Încep lucrările la aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav
În câţiva ani, Braşov va intra pe harta aeroporturilor operaţionale din România. Astfel vom putea evita cozile interminabile de maşini de pe Valea Prahovei şi vom ajunge mult mai repede în staţiunile montane. Este o investiţie necesară pentru dezvoltarea turismului din zonă, dar şi pentru braşoveni. După 20 de ani de promisiuni, proiecte şi calcule, în 2013 vor demara şi lucrările.
Contractul pentru începerea lucrărilor la construcţia pistei aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav s-a semnat duminică între Consiliul Judeţean şi firma Vectra Service SRL, câştigătoarea licitaţiei. După terminarea pistei, anul viitor va începe licitaţia şi pentru construcţia terminalului pentru care, aşa cum a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, sunt deja interesate firme din străinătate.
Pista va avea o lungime de 2850 de metri şi o lăţime de 45 de metri, iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor. Va fi construită la standardele internaţionale actuale, dintr-un beton special cu acordurile şi benzile pentru dirijarea avioanelor din asfalt.
Preşedintele CJ a spus că peste doi ani primele avioane ar putea ateriza pe aeroportul de la Braşov. Preţul pentru construcţia pistei este de 12,7 milioane de euro plus TVA.
Asta cu cozile de pe Valea Prahovei nu e valabila – oamenii nu isi vor permite sa zboare Bucuresti – Brasov (cursa scurta, deci avioane mici, cu aterizare/decolare de pe un aeroport relativ scump – Otopeni; costuri care trebuie acoperite cu banii din mai putine bilete, deci automat bilete mai scumpe).
Nu va fi rentabil sa zbori din Bucuresti pana in Brasov, si apoi gandeste-te ca intr-un fel trebuie sa ajungi la Otopeni/Ghimbav – deci dai bani si pe transport public. Apoi, oamenii care merg la munte pleaca in general cu bagaje, ski-uri etc – Bucuresti-Brasov ar fi ceva low-cost, stim noi cum sunt romanii cu platit pentru extra bagaj.
Daca aeroportul Brasov va fi construit doar ca sa zboare bucurestenii, nu rezista 5 ani.
Pai nu e facut sa zboare doar bucuresteni, dar sa te gandesti ca in prezent multi turisti ajung la Otopeni si pornesc spre Valea Prahovei. In viitor acestia ar putea ajunge direct la Brasov, deci o parte dintre cei care stau al cozi ar iesi din schema.
Apoi sunt cei cu bani, care cred ca ar prefera sa plateasca ceva mai mult si sa-si lase masinile acasa.
Cred ca se va crea un echilibru intre traficul terestru si cel aerian. Plus ca nici cel feroviar nu trebuie neglijat. In prezent sunt ceva trenuri care isi fac treaba bine si aici ma refer la cele private.