UE amână aprobarea vaccinului rus Sputnik V până anul viitor
Vaccinul Sputnik V nu va fi aprobat de Uniunea Europeană până în 2022, deoarece vaccinul trebuie să fie supus unor revizuiri suplimentare.
Potrivit Reuters, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), nu va revizui vaccinul Sputnik V, deoarece producătorul rus nu a furnizat încă datele necesare pentru revizuirea planificată să aibă loc până la sfârșitul lunii noiembrie.
În plus, potrivit unei surse anonime a Reuters, EMA a spus într-un e-mail că Sputnik V nu a fost încă examinat în cadrul unei revizuiri continue până când agenția va primi o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață.
Mai mult, sursa Reuters a dezvăluit că EMA i-a cerut producătorului rus să completeze integral dosarul de cerere privind producția Sputnik V, inclusiv informații precum ingredientele active și îmbutelierea produsului final. „Când vor avea acest dosar, vor putea înțelege și unde să solicite inspecții”, a spus sursa.
Site-ul oficial al EMA arată că revizuirea vaccinului Sputnik V. a început pe 4 martie 2021, alături de următoarele vaccinuri:
- Vaccinul COVID-19 (Vero Cell) de la Sinovac Life Sciences a intrat în procedura de revizuire pe 4 mai.
- NVX-CoV2373 de la Novavax CZ AS a fost depus la planul de investigații pediatrice pe 2 februarie
- Vidprevtyn de la Sanofi Pasteur a intrat în recenzie pe 20 iulie.
Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a supus, de asemenea, vaccinul Sputnik V sub o revizuire separată. Organizația sanitară a anunțat că va recunoaște în curând vaccinul, deoarece problema care se află în calea aprobării sale a fost găsită și rezolvată. Fondul rus de investiții directe (RDIF), care este și distribuitorul de vaccinuri, a anunțat anterior că o delegație a OMS va vizita în curând Rusia ca procedură finală a aprobării.
Potrivit Ederer, toată documentația necesară privind recunoașterea reciprocă a fost depusă autorităților competente, iar UE este pregătită să facă un pas mai departe. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu împărtășesc aceeași disponibilitate ca și cele din UE, având în vedere faptul că nu au pregătit încă documentația care urmează să fie prezentată Comisiei Europene la Bruxelles.
„Regret acest lucru, deoarece recunoașterea reciprocă a echivalenței, inclusiv de către Rusia, ar face cu siguranță viața mai ușoară persoanelor care călătoresc în ambele direcții”, a declarat anterior Ederer pentru site-ul de știri RBC din Rusia.
Potrivit VisaGuide.World, aproximativ 73 de țări au recunoscut oficial vaccinul Sputnik V, precum Emiratele Arabe Unite, San Marino, Macedonia de Nord, Albania, Argentina, Armenia, Bahrain, Belarus, Bangladesh, Brazilia, Ungaria și India.