Aeroportul Doncaster Sheffield se închide

0 645

Pe 26 septembrie, Aeroportul Doncaster Sheffield a anunțat că se va închide. Urmează o revizuire strategică a viabilității și viitorului aeroportului din Regatul Unit. Decizia părea inevitabilă și așteptată. Înseamnă sfârșitul aeroportului pentru companiile aeriene de pasageri , transportatorii de marfă, business jet, cursuri de zbor și multe altele. Aeroportul va fi transformat într-un complex de logistică și depozitare.

Neavând o poziție avantajoasă, fiind relativ aproape de mai multe alte aeroporturi, inclusiv Manchester, East Midlands și Leeds Bradford, Aeroportul Doncaster Sheffield nu va mai exista. 

Robert Hough, președintele Peel Airports Group, proprietarul Doncasterului, a spus: „Recunoaștem că acest lucru va fi o mare dezamăgire pentru mulți. Problema rămâne lipsa fundamentală și insuficientă a fluxurilor de venituri actuale sau viitoare, împreună cu costurile mari de operare ale aeroportului”.

Steven Underwood, CEO al Grupului Peel, a declareat: „Nu vom accepta niciun grant din sectorul public [finanțare guvernamentală] pentru a acoperi costurile unui aeroport care nu este viabil din cauza lipsei de venituri adecvate și a costurilor de operare ridicate”.

Anterior, aeroportul a declarat că a acumulat pierderi de 170 de milioane de lire sterline și anticipează o pierdere suplimentară de 45 de milioane de lire sterline în următorii cinci ani. Închiderea bazei Wizz Air UK de la aeroport nu a ajutat, iar Aeroportul Doncaster Sheffield nu a avut un volum insuficient de pasageri (și de marfă).

În ciuda lipsei de numărul minim de pasageri necesari, Doncaster Sheffield a dezvăluit un proiect de extindere a terminalului de 10 milioane de lire sterline în ianuarie 2020, împreună cu planuri pentru o linie de tren și multe altele. În mod clar, planul a fost suficient de ambițios și se anunța un viitor suficient de luminos, în special cu baza Wizz Air, care a fost deschisă în acel an.

În prezent, din / spre Aeroportul Doncaster Sheffield mai zboară doar Wizz Air, Tui și BH Air. În trecut au mai zburat Ryanair, Flybe, easyJet, Aer Lingus, dar și-au închis operațiunile. Wizz Air zboară din Doncaster Sheffield spre București și Cluj-Napoca. În sistemul de rezervări încă se mai pot cumpăra bilete și după data de 31 octombrie, dar probabil zborurile vor fi anulate.

Aeroportul britanic nu s-a bucurat de un număr prea mare de pasageri. În perioada 2005 – 2021, aproximativ 15 milioane de oameni îi trecuse pragul. Cel mai bun an a fost 2019 când au fost înregistrați 1.4 milioane de pasageri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.