companiile aeriene) cu care zburați. Noi am făcut o listă a bagajelor de mână acceptate gratuit de companiile aeriene low-cost. Majoritatea acceptă bagaje cu dimensiunile 55x40x20cm și cu greutatea maximă de […]

 7. […] includ serviciile de la bord și nici bagajele extra. Atenție la companiile aeriene pentru a ști ce bagaje de mână aveți incluse în tarifele biletelor de avion. Vă recomandăm câteva sfaturi și ponturi despre bagajul de […]

 8. Bacaoanu Doina says

  Plec cu nepotii in Romania. Unul are 6 ani si 8 luni, altul 8 ani si 5 luni. Ce bagaje au ei voie sa aiba ?
  Multumesc ca cititi acest mesaj , daca puteti sa-mi raspundeti . A, am uitat cu Blue Air din Bruxelles pina la Bacau

  1. Sorin Rusi says

   Din ce stim, fiecare pasager are dreptul gratuit la un bagaj de mana conform normelor mentionate in tabel!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Chinese (Traditional)EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanishTurkish