8 martie în aviație: recorduri mondiale, accidente aviatice și explorări spațiale.

0 486

Pe 8 martie 1933, pilotul Gustave Lemoine a doborât două recorduri mondiale de viteză pe un traseu de 1000 de km, având la bord o greutate de 500kg , respectiv 1000 de kg.

În această încercare Lemoine a fost însoțit de MM. Espinat și M. Degraine, comisar și cronometror al „Aero-Club de France”. Zborul a fost efectuat cu un avion aparținând companiei Potez, propulsat de un motot Gnome-Rhône, un model Mistral-Major capabil să asigure o putere de 700 de cai. Cu o sarcină de 1000 de kilograme, a atins viteza medie de 281.250 km/h.

Alte evenimente din aviație petrecute la 8 martie.

Prima femeie primește licența de pilot.

Raymonde-de-Laroche

Pe 8 martie 1910, aviatoarea franceză Raymonde de Laroche devine prima femeie care primește licența de pilot.

Primul zbor al elicopterului Sikorsky H-34.

Pe 8 martie 1954, are loc primul zbor al elicopterului Sikorsky H-34.

Sikorsky H-34 este un elicopter militar propulsat de un motor cu piston, proiectat inițial de producătorul american de avioane Sikorsky. A fost folosit ca elicopter de război antisubmarin (ASW) în Marina Statelor Unite.

H-34 au servit, mai ales ca mijloace de transport medii, în 25 de țări. A fost prezent la luptele ce au avut loc în Algeria, Republica Dominicană, Nicaragua și în toată Asia de Sud-Est. A fost utilizat pentru salvarea victimelor inundațiilor, recuperarea astronauților, combaterea incendiilor și transportarea președinților.

A fost ultimul elicopter cu motor cu piston care a fost operat de Corpul de Marină al Statelor Unite, fiind înlocuit de elicopterele cu turbină, precum UH-1 Huey și CH-46 Sea Knight. Un total de 2.108 de elicoptere H-34 au fost fabricate între 1953 și 1970.

A fost inaugurat Aeroportul Internațional Charles de Gaulle din Paris.

Pe 8 martie 1974, a fost inaugurat Aeroportul Internațional Charles de Gaulle din Paris.

Faza de planificare și construcție a ceea ce era cunoscut atunci ca Aéroport de Paris Nord (Aeroportul Paris Nord) a început în 1966. La 8 martie 1974, aeroportul, redenumit Aeroportul Charles de Gaulle, a fost deschis.

Terminalul 1 a fost construit într-un design avangardist al unei clădiri circulare înalte de zece etaje, înconjurată de șapte clădiri satelit, fiecare cu șase porți care permit luminii soarelui să pătrundă prin deschideri. Arhitectul principal a fost Paul Andreu, care s-a ocupat și de extindere în deceniile următoare.

După introducerea mărcii Paris Aéroport în toate aeroporturile sale pariziene, Groupe ADP a anunțat modificări majore pentru Aeroportul Charles de Gaulle: au fuzionat terminalele 2B și 2D.

Un nou sistem de sortare și transportare automată a bagajelor sub Terminalul 2E Hall L a fost instalat pentru a accelera timpul de livrare a bagajelor pentru companiile aeriene care operează în hubul Paris-Charles de Gaulle. CDG Express, legătura feroviară directă expres de la Paris la Aeroportul Charles de Gaulle, este planificată să fie finalizată până în 2023.

Lansarea Space Shuttle Discovery STS-102.

Pe 8 martie 2001, a avut loc lansarea Space Shuttle Discovery STS-102 la 06:42 EST. Principalele misiuni au fost zborul de asamblare a ISS 5A laboratorul Destiny.

Zborul MH370 Malaysia Airlines a dispărut de pe radare.

Pe data de 8 martie 2014, avionul Boeing 777-200ER (9M-MRO) aparținând companiei Malaysia Airlines a dispărut de pe radare la două ore după decolarea din Kuala Lumpur cu destinația Beijing. La bordul avionului se aflau 239 de persoane (227 de pasageri și 12 membri ai echipajului).

Inițial, autoritățile anunțaseră că Zborul MH370 dispăruse la circa o oră după ce decolase din Kuala Lumpur spre Beijing. Însă, conform unor surse militare, după pierderea contactelor de către radarele civile, armata malaeziană detectase avionul de pasageri la sute de kilometri de traiectoria declarată.

„Avionul a schimbat direcția spre zona Kota Bharu și a zburat la altitudine joasă. Ajunsese în zona Strâmtorii Malacca”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.