blank

90 de ani de la prima cursă aeriană transcontinentală din istorie (update)

1 1.179

Pe 12 noiembrie 2012 se aniversează 90 de ani de la prima cursă aeriană transcontinentală din istorie: Paris – Strasbourg – Praga – Varșovia – Viena – Budapesta – Belgrad – București (Băneasa) – Istanbul, realizată de Compania Franco-Română de Navigație Aeriană.

La sfârşitul Primului Război Mondial, în timpul negocierilor premergătoare semnării Tratatului de la Trianon (1920), ideea înființării unei rute aeriene între Paris și București a fost sugerată de marele diplomat român, Nicolae Titulescu, omologului său francez, Generalul Maurice Duval. Urmare a acestei idei, lua fiinţă pe 23 aprilie 1920 Compania Franco-Română de Navigație Aeriană, prima companie mondială de transport aerian transcontinental de pasageri, mărfuri și poștă.

Inițiativa le-a aparținut contelui Pierre Claret de Fleurieu și prietenului său, bancherul român Aristide Blank. Compania a angajat ași ai Primului Război Mondial, avioanele utilizate fiind fabricate de compania franceză Potez.

Simbol al cooperării franco-române în domeniul aviaţiei, Compania Franco-Română de Navigație Aeriană a inaugurat pe 12 noiembrie 1922 prima ruta aeriană transcontinentală de pasageri Paris – Strasbourg – Praga – Varșovia – Viena – Budapesta – Belgrad – București (Băneasa) – Istanbul. O altă premieră aviatică a acestei companii a fost și primul zbor internațional regulat de pasageri, pe timp pe noapte (10 septembrie 1923).

Tradiția Companiei Franco-Română de Navigație Aeriană, transformată în 1925 în Compania Internațională de Navigație Aeriană, este continuată în zilele noastre de companiile Air France și TAROM, partenere și astăzi în cadrul Alianței SkyTeam.

Update: Ruta Paris – Constantinopol via Bucureşti avea 3144 Km cu escale. Un zbor de la Paris la Bucureşti dura, la vremea respectivă, 24 de ore. În perioada 1921-1922, Compania Franco-Română de Navigație Aeriană a transportat 2140 de pasageri, 60 de tone de marfă şi 3 tone de poştă.

Primul zbor de noapte a fost făcut pe 10 septembrie 1924, pe ruta Belgrad – Bucureşti (Băneasa), tot de Compania Franco-Română de Navigație Aeriană.

Leave A Reply

Your email address will not be published.