Wizz Air face ajustări operaționale din cauza verificărilor în avans ale unor motoare GTF, solicitate de Pratt & Whitney
Wizz Air poate fi obligată să anuleze cel puțin 8.500 de zboruri și să elimine aproximativ două milioane de locuri în perioada octombrie a acestui an și martie 2024 din cauza unor probleme cu motoarele GTF de la Pratt & Whitney. Acest tip de motoare se regăsește pe aeronavele Airbus A320neo și A321neo.
Potrivit unor estimări ale experților, zborurile anulate ar putea însemna o pierdere de 132 de milioane de euro pentru compania aeriană low-cost maghiară. Conform orarului pentru perioada de iarnă și pe baza situației financiare a companiei aeriene, aceste cifre sunt estimate de cotidianul italian Corriere, citat de hvg.hu.
Aceștia subliniază că, pe lângă Wizz Air, multe alte companii aeriene pot fi și ele puternic afectate, inclusiv Volaris, Spirit Airlines, Indigo, Turkish Airlines, Sichuan, Air China și Lufthansa, deoarece operează multe avioane echipate cu astfel de motoare.
Motoarele GTF de la Pratt & Whitney au intrat sub controlul autorităților de siguranță a aviației, după ce au fost descoperite fisuri microscopice în unele dintre turbinele lor de înaltă presiune, după ce una dintre paletele turbinei motorului V2500, fabricate printr-un proces similar, s-a rupt. Compania a informat că 600-700 dintre cele aproximativ 3.000 de motoare GTF aflate în dotarea avioanelor vor trebui inspectate între 2023 și 2026.
Wizz Air a confirmat acest lucru și a emis următoarea declarație:
Wizz Air anunță că, din cauza verificărilor în avans ale unor motoare GTF, solicitate de Pratt & Whitney, a fost nevoită să facă ajustări în cadrul rețelei sale, rezultând în anularea unor zboruri în anumite zile, între unele destinații. Pasagerilor de pe zborurile afectate li se va oferi un program alternativ de zbor, opțiunea rambursării complete prin metoda inițială de plată sau rambursarea a 120% din tariful inițial achitat în credit de companie pentru rezervări viitoare. În cazul în care o rezervare a fost efectuată printr-o agenție de turism, fie ea și online, compania aeriană le recomandă pasagerilor să contacteze agenția care deține rezervarea, pentru a face modificările necesare. Wizz Air recomandă, de asemenea, verificarea folder-ului de spam în privința e-mailurilor referitoare la posibilele modificări de program.
Wizz Air își cere scuze pentru neplăcerile cauzate de acest eveniment neplanificat, aflat în afara controlului nostru, însă siguranța și securitatea pasagerilor, a echipajului și a aeronavelor este prioritatea noastră.”
Compania aeriană maghiară „încearcă să evalueze amploarea impactului asupra flotei, care, conform primelor estimări, ar putea duce la o reducere cu 10% a capacității (adică a numărului de locuri disponibile pentru vânzare)” în perioada cuprinsă între octombrie 2023 și martie 2024. Conform planificării pentru perioada de șase luni afectată, Wizz Air oferă 19 milioane de locuri pe 85 de mii de zboruri.