blank

Lecție de disciplină din partea japonezilor și evacuarea integrală a avionului cuprins de flăcări!

0 762

După tragicul accident aviatic din Japonia, în care au fost implicate două aeronave (un avion de pasageri Airbus A350 și un avion de Havilland Canada DHC-8-315Q MPA), aflăm că toți pasagerii au fost evacuați la timp, înainte ca aeronava civilă să ardă complet. Din nefericire, cinci persoane din avionul DHC-8 Japan Coast Guard au murit.

Dacă ne uităm la imaginile cu resturile avionului Airbus A350-900 Japan Airlines, ne gândim că doar un miracol a făcut să nu existe mai multe victime. Un miracol sau disciplina a făcut diferența dintre viață și moarte?

Evacuarea pasagerilor a fost făcută în 90 de secunde

Toți cei 379 de pasageri și membri ai echipajului din avionul Japan Airlines, care a luat foc la aterizarea pe aeroportul din Tokyo, au putut fi evacuați în siguranță într-un timp record – 90 de secunde. Evacuarea s-a făcut pe trei tobogane funcționale, din cauza modului în care avionul a aterizat pe pistă.

În plus, toboganele nu au putut fi desfășurate corespunzător, acestea având o pantă mult mai abruptă decât într-o situație „ideală”. În schimb, pasagerii au părăsit avionul fără a mai încerca să-și ia bagajele, ceea ce a reprezentat un „factor major” care a contribuit la succesul evacuării, informează BBC.

Trei tobogane funcționale și disponibile pentru evacuare

În ciuda problemelor legate de tobogane, evacuarea s-a desfășurat impecabil. Experții în aviație consultați de BBC au precizat că reușita evacuării se datorează atât profesionalismului echipajului dar și „disciplinei” pasagerilor, care au respectat întocmai protocoalele de securitate în astfel de situații. Astfel, pasagerii cursei Japan Airlines s-au îndreptat imediat la ieșirile de urgență fără să-și mai ia și bagajele de mână, conform instrucțiunilor primite în prealabil de membrii echipajului. Conform experților în aviație consultați de BBC, acest amănunt a fost crucial în reușita evacuării.

În toate înregistrările pe care le-am văzut, nu am văzut niciun pasager ajuns la sol care să aibă cu el vreun bagaj. Dacă oamenii din avion ar fi încercat să-și ia cu ei bagajele de cabină, acest lucru fi fost extrem de periculos deoarece ar fi îngreunat evacuarea”, a spus Ed Galea, expert în aviație.

Dificultăți la evacuare

În plus, piloții au avut mari probleme în punerea pe pistă a avionului Japan Airlines, un model Airbus A 350. „Acest accident a fost departe de ceea ce numim noi condiții ideale. După aterizare, avionul era orientat cu botul în jos, ceea ce i-a făcut pe pasageri să se miște cu dificultate în interior”, a spus expertul.

De asemenea, din cauza poziției avionului, doar trei tobogane au fost funcționale. Acestea s-au desfășurat prost, ceea ce a reprezentat un pericol în plus la evacuare. În plus, sistemul de comunicare nu a funcționat, ceea ce i-a obligat pe membrii echipajului să folosească megafoane pentru a-și face auzite instrucțiunile. Un singur pasager a avut câteva vânătăi, iar alți 13 au necesitat îngrijiri medicale din cauza „disconfortului fizjc”, a anunțat compania aeriană.

Disciplina pasagerilor

Am fost imediat instruiți să stăm jos, așa că toată lumea a luat o poziție sigură și apoi a evacuat aeronava‘”, a declarat unul dintre pasageri. Potrivit acestuia, personalul navigant a dat instrucțiuni precise, pentru a-i liniști pe pasagerii panicați. Pasagerii de la bord au reacționat calm și au reușit să evacueze în siguranță.

Pasagerii aeronava Airbus 350 au mai avut o șansă și grație modelului de avion. Acesta este primul incident major în care este implicat un A350, iar experții în aviație spun că materialele din care este construit avionul au făcut ca focul să se propage mai încet decât s-ar fi întâmplat la modele mai vechi. Asta le-a dat timp membrilor echipajului să organizeze evacuarea în siguranță, înainte ca focul să cuprindă complet avionul.

Leave A Reply

Your email address will not be published.