10 stațiuni litoral Bulgaria ideale pentru o vacanță frumoasă pe litoralul bulgăresc.

1 27.809

În 2020, cu toată pandemia de COVID-19, Bulgaria și-a deschis granițele pentru turiști. A fost una dintre puținele țări europene care nu au impus restricții celor ce au călătorit din România. Și cu toate aceste relaxari, Bulgaria nu a fost îngenuncheată de noul coronavirus. Zeci de statiuni litoral Bulgaria își așteaptă turiștii în fiecare an.

blankblank

Până la urmă, cred că o vară este ratată dacă nu mergi câteva zile la mare. Dacă nu aveți timp pentru un sejur complet, vă faceți timp să vizitați marea măcar într-un weekend, altfel vara nu este completă.

10 stațiuni litoral Bulgaria ideale de pe litoralul bulgăresc

Și dacă nu vă place litoralul românesc, trageți o fugă la vecinii de la sud. Bulgaria deține o zonă de litoral foarte bine dezvoltată, aşa că va rămâne una dintre destinaţiile favorite de vacanță ale românilor. Puteți să vă relaxați pe una dintre cele mai frumoase plaje din Bulgaria. Un alt beneficiu ține de sezonul extins, care începe în aprilie-mai și se întinde până în octombrie.

Vă invităm la o lectură ușoară despre 10 stațiuni de top de pe litoralul bulgăresc.

Albena

Albena – litoral Bulgaria

Stațiunea aflată pe litoralul Mării Neagre este situată în partea de nord-est a Bulgariei, la 12 km de Balchik și 30 km de Varna. Construită special ca stațiune turistică, Albena are un stil arhitectural unic. Majoritatea hotelurilor sunt situate pe plajă.

Plaja stațiunii are lungimea de 5 km și lățimea de 150 m, cu nisip fin, apa mării fiind curată, calmă și caldă. Adâncimea apei nu depășește 1.5 metri la o distanță de 100–150 de metri de mal. Vizitatorii au de ales unul dintre cele 43 de hoteluri, ce pot să ofere aproximativ 20.000 de locuri de cazare.

Numele stațiunii este și numele unui personaj dintr-o povestire scrisă de bulgarul Yordan Yovkov, Albena fiind un prenume feminin bulgăresc.

Nisipurile de Aur

Nisipurile de Aur – litoral Bulgaria

Stațiunea este perla litoralului bulgăresc, situată la 15 km de Albena si circa 18 km de Varna. Este întinsă pe teritoriul Parcului Național “Nisipurile de Aur”.

Numele stațiunii provine dintr-o legenda locală care spune că pirații au îngropat o comoară pe faleza Marii Negre, în partea de nord a orașului Varna, iar natura a transformat aurul în nisipul fin și auriu.

Este cea mai mare stațiune de pe coasta de nord a Mării Negre, având dealuri împădurite, plaje aurii şi mare cristalină. Plaja are lungime de 3,5 km și lățimea de aproximativ 100 m. Vara, temperatura medie a aerului este 27-30 grade, iar temperatura apei este de 25-28 grade.

Nessebar

Nessebar – litoral Bulgaria

Oraș situat la 120 km de Balchik, este amplasat pe o peninsulă cu o lungime de 850 m si cu o lățime de 350 m, în care se ajunge printr-un istm. De-a lungul timpului, stațiunea Nessebar și-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare.

La 80 de metri de țărm, încă se pot observa – sub apă – rămășițele zidurilor fortăreței. Până în prezent, a fost conservat doar zidul de vest, ce deține poarta orașului care dă spre continent.

Nessebar / Nesebăr este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, fiind construit pe vechile așezări ale orașului trac Mesambria și colonizat de greci în anul 510 DC. Patronul orasului este zeul Apolo, grecii construind un templu și un teatru pentru a-și arăta respectul. În prezent, orasul este protejat UNESCO.

Stațiunea are cel mai fin nisip de pe litoralul bulgar, casele sunt vopsite în alb cu acoperiș roșu, cu biserici ce au o arhitectură diversă ce vă vor impresiona sigur și să nu uitați că…. este orașul cu cele mai multe golfulețe romantice.

Sunny Beach

Sunny Beach – litoral Bulgaria

Stațiunea este una dintre cele mai mari de pe litoralul Mării Negre din Bularia. Situată la 36 km de Bourgas și 88 km de Varna, Sunny Beach dispune de peste 100 de hoteluri. Plaja are o lungime de 8 km și se găsește într-un golf natural, fiind înconjurată de culmile munților Balcani.

Sunny Beach este situată între munte și mare, în vecinatatea orasului antic Nessebar. Stațiunea este varianta optimă de vacanță pentru că oferă posibilități pentru orice gust și orice buzunar. Plaja stațiunii a fost „decorată” din 1996 cu “Blue Flag” pentru calitatea înaltă a acesteia și pentru sevicile excelente.

Sf. Constantin și Elena

Sf. Constantin și Elena – litoral Bulgaria

Staţiunea este una dintre primele apărute pe litoralul bulgăresc, în anul 1908. Cea mai veche staţiune din Bulgaria are numeroase parcuri superbe, plaje intime ascunse de faleze şi golfuri, nisip fin și ape limpezi.

Denumirea staţiunii provine de la mănăstirea care se regăsea în zonă. Ulterior, aceata a fost transformată într-un complex hotelier de lux. Staţiunea se află la 9 km de Varna.

Individualitatea staţiunii sunt izvoarele cu apă minerală şi termală (+360C), dar și de centruș balneologic renumit. Stațiunea este recomandată atât pentru relaxare, cât și pentru tratament şi odihnă.

Balchik

Balchik – litoral Bulgaria

Oraşul este situat pe ţărmul Mării Negre, la 60 de km de Vama Veche. În Balcic se află Castelul care era și reşedinţa preferată a Reginei Maria a României. Acesta este înconjurat de o grădină botanică unică în Europa centrală şi de est, datorită colecţiei de cactuşi.

Este supranumit „Oraşul Alb” datorită dealurilor albe ce îl înconjoară. De asemenea, ţărmul este denumit „Coasta de Argint”. Orașul are atracţii turistice importante, cum ar fi: Grădina Botanică din Balcic, Castelul Reginei Maria, Crama.

Burgas

Burgas – litoral Bulgaria

Burgas este al patrulea oraș din Bulgaria, situat în sud-estul ţării, fiind și centru industrial. Așezat pe țărmul Mării Negre, orașul a fost evitat de turiștii străini din cauza industralizării masive. Totuși, orașul are plaje minunate ce merită vizitate și care ar putea fi un punct de plecare pentru vizitarea altor stațiuni de pe litoralul bulgăresc, cum ar fi Slantchev Briag sau Duni.

Zona este dezvoltată pentru turism și oferă locuri de cazare în 90 de hoteluri și 17 camping-uri. Anual, zona atrage aproximativ 2.5 milioane de turiști, cetățeni bulgari sau străini.

Duni

Duni – litoral Bulgaria

Statiunea se află la 12 km de Primorsko si 6 km de Sozopol, într-un golf cu apă cristalină. Fiind adăpostită de muntele Strandzhana, Duni este o stațiune populară, cu o plajă mică cu o lungime de 4.5 km.

Zona golfului este pitorescă și se pot practica numeroase sporturi nautice. Plaja este împărțită în trei zone – Peliocan, Marina si Panorama. Arhitecții care au proiectat stațiunea au incercat să creeze un sat pitoresc și romantic cu străzi pietruite, gradini cu flori și case micuțe.

Obzor

Obzor – litoral Bulgaria

Stațiunea se află la 65 de km de Varna și 40 de km de Nessebar, cu foarte multe avantaje pentru o stațiune de mici dimensiuni. Denumirea veche a fost Naulochos, pe vremea când era doar un port de pe coasta Traciei ce făcea parte din colonia Mesembria. Romanii au dat denumirea de Templum Iovis (Templul lui Jupiter), iar grecii au denumit stațiunea Heliopolis – „Orașul Soarelui”.

Este o stațiune plină de istorie, iar asta se poate observa prin coloanele și statuile antice, ruinele cetății și ale fortăreței care pot fi vizitate.

Kavarna

Kavarna – litoral Bulgaria

Kavarna este o localitate la Marea Neagra, în regiunea Dobrudja, aflată în partea de nord-est a Bulgariei și având o populație de aproximativ 12.500 de locuitori. Stațiunea este poziționată la 48 km de Varna, 49 km de Dobrich, 12 km de Cap Kaliakra și 43 km de Vama Veche. Nordul orașului este înalt și stâncoas, iar partea de sud este formată dintr-o plajă pitorească.

Zona oferă condiții pentru turismul de vânătoare. De asemenea, regăsim spa-uri minerale și zone cu namol. Orașul este o destinație și pentru iubitorii de golf deoarece există două terenuri – unul între oraș si Balchik, iar cel de-al doilea fiind situat pe coastă cu vedere la mare.

Ar fi bine să vă grăbiți la planificat vacanța de vară. Nu lăsați pe ultima sută de metri. Evident, luați-vă toate măsuriel de protecție împotriva pandemiei și pentru cazul în care nu veți putea călători.

Așteptăm să ne spuneți care este stațiunea voastră preferată și să ne deslușiți experiențele trăite în Bulgaria.

Leave A Reply

Your email address will not be published.