Aeroportul Satu Mare ar putea fi modernizat

0 450

Aeroportul din Satu Mare va beneficia de investiţii de circa 16 milioane de euro. Sunt în plan modernizarea pistei şi a aerogării. Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că se doreşte dezvoltarea aeroportului, care “poate ajunge o poartă importantă de intrare în judeţ”, atât în ceea ce priveşte turismul cât şi zona economică, prin introducerea transportului cargo, informează Agerpres.

Acesta a subliniat că în 2012 s-a reuşit realizarea unor investiţii importante, cum ar fi achiziţionarea a două autobuze pentru transportul pasagerilor, a unui vehicul destinat activităţilor de patrulare pentru creşterea securităţii aeroportuare, a unui alimentator cu benzină pentru aviaţie, precum şi efectuarea unor studii, proiecte, lucrări şi reparaţii capitale. Printre obiectivele pentru 2013 se numără modernizarea infrastructurii aeroportuare, extinderea aerogării şi dotarea cu utilaje şi echipamente.

aeroport_satu_mare_proiect_modernizare

Conducerea instituţiei doreşte achiziţionarea unui echipament de “măsurare fricţiune continuă pistă”, a unui echipament control de securitate (RX + LAG), a unui echipament dezvoltare control securitate (UPS-uri). Totodată, se doreşte repararea drumului perimetral, construirea unui hangar pentru utilaje, refacerea drumului tehnologic de acces la pistă şi cumpărarea unui utilaj de deszăpezire.

Proiectul de extindere a Aerogării prevede reconfigurarea accesului în zona plecării, realizarea unei linii de minim 4 ghişee de check-in, extinderea sălii de îmbarcare la o capacitate de 200 de locuri, crearea unui nou salon VIP.

Proiectul de extindere a Aerogării se ridică la 3,78 milioane de lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată de la bugetul Consiliului Judeţean, iar repararea pistei se va face printr-un proiect european derulat de Ministerul Transporturilor, valoarea fiind de 15 milioane de euro. Lucrările trebuie finalizate până la finalul anului 2014.

Nu s-a menţionat nimic de atragerea de noi operatori, dar nu este exclus. În prezent, doar TAROM operează spre Satu Mare cu o frecvenţă de 5 zboruri săptămânale conform orarului afişat pe site-ul aeroportului Satu Mare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.