Air Canad plătește despăgubiri din cauza unui chatbot AI!

0 350

Air Canada, cea mai mare companie aeriană canadiană, este nevoită să plătească despăgubiri după ce chatbotul său cu inteligență artificială a furnizat informații greșite unui client, pe care l-a indus în eroare să cumpere un bilet la preț întreg, relatează The Guardian, mentionează euronews.ro.

Reprezentanții companiei Air Canada au fost criticați în termeni duri după ce au dat de înțeles că ei nu sunt vinovați de greșeala făcută de chatbot, pe motiv că softul este ”responsabil pentru propriile acțiuni”.

Acesta este primul proces intentat în Canada care ridică semne de întrebare despre modul în care companiile supraveghează instrumentele folosite pentru a dialoga cu clienții, în contextul în care asupra firmelor se exercită presiuni tot mai mari pentru a-și automatiza serviciile.

Povestea pe scurt

În 2022, Jake Moffatt a contactat Air Canada pentru a stabili ce documente sunt necesare pentru a beneficia de un tarif în cazul decesului unui apropiat și dacă rambursările pot fi acordate retroactiv.

Moffatt, un bărbat care locuiește în provincia canadiană Columbia Britanică, a realizat o captură de ecran a conversației cu chatbotul companiei aeriene. I s-a transmis că poate rambursarea „în termen de 90 de zile de la data la care a fost emis biletul dumneavoastră”, prin completarea unui formular online.

Ulterior, el a rezervat bilete spre și dinspre Toronto pentru a participa la înmormântarea unei rude. În schimb, în momentul în care a solicitat rambursarea, Air Canada i-a transmis că tarifele pentru cazuri de deces nu se aplică călătoriilor încheiate și i s-a recomandat să consulte secțiunea de doliu de pe site-ul companiei.

Compania recunoaște: chatbotul a dat ”indicații înșelătoare”.

Din acest motiv, Air Canada trebuie să îi plătească lui Moffatt 650,88 dolari canadieni (aproape 2.300 de lei), echivalentul diferenței dintre ceea ce Moffatt a plătit pentru zborul său și un tarif redus pentru doliu – precum și 36,14 dolari canadieni în dobânzi înainte de judecată și taxe în valoare de 125 de dolari canadieni.

Leave A Reply

Your email address will not be published.