Cumperi de la eMAG, FashionDays, elefant.ro, Libris.ro prin link-urile noastre de afiliere și ajuți la finanțarea site-ului airlinestravel.ro. Nu te costă nimic în plus, însă pe noi ne ajută să dezvoltăm acest proiect. Mulțumim!

Zboruri anulate sau întârziate? >>Solicita ACUM despagubiri<< pentru zborul întârziat sau anulat și poți primi până la 600€ despăgubire!

Bagajul de mana (bagajul de cabină) inclus gratuit la companiile low-cost

9 3.853

Industria aviaţiei civile evoluează şi se transformă. În urmă cu 2-3 ani, ştiam de două tipuri de companii aeriene: low-cost (LLC – Low-cost carrier) şi full-service (companiile clasice/tradiţionale). Cele low-cost practicau tarife foarte mici, dar fără alte servicii incluse.

Din punctul nostru de vedere, companiile low-cost nu au mereu cele mai bune tarife, dar cu siguranţă au mai puţine servicii incluse în preţul biletului. Orice doreşti în plus, trebuie să plăteşti.

Companiile full-service practicau preţuri mai mari, dar aveau inclus în preţul biletului un pachet de servicii: catering (băuturi şi mâncare), bagaje (1 de cabină şi 1 de cală), check-in gratuit în aeroport etc.

Bagajul de mână

NOTA: Prin 2011 am zburat cu KLM la Amsterdam şi pot spune că am avut parte de cel mai bun serviciu la bord. Pe zborul de dimineaţă am avut meniu mic dejun (ou, bacon, caşcaval, gem etc), iar pe zborul de noapte am avut masă caldă. Acum situaţia este schimbată. Meniul s-a diminuat foarte mult şi s-a schimbat şi regula bagajului de cabină (bagajul de mână).

Însă criza economică din ultimii 5 ani, preţul foarte mare al carburantului şi o serie de alţi factori economici au dus la transformări majore în rândul companiilor aeriene. Unele au falimentat, altele au supravieţuit prin modificări în planul operaţional (au schimbat flota, au ajustat reţeaua de rute, au schimbat pachetul de servicii pentru pasageri, au făcut restructurări etc).

În prezent, e greu să mai ştim cu exactitate ce servicii sunt incluse în preţul biletului de avion la un low-cost sau la un full-service. Companiile low-cost merg spre o zonă hibridă prin adăugarea de noi pachete tarifare şi cu diferite servicii incluse în preţul biletului. Putem observa evoluţia Blue Air sau Ryanair.

Companiile clasice (full-service) merg şi ele spre o zonă hibridă prin introducerea unor pachete low-cost. Putem observa evoluţia companiilor LOT, KLM, Lufthansa, Air France şi multe altele.

Zilnic suntem întrebaţi despre ce este inclus în preţul biletului de avion, indiferent de compania aeriană. Pornind de la această întrebare, am decis ca în acest articol să analizăm zona companiilor low-cost şi ne referim strict la bagajul de mână, recunoscut și ca bagajul de cabină.

Mai jos aveţi un tabel cu 10 companii aeriene low-cost din Europa şi bagajele de cabină acceptate şi incluse în preţul biletului standard.

Bagajul de mana acceptat gratuit la companiile low-cost

Companie Dimensiuni bagaj mână (cm) Greutatea maximă acceptată  Gratuit în prețul biletului
Ryanair 55x40x20 și 35x20x20 10kg 1 bagaj de mână standard și 1 bagaj mic (poşetă, geantă laptop, sacoşă mică, geantă foto etc)
Blue Air 55x40x20 10kg 1 bagaj de mână
Easyjet 56x45x25 fara limita de greutate 1 bagaj de mână
WizzAir 55x40x23  10 kg 1 bagaj de mână
Pegasus 55x40x20 8kg 1 bagaj de mână
FlyDubai* 56x45x25 / 25x33x25 7kg 1 bagaj de mână / 1 bagaj mic (poşetă, geantă laptop, sacoşă mică, geantă foto etc)
Norwegian 55x40x23 10kg 1bagaj de mână / 1 bagaj mic (poşetă, geantă laptop, sacoşă mică, geantă foto etc)
Volotea 55x40x20 10kg 1 bagaj de mână
Vueling 55x40x20 10kg 1 bagaj de mână /1 bagaj mic (poşetă, geantă laptop, sacoşă mică)
Eurowings 55x40x23 8kg 1 bagaj de mână

După cum puteţi observa, întrebările sunt fondate. Nu mai există unitate, iar fiecare operator aerian low-cost şi-a făcut propriul pachet de servicii şi şi-a setat propriile reguli. În majoritatea cazurilor, bagajele de cabină au dimensiuni asemănătoare, dar diferă la kilograme.

Când călătoriţi şi aveţi mai multe zboruri cu operatori aerieni diferiţi, să ţineţi cont de regulile fiecăruia.

Şi un sfat din partea noastră: „Ţineţi cont de aceste reguli, de dimensiunile bagajelor şi numărul acestora, de kilogramele acceptate şi tot ce ţine de fiecare operator aerian în parte. Doar aşa evitaţi problemele la îmbarcare şi taxele aferente. Regulile nu sunt făcute pentru a fi încălcate, iar transportatorii low-cost sunt drastici când vine vorba de încălcarea lor”.

*FlyDubai nu este operator aerian european, dar are multe zboruri spre destinaţii din Europa, inclusiv la Bucureşti!

9 Comentarii
  1. Bacaoanu Doina says

    Plec cu nepotii in Romania. Unul are 6 ani si 8 luni, altul 8 ani si 5 luni. Ce bagaje au ei voie sa aiba ?
    Multumesc ca cititi acest mesaj , daca puteti sa-mi raspundeti . A, am uitat cu Blue Air din Bruxelles pina la Bacau

    1. Sorin Rusi says

      Din ce stim, fiecare pasager are dreptul gratuit la un bagaj de mana conform normelor mentionate in tabel!

Leave A Reply

Your email address will not be published.