fbpx 100 de ani de zboruri comerciale - "Aviatia este o forta a binelui"

“Aviația este o forţă a binelui” – 100 de ani de zboruri comerciale

4 615
Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul intarziat sau anulat. Poti avea dreptul pana la 600€.

Pe 1 ianuarie 2014, IATA a sărbătorit 100 de ani de zboruri comerciale. Una dintre cele mai mari industrii de pe planetă a împlinit un secol de activitate. Pentru a recapitula cele mai importante momente din aviaţia comercială, IATA a lansat un site dedicat: flying100years.com.

Pe 1 ianuarie 1914, primul zbor comercial a fost operat pe ruta St. Petersburg-Tampa Airboat Line, Florida. Distanţa de 34 de kilometri a fost parcursă în 23 de minute, iar la manşa hidroavionului Benoist s-a aflat pilotul Tony Jannus. Primul pasager din istoria aviaţiei civile a fost Abram C. Pheil, fost primar în St. Petersburg, iar tariful plătit pentru acest privilegiu a fost de 400 de dolari, o sumă frumuşică pentru acele vremuri.

IATA-infographic

100 de ani de zboruri comerciale

Cu toate că ruta a fost operată doar 4 luni, a fost suficient cât să dea startul unei noi etape de dezvoltare în istoria omenirii. În doar 100 de ani, industria s-a dezvoltat foarte mult. Pentru prima dată în cei 100 de ani de aviaţie comercială, în 2013 s-a depăşit pragul de 3 miliarde de pasageri transportaţi pe calea aerului, iar pentru 2014 sunt estimaţi 3.3 miliarde (echivalentul a aproximativ 44% din populaţia globului).

Aproximativ 50 de milioane de tone de marfă sunt transportate cu avioanele cargo în fiecare an, aproximativ 140 000 de tone zilnic. Marfa este evaluată la 6400 de miliarde de dolari (35% din contravaloarea bunurilor comercializate pe plan internaţional).

Totul a pornit cu un zbor ce lega două oraşe aflate la distanţa de 34 de km şi s-a ajuns la o reţea de peste 40 000 de oraşe din întreaga lume şi peste 80 de milioane de kilometri parcurşi zilnic de flota globală de avioane. Pe 1 ianuarie 1914 a fost transportat un pasager, iar pe 1 ianuarie 2014 au fost transportaţi 8 547 945 de pasageri.

În prezent, aviaţia a generat peste 57 de milioane de locuri de muncă şi o cifră de afaceri de peste 2200 de miliarde de dolari. Contribuţia directă în economie este de 540 de miliarde de dolari.

Un secol de aviaţie a transformat lumea în moduri inimaginabile. A legat oameni, culturi, pieţe economice, a contribuit la dezvoltarea omenirii, a încurajat evoluţia, a unit tări şi continente. “Aviația este o forţă a binelui“, Tony Tyler, directorul general IATA.

4 Comentarii
  1. […] aviaţiei este dinamică şi într-o continuă transformare. Avioanele au evoluat foarte mult în 100 de ani de aviaţie comercială. Totul a început cu primul zbor comercial operat în 1914, la bordul unui hidroavion Benoist şi […]

  2. Homeopatia – intre stiinta si nestiinta | Meseria de parinte | Ana Maria Mitrus

    […] ca, intre timp, alte si alte descoperiri stiintifice au fost facute. Si sa nu uitam ca au trecut doar 100 de ani de cand primul avion comercial s-a ridicat de la sol. Pentru bunicii nostri aceasta ar fi fost considerata o nebunie iar pentru bunicii lor poate chiar […]

  3. […] Aviația are aproape 103 de zboruri comercială. Oficial, pe 1 ianuarie 1914 a fost operat primul zbor comercial, pe ruta St. Petersburg-Tampa Airboat Line, Florida. […]

  4. […] 1914, un zbor lega două destinaţii. După 100 de ani, peste 40 000 de oraşe sunt legate prin zboruri comerciale. Peste 8.5 milioane de pasageri aleg […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.