TOP 10 flote aeriene la nivel mondial (2023)

De peste 6 ani stăm cu ochii pe cer și monitorizăm tot ce zboară în lumea aviației. Avem mii de știri, editoriale, interviuri și review-uri scrise în tot acest timp. Am publicat numeroase top-uri de interes din lumea aviației. Iar în articolul acestă vă prezentăm ”TOP 10 flote aeriene la nivel mondial”!

3 24.620

Monitorizez aviația de peste 12 ani. Sunt pasionat de zboruri, de avioane, de statistici și cifre. Urmăresc cu atenție evoluția unor companii aeriene și mă bucur să iau parte la momente importante din aviație. Am scris despre noi rute, despre lansarea de companii aeriene și chiar despre fabricarea unor avioane (de la faza de proiect și până la primul zbor comercial).

Pentru voi am pregătit un nou TOP. Este vorba de ”TOP 10 flote aeriene la nivel mondial” – clasament valabil în 2023. Probabil vă întrebați ce companii aeriene au cele mai multe avioane. Eu mi-am pus și întrebarea cu privire la numărul total de avioane comerciale existente în serviciul operațional.

Conform unor informații existente la nivel mondial, în lume sunt aproximativ 30 000 de avioane comerciale (cargo și pasageri). airliners.net anunță existența a peste 39 000 de avioane, fiind incluse și avioanele militare.

TOP 10 flote aeriene

Dar să nu mai pierdem vremea și să trecem la treabă. Mai jos aveți cele mai mari flote aeriene, care au fost clădite în timp și cu foarte mulți bani. Vorbim de companii aeriene cu tradiție, cu mulți ani de zboruri.

10. Air Canada

boeing-787-noul-livery-air-canada-landing

Deschidem clasamentul cu locul 10, care pare a fi deținut de Air Canada (Star Alliance) și ale sale subsidiare. Transportatorul aerian canadian deține o flotă formată din 409 aeronave (inclusiv subsidiara Air Canada Rouge și Air Canada Express). Este o flotă pestriță, formată din aeronave Airbus, Boeing, Bombardier, Embraer. Rețeaua operațională este formată din peste 350 de destinații din întreaga lume.

9. Lufthansa

Conform verificărilor noastre, pe locul 9 este Lufthansa (Star Alliance) cu ale sale subsidiare (Lufthansa CityLine și Eurowings). Nu includem companiile din grupul Lufthansa. Flota Lufthansa numără 449 de avioane. Majoritatea sunt Airbus, din familiile A320, A330, A340, A350 și A380. De la Boeing, Lufthansa deține doar 747. Subsidiara Lufthansa CityLine are aeronave regionale de la Bombardier și Embraer. Rețeaua operațională numără peste 370 de destinații interne și internaționale.

8. RYANAIR

RYANAIR

Rămânem în Europa, iar pe locul 8 avem compania RYANAIR. Cel mai mare transportator low-cost de pe ”Bătrânul Continent” are o flotă formată din 563 de avioane și zboară spre 205 destinații. RYANAIR deține o flotă omogenă, formată din aeronave de tipul Boeing 737-800. Începând cu 2019, va recepționa aeronavele Boeing 737 MAX 200.

7. China Southern Airlines

Zburăm spre China pentru a vă prezenta transportatorul aerian de pe poziția a 7-a. Este vorba de China Southern Airlines, care deține o flotă formată din 655 de aeronave (inclusiv cargo). Flota e formată din avioane Airbus, Boeing, Embraer. Rețeaua operațională este formată din peste 200 de destinații interne și internaționale.

6. China Eastern Airlines

China Eastern

Rămânem în china și prezentăm cel mai mare transportator aerian din regiune. Este vorba de China Eastern Airlines și ale sale 656 de avioane comerciale (inclusiv avioanele subsidiarelor). Membru SkyTeam, China Eastern Airlines are o rețea vastă cu peste 220 de destinații în întreaga lume. Flota e formată din aeronave Boeing și Airbus, de la cele clasice cu un singur culoar și până la cele mai eficiente și moderne aeronave widebody.

5. FedEx Express

Pe locul 5 este cel mai mare transportator aerian cargo din lume – FedEx Express. Deține o flotă formată din peste 733 de avioane (inclusiv flotele partenere) și zboară spre 375+ destinații din întreaga lume. Flota este pestriță, formată din aeronave Airbus și Boeing pentru rute lungi și medii, dar și din ATR-uri și Cessna pentru zboruri scurte și regionale.

4. Southwest Airlines

southwest-airlines

Pe locul 4 avem cel mai mare transportator low-cost din lume – Southwest Airlines. Despre această companie putem spune că este pionierul transportului aerian în regim low-cost. Și-a început activitatea în 1971. Deține o flotă formată din 878 de avioane și zboară spre 125 de destinații din America de Nord. Nu mai puțin de 4000 de zboruri zilnice sunt operate de cel mai mare transportator low-cost din Statele Unite – Southwest. Toate aeronavele sunt Boeing din familia B737 (737-700 și 737-800). Plus 300 de aeronave noi la comandă.

3. United Airlines

Iată că urcăm pe podium, iar locul 3 îi revine transportatorului United Airlines (Star Alliance). După calculele noastre, acest transportator aerian deține o flotă formată din 930 de aeronave (inclusiv subsidiarele). Flota United zboară spre 350 de destinații interne și internaționale. Flota este formată în mare parte din aeronave Boeing, de la clasicele 737-700 și până la modernele aeronave Boeing 787-9 Dreamliner. Cel mai mare hub United este Chicago–O’Hare, de unde operează peste 530 de zboruri zilnice spre 188 de destinații.

2. Delta Air Lines

Airbus-A350-900-Delta-Air-Lines-3

Pe locul 2 avem tot un transportator din Statele Unite. Este vorba de Delta Air Lines (SkyTeam), care deține o flotă operațională formată din 960 avioane (inclusiv subsidiare). Flota este formată în mare parte din aeronave Boeing, dar nu au fost neglijate nici cele de la Airbus. Totodată, Delta deține și cea mai mare flotă formată din aeronave McDonnell Douglas MD-88/MD-90. Acestea din urmă vor fi înlocuite de modernele aeronave Airbus A321, Boeing 737-900ER și Bombardier CS100.

1. American Airlines

Iată că am ajuns și prima poziție a clasamentului nostru. American Airlines deține cea mai mare flotă de avioane din lume. După fuziunea cu US Airways, flota American a ajuns la 1540 de avioane (inclusiv subsidiara American Eagle).

Dacă vorbim doar de American Airlines, flota numără 980 de avioane. Este formată din aeronave Airbus, Boeing, Embraer și Bombardier. Membru OneWorld, American Airlines zboară spre 350 de destinații din întreaga lume, iar subsidiara American Eagle zboară spre 240 de destinații din Statele Unite, Mexic, Caraibe și Canada. Cel mai mare hub American Airlines este la Dallas/Fort Worth, Texas, de unde operează 802 zboruri zilnice spre 216 destinații. Anual, American Airlines transportă peste 200 de milioane de pasageri.

10 flote aeriene – 25% din totalul avioanelor comerciale

Cele 10 companii aeriene dețin peste 7000 de avioane comerciale, aproximativ 25% din toate avioanele aflate în serviciul operațional. Conform ICAO, sunt peste 5000 de companii aeriene la nivel mondial. Bine, multe dintre ele au 1-2-3-5 avioane comerciale.

În România avem TAROM cu 16 de avioane; Carpatair cu 4 avioane; DAN Air cu 4 avioane, FlyLili cu 4 avioane, Animawings cu 2 avioane.

3 Comentarii
  1. Pompilu says

    Cu toata stima… ati zburat cu Qatar Airways? Cu Emirates? Cred ca nu! Cand faceti evaluari, este bine sa aveti toate datele. Chir si Flydubai este cu mult peste Ryanair! Da, cred ca stiu, luati bani de la cei pusi in top – spor!

    1. Sorin Rusi says

      Ce nu ati inteles din marimea flotei, nu calitatea serviciilor?

      Topul prezinta cele mai mari flote. Adica operatorii aerieni cu cele mai multe avioane din lume. Nu vorbim de calitatea lor.

      Pentru cele mai bune companii, avem alt articol https://airlinestravel.ro/top-5-cele-mai-bune-companii-aeriene-din-lume-in-2019-vezi-cine-e-pe-primul-loc.html

    2. Sorin Rusi says

      Daca sunteti superficial, nu e vina noastra pentru ca nu cititi totul cu atentie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.