Ziua Sfântului Patrick – Ziua Națională a Irlandei și mai mult decât atât
Ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume, Sfântul Patrick este sărbătorit în fiecare an, pe data de 17 martie. Ziua Sfântului Patrick reprezintă de fapt amintirea datei din anul 461, ziua în care episcopul creștin Patricius a încetat din viață.
Comemorarea este transformată însă într-o sărbătoare vibrantă, plină de energie pozitivă, care depășește granițele religioase și culturale. Nici măcar nu mai este doar o sărbătoare a irlandezilor – toate naționalitățile se bucură de voie bună în spiritul irlandez de petrecere.
În Irlanda, Ziua Sfântului Patrick a fost marcată prin procesiuni complexe abia în ultimele două secole. Biserica Catolică a introdus această sărbătoare în calendar în secolul al XVII-lea, iar începând cu anul 1903 s-a stabilit ca Ziua Sfântului Patrick să devină Ziua Națională a Republicii Irlanda.
Potrivit website-ului stpatricksfestival.ie, chiar guvernul aceste țări a avut inițiativa organizării Festivalului Sfântului Patrick în anul 1996. De atunci, anual, sute de mii de persoane asistă la manifestările din Dublin.
De la un eveniment de o zi, Festivalul St. Patrick a ajuns să înglobeze până la patru zile de muzică, teatru, arte vizuale și alte tipuri de spectacole și activități publice. A devenit un festival cu acoperire globală, unul dintre cele mai cunoscute la nivel internațional.
De mai mulți ani, chiar și în București și alte orașe din România, pe 17 martie sau în jurul acestei zile, există manifestări dedicate Zilei Sf. Patrick, în special în pub-uri, baruri, restaurante și cluburi de noapte. Oamenii sunt îndemnați să se îmbrace în verde, iar meniul este cu specific irlandez.
Spiritul irlandez s-a dezvoltat cel mai puternic pe tărâm american
În mod paradoxal, prima paradă organizată de Ziua Sf. Patrick nu a avut loc în Irlanda, ci în Statele Unite ale Americii. Imigranții irlandezi sosiți pe continentul american doreau astfel să își păstreze tradițiile, să își păstreze spiritul național. În New York, Boston, Chicago, Philadelphia și Savannah și alte locații din SUA au fost organizate diverse evenimente în onoarea Sfântului Patrick, încă din secolele XVII – XVIII.
În secolul al XIX-lea și în secolul al XX-lea, când foarte mulți irlandezi au emigrat în Statele Unite ale Americii, Ziua Sfântului Patrick a căpătat dimensiuni mult mai mari în orașele americane unde existau astfel largi comunități de irlandezi. Una dintre cele mai îndrăgite tradiții moderne, care a început în anul 1962, este cea a colorării în verde a apelor râului Chicago.
Acum, chiar și în Asia și Australia este celebrată Ziua Sfântului Patrick. Printre rețetele populare de Ziua Sf. Patrick se remarcă pâinea irlandeză cu bicarbonat de sodiu, mâncarea cu carne de vită sărată și varză și piureul de cartofi specific. Băuturile specific irlandeze sunt de asemenea în prim-plan.
Simboluri irlandeze. Prezența Leprechaun în divertismentul modern
Cele mai cunoscute simboluri ale sărbătorii irlandeze sunt culoarea verde, trifoiul (shamrock) și spiridușul (Leprechaun). Numele irlandez al acestei figuri a folclorului irlandez este „lobaircin”, ceea ce înseamnă „om mic”. Această apariție a spiridușilor provine probabil din credința celtică în zâne, conform history.com. Spiridușii, cu puteri magice, pot sluji atât binele, cât și răul, cred irlandezii.
Personajul Leprechaun apare și în unele filme care abordează acest subiect. Foarte cunoscută este seria de lungmetraje americane de fantezie horror Leprechaun, lansată în anul 1993 și continuată până la filmul Leprechaun Returns din anul 2018. Primul joc video din categorie, Leprechaun, a fost un joc video arcade produs de Enter-Tech în 1982.
În prezent, pasionații de jocuri pot alege de exemplu titlul Leprechaun Shadow, disponibil și pe platforma Steam. Spiridușii care își ascund aurul într-o găleată, la capătul curcubeului, sunt prezentați cu umor și în sloturi online precum Leprechauns Luck de la Playtech sau Leprechaun Goes Egypt de la Play’n GO, titluri populare și pe platformele de online cazino Romania.
Cine a fost Sf. Patrick
Maewyn Succat, devenit ulterior Sf. Patrick, s-a născut în jurul anului 385, în Britania, parte atunci a Imperiului Roman. A fost răpit și dus în Irlanda, unde o perioadă a fost ținut captiv. După ce a petrecut câțiva ani într-o mănăstire, a deveni misionar creștin – diacon, preot și episcop. Și-a luat numele de Patricius, iar misiunea sa supremă a fost aceea de a-și creștina pe irlandezi.
Sursa foto canva.com
Comments are closed.