Un Airbus A400M ATLAS al Forțelor Aeriene Britanice a zburat 22 de ore fără escală!
Forțele Aeriene din Regatul Unit (RAF) raportează că o aeronavă Airbus A400M Atlas a zburat fără escală de la Baza Aeriană Brize Norton, Anglia, spre baza Guam, aflată pe o insulă nord-americană din Micronezia, în Pacificul de Vest. Acesta a fost cel mai lung zbor operat vreodată de acest tip de aeronavă. Zborul a făcut parte dintr-un program de pregătire boteza și Exercise Mobility Guardian.
Pentru a putea opera fără escală timp de aproximativ 22 de ore, avionul Airbus A400M ATLAS a fost alimentat în zbor de trei ori: peste Atlantic; peste Alaska și în cele din urmă peste Oceanul Pacific. În timpul zborului, aeronava a zburat și aproape de Polul Nord, peste calota glaciară arctică, fiind cel mai nordic punct peste care a zburat un avion A400M.
La Exercice Mobility Guardian iau parte avioane și personal din SUA, Australia, Canada, Franța, Japonia și Noua Zeelandă!
Prima realimentare a fost efectuată de un RAF Voyager (Airbus A330MRTT) cu plecare din Marea Britanie. A doua și a treia realimentare au fost efectuate de un al doilea Voyager care a operat de la baza Forțelor Aeriene Americane Eielson din Alaska.

„Exercise Mobility Guardian este o oportunitate excelentă de antrenament pentru Air Mobility Force. Ne permite să demonstrăm viteza, raza de acțiune și utilitatea RAF, susținută de activele Forțelor de Mobilitate Aeriană, și ne întărește capacitatea de a desfășura rapid operațiuni aeriene globale. Zborul non-stop al RAF A400M Atlas de la Brize Norton la Guam este un exemplu excelent al capacității noastre de a proiecta puterea aeriană, permițându-ne să ducem aeronave, echipaje și echipamente vitale în cealaltă parte a lumii în timp util și cu capacitatea de a opera imediat”, a spus comandantul Forței de Mobilitate Aeriană RAF, Comandorul Lyle.
Obiectivul exercițiului este ca țările implicate să-și dezvolte abilitățile și înțelegerea interoperabilității și, astfel, să poată furniza putere aeriană dacă este necesar și să depășească conceptul de „Tirania distanței”.
*NOTA: Video cu titlu informativ!