blank

Aeroportul Iași: 1 milion de pasageri în mai puțin de șase luni, în 2023!

0 733

Pentru prima dată in istoria sa, Aeroportul Internațional Iași a sărbătorit pasagerul cu numărul 1 milion, în anul 2023, înregistrat în doar șase luni. Primul milion de pasageri într-un an calendaristic, la Aeroportul Iași, a fost înregistrat în noiembrie 2017, acest prag semnificativ fiind atins, în anii ce au urmat, cu o lună mai devreme, exceptând perioada pandemică. Astăzi, recordul a fost înregistrat cu două luni mai devreme față de anul trecut. Începând cu 2021, Aeroportul Iași a înregistrat record după record, situându-se pe locul 2 în topul aeroporturilor regionale din România.

1 milion de pasageri la Iasi, in prima jumatate de an

Pasagerul norocos a călătorit, anul acesta, pe cursa charter Heraklion – Iași, cu o aeronavă a companiei HiSky. Se numește Paula Binga-Leahu și este din Bacău. Anunțul-surpriză l-a primit în timpul zborului, cu puțin timp înainte de aterizare, iar la sosirea pe aeroport, aceasta a fost felicitată și premiată într-un cadru festiv. La ceremonie au fost prezenți, alături de Directorul de Operațiuni Aeroportuare, Vasile Stoicea, Vicepreședinții Consililul Județean, Marius Dangă și Sorin Afloarei, precum și Administratorul public al Județului, Andrei Cazacu.

Aeronava Hisky, care a transportat pasagerul cu nr. 1 Milion, a fost întâmpinată cu tunurile de apă ale utilajelor de pompieri de pe aeroport, iar evenimentul s-a încheiat cu o ședință foto.

Aeroportul din Iași va termina anul cu 2.3-2.5 milioane pasageri

Traficul pe Aeroportul Iași se află pe un trend ascendent, iar asta se vede din cifrele pe care sunt raportate în fiecare lună. În mai, spre exemplu, au călătorit, într-o singură lună, aproximativ 230 de mii de pasageri, creșterea fiind de 106% față de aceeași lună din 2019 și de 44% față de anul trecut.

Pentru luna august se estimează un trafic de 280 de mii de pasageri, cu 100 de mii mai mulți față de perioada similară a anului trecut. Autoritățile speră să încheia anul acesta cu 2,3 – 2,5 milioane de pasageri, cifre prognozate de specialiști abia pentru anul 2038.

Felicit, pe această cale, Pasagerul 1 milion care a călătorit pe Aeroportul Iași și mulțumesc tuturor pasagerilor că înțeleg efortul nostru în această perioadă plină de provocări. Nu în ultimul rând, mulțumesc companiei HiSky pentru colaborarea foarte bună de până acum, îmi doresc ca parteneriatul nostru să se dezvolte”, a spus Romeo Vatră, Directorul General al R.A. Aeroportul Iași.

Compania HiSky, din 2021 la Iași

Compania aeriană Hisky și-a făcut debutul în regiunea Moldovei în luna aprilie 2021, alocând prima sa aeronavă bazei din Iași. În prezent, Hisky operează din Iași curse regulate spre Dublin, cu patru frecvențe săptămânale, în zilele de luni, miercuri, vineri și sâmbătă, precum și zboruri în regim charter în destinații din Grecia (Heraklion și Zakynthos), Turcia (Antalya), Egipt (Hurghada) și Tunisia (Monastir).

HiSky are în exploatare o flotă de opt aeronave din familia Airbus A320, inclusiv două aeronave noi Airbus A321neo LR, de producție 2023, primele de acest tip înregistrate în România.

Pe Aeroportul Internaţional Iași operează, astăzi, cinci companii aeriene. Acestea deservesc 24 de rute permanente (din care una internă), ce leagă Iașul de orașe importante din Europa și nu numai. De asemenea, în programul de vară 2023 sunt disponibile zboruri charter/sezoniere în opt destinații turistice. Portofoliul de rute al Aeroportului Iași a fost îmbogățit, anul acesta, cu două destinații noi – Berlin și Istanbul, iar din luna martie a crescut frecvența zborurilor pe rutele: Paris-Beauvais, Bruxelles-Charleroi, Milano-Bergamo și Dublin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.