blank

Cât de mult contează recenziile postate de consumatori în alegerile pe care le facem

65

Orice reclamă are rolul de a atrage clienții, așadar furnizorii de produse și servicii vor prezenta mereu viziunea lor proprie, dintr-un unghi în care de obicei totul pare perfect, cu accent doar pe lucrurile pozitive, adesea în mod exagerat.

„Reclama este sufletul comerțului”, se spune în România. Fiecare comerciant își laudă marfa, așa cum este de așteptat.

Un client isteț ar trebui să trateze însă cu atenție informațiile pe care le primește în mesajele publicitare și să facă o achiziție doar atunci când consideră că deține toate datele în mod corect și complet.

La fel cum în mass-media o informație trebuie verificată în mai multe surse pentru a fi considerată credibilă, un potențial client de produse și servicii care vrea să aibă o experiență comercială pozitivă va aborda cât mai multe surse de informare.

Unul dintre marile avantaje ale tehnologiei digitale este accesul ușor la date corecte. Desigur, trebuie să știi și de unde să alegi informațiile corecte, cum să eficientizezi procesul de informare.

De mare ajutor sunt recenziile imparțiale – de o parte analize postate online de specialiști, iar pe de altă parte păreri personale (cu o notă asumată de subiectivitate) ale unor alți clienți care ar interacționat cu un anumitor furnizor de servicii sau produse.

În cazul celei de-a doua variante, este important să se ia în considerare o medie a recenziilor scrise pe internet de către consumatori – recenzii care pot conține informații detaliate despre experiențele respective sau care se pot rezuma doar la notare (prin note sau calificativ).

Atenție, foarte relevante sunt și sursele acestor recenzii. În funcție de domeniu, unele website-uri pot fi sau nu considerate obiective în furnizarea acestor date. De exemplu, recenziile de pe emag.ro te pot ajuta mult când vrei să alegi un produse, iar cele de pe booking.com te vor ajuta să găsești cazarea potrivită.

La fel de bine, dacă vrei să te distrezi la jocuri de noroc fără să mergi într-o locație terestră, poți citi recenziile disponibile pe website-uri de specialitate. Astfel, vei afla ce cazino online este cel mai bun pentru tine.

Recenziile pot fi influențate în mod mai puțin onest de către furnizori, deci este importantă atenția la toate detaliile, alegerea unor surse de încredere.

Mare atenție: recenziile postate de clienți pot fi înșelătoare (chiar în mod neintenționat) atunci când nu sunt în număr prea mare. Nu uita să postezi la rândul tău recenzii, pentru a ajuta alte persoane ca tine să aibă experiențe cât mai plăcute!

Recenzii pentru magazine online și produsele comercializate

Poți căuta online recenzii ale unor magazine online, de exemplu pe website-uri precum compari.ro sau emag.ro (partea de comercianți marketplace). De asemenea, ai putea analiza recenziile unor produse, pe website-urile unor comercianți mari, de încredere, inclusiv Altex, Elefant, eMag, evoMag sau Flanco. Acest lucru este valabil indiferent dacă vei cumpăra din e-commerce sau dacă preferi shopping tradițional.

Recenzii servicii de divertisment

De mare ajutor pentru timp liber petrecut în mod plăcut sunt resursele de tip recenzii cazinouri online și agenții de pariuri sportive, recenzii parcuri de distracții și alte zone tematice, fel de fel de centre de divertisment și alte experiențe oferite în realitate sau online. La acest capitol, putem aminti și recenziile de filme și cărți, care nu țin neapărat de un anumit furnizor (cinematograf sau platformă de video streaming, respectiv librărie online). De asemenea, foarte căutate sunt recenziile de jocuri video, inclusiv recenzii sloturi online, cunoscute drept păcănele, jocuri ca la aparate din sălile offline.

Recenzii unități și servicii HoReCa

Mai ales dacă nu ai foarte mult timp liber, prețuiești fiecare călătorie și vrei să organizezi de fiecare dată vacanța perfectă. Pentru a merge la sigur, este foarte util să citești cât mai multe recenzii ale unităților de cazare sau pentru pachetele turistice oferite de unele agenții de specialitate. La nivel internațional, cele mai relevante surse de informare în domeniul turistic, la partea de recenzii obiective postate de clienți, pot fi citite pe platformele TripAdvisor.com și Booking.com.

În plus, ai putea avea încredere poate în bloggeri și vlogeri din turism, atunci când aceștia sunt la statutul de influenceri imparțiali, fără a fi sprijiniți de anumite companii din HoReCa. Pentru a-ți planifica și mai bine călătoriile, poți căuta și recenzii restaurante și chiar baruri, cluburi.

Recenzii servicii lifestyle și servicii de sănătate

Vrei să apelezi la un centru estetic, ai nevoie de servicii precum coafat sau machiaj? Poate vrei să apelezi de asemenea la servicii de sănătate – servicii medicale, wellness – spa, fel de fel de tratamente lifestyle. În orice astfel de situație, este bine să știi că mergi într-un loc în care alți clienți s-au declarat mulțumiți de serviciile primite.

Comments are closed.