Aeroporturile europene în 2016: peste 2 miliarde de pasageri înregistrați
Top 3 aeroporturi europene după numărul de pasageri!
Traficul aerian de pasageri crește de la an la an. IATA (The International Air Transport Association) a raportat o creștere de 6.3% la nivel global pentru 2016 în raport cu 2015, fiind înregistrați 3.7 miliarde de pasageri.
Un raport interesant vine de la Airports Council International Europe, care a anunțat 2 miliarde de pasageri din/spre aeroporturile europene. ACI Europe monitorizeaza 500 de aeroporturi din 45 de țări. Această industrie contribuie la crearea a 12.3 milioane locuri de muncă și generează venituri de 675 miliarde EURO (4.1% din PIB-ul european).
Peste 2 miliarde de pasageri înregistrați
Traficul de pasageri prezentat de ACI Europe cuprinde toti pasagerii de pe toate zborurile comerciale operate din / spre Europa și în interiorul Europei. Cifrele cuprind pasagerii de pe chartere, low-cost și full-service, dar și alte zboruri comerciale.
Pe întregul an 2016, traficul de pasageri a crescut cu 5.1% la nivel european. A scăzut traficul de pasageri spre țările lovite de atacurile teroriste, în special spre aeroporturile din Turcia, ceea ce a dus și la o scădere a numărului de turiști spre aceste țări. Însă toate aceste evenimente neplăcute au contribuit la creșteri importante pe zborurile europene, spre destinațiile de vacanță din Croația, Cipru, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România și Spania.
Și aeroporturile din Rusia au înregistrat scăderi în rândul pasagerilor, însă piețe ca Islanda, Israel și Ucraina au cunoscut o creștere foarte dinamică. După cum se poate observa, nimic nu se pierde, totul se transformă.
Pentru prima dată în istoria aviației comerciale, aeroporturile din Europa au înregistrat peste 2 miliarde de pasageri. În timp ce evenimentele geopolitice și terorismul au modelat soarta unor aeroporturi. Unele au avut de pierdut, altele au avut de câștigat.
Companiile aeriene low-cost sunt în creștere
Pentru al 3-lea an consecutiv, creșterea traficului de pasageri pe aeroporturile europene a depășit 5%. Olivier Jankovec, Director General of ACI EUROPE, a menționat 3 factori care au contribuit substanțial la această creștere: 1. îmbunătățirea condițiilor economice la nivel european și scăderea șomajului; 2. prețul mic al petrolului; 3. dezvoltarea infrastructurii (companiile aeriene și-au dezvoltat activitatea, la fel și multe aeroporturi).
Un rol important l-a jucat piața low-cost. Tot mai multe companii aeriene LCC se dezvoltă și își intensifică activitățile la nivel european. Unele dintre acestea au ales să se dezvolte pe piața lung-curier, iar altele au mers în zona hibridă și au început să ofere servicii complexe la tarife cât mai mici.
Top 3 aeroporturi europene după numărul de pasageri!
În toată această ecuație, aeroporturile mici și cele de nivel mediu au avut de câștigat. Aeroporturile din București au raportat o creștere de 18.3% a traficului de pasageri față de 2015.
Alte aeroporturi europene cu creșteri importante: Barcelona (+ 11,2%), Dublin (+ 11,5%), Manchester (+ 10,8%), Lisabona (+ 11,7%), Atena (+ 10,6%), Varșovia (+ 14,5%), Edinburgh ( + 11,1%), Köln (+ 15,2%), Berlin (+ 36,7%), Birmingham (+ 14,3%), Budapesta (+ 11,1%), Veneția (+ 10%), Bologna (+ 11,5%), Keflavik (+ 40,4%), Salonic (+ 12,1%), Cracovia (+ 18,1%), Sofia (+ 21,8%) și Vilnius (+ 14,3%).
Și principalele hub-uri europene au înregistrat creșteri, dar nu așa spectaculoase. Iar altele au înregistrat scăderi. Aeroportul Amsterdam Schiphol este singurul din top 5 cu o creștere de 9.3%, raportând 63.6 milioane pasageri. Astfel, aeroportul olandez a urcat pe poziția a 3-a, după Londra Heathrow (75.6 milioane pasageri, +1%) și Paris-Charles de Gaulle (65.9 milioane pasageri, +0.3%). Pe poziția a 4-a a coborât Aeroport Frankfurt (60.7 milioane pasageri, -0.4%), iar pe poziția a 5-a a coborât Aeroportul Istanbul-Atatürk (60 de milioane de pasageri, -2.1%).
Însă veștile pentru 2017 nu sunt tocmai bune, iar estimările sunt rezervate. Prețul petrolului joacă un rol important în dezvoltarea industriei aviatice, iar unele semnale din piață arată o tendință de creștere a acestuia. Plus influențele geopolitice și confluctuale.
Să zburăm și în 2017 la fel de mult, poate chiar mai mult. Cer senin și zboruri fără incidente!
Photo cover by Sorin Cuzuban