TOP 10 cele mai mari orașe (metropole) din lume
Conform celui mai recent raport al Națiunilor Unite cu privire la populațiile din marile orașe, până în 2030, zonele urbane sunt proiectate să găzduiască 60% din oameni la nivel global. Unul din trei oameni va locui în orașe cu cel puțin o jumătate de milion de locuitori.
În creștere, atât în mărime, cât și în număr, orașele sunt noduri economice, politice, de comerț și transport. În 2021, cele mai mari 20 de orașe din lume găzduiesc jumătate de miliard de oameni. De fapt, una din cinci persoane din întreaga lume locuiește într-un oraș cu peste 1 milion de locuitori.
Orașele cu cei mai mulți locuitori din lume
Noi am ales să vorbim despre primele 10 cele mai mari orașe din lume, de fapt cele mai aglomerate zone metropolitane. Topul este în funcție de numărul de locuitori care trăiesc în zona centrală și metropolitană. Tokyo este cel mai mare oraș la nivel global, cu un total de peste 37 de milioane de locuitori. Însă majoritatea celor mai populate orașe din lume se află în China și India.
Avem 5 metropole în China: Shanghai, Beijing, Chongqing, Tianjin și Guangzhou. Avem 3 metropole din India: Delhi, Mumbai și Kolkata. Cel mai mare oraș din America de Sud este Sao Paulo, în Brazilia, cu 22 de milioane de oameni. Pe următoarele două poziții regăsim Mexico City și Buenos Aires. Surprinzător, dar în acest clasament nu avem orașe din America de Nord. Hai să vedem cele mai aglomerate 10 orașe din lume!
Osaka, Japonia – 19.110.616 locuitori
Osaka deschide topul celor mai mari metropole din lume. Este un oraș aflat în regiunea Kansai din Honshu, în Japonia. Osaka este capitala prefecturii Osaka și cea mai mare componentă a zonei metropolitane Keihanshin, cu peste 19 milioane de locuitori.
Osaka era considerat în mod tradițional centrul economic al Japoniei. Până în perioada Kofun (300–538), sa dezvoltat într-un important port regional, iar în secolele VII și VIII a servit pe scurt drept capitală imperială. Osaka a continuat să înflorească în perioada Edo (1603-1867) și a devenit cunoscut ca un centru al culturii japoneze. După restaurarea Meiji, Osaka s-a extins foarte mult ca dimensiune și a suferit o industrializare rapidă. În 1889, Osaka a fost transformată oficial în municipalitate.
Osaka este un important centru financiar al Japoniei. Găzduiește bursa de valori mobiliare din Osaka, precum și corporațiile multinaționale electronice Panasonic și Sharp. Repere renumite din Osaka includ Castelul Osaka, Marele Altar Sumiyoshi Taisha și Shitennō-ji, cel mai vechi templu budist din Japonia.
Mumbai, India – 20.667.656 locuitori
Mumbai este capitala statului indian Maharashtra și centrul regiunii metropolitane Mumbai. Orașul se îndintde de pe coasta Konkan pe coasta de vest a Indiei și are un port natural profund. În 2008, Mumbai a fost numit oraș alfa al lumii.
Are cel mai mare număr de milionari și miliardari din toate orașele din India și găzduiește trei situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO: Peșterile Elephanta, Terminatul Chhatrapati Shivaji Maharaj și ansamblul distinctiv al orașului de clădiri victoriene și Art Deco.
Timp de secole, insulele au fost sub controlul imperiilor indigene succesive înainte de a fi cedate Imperiului Portughez și ulterior Companiei Indiilor de Est. în 1661 Carol al II-lea al Angliei s-a căsătorit cu Ecaterina de Braganza și, ca parte a zestrei sale, Charles a primit porturile din Tanger și Șapte Insule din Bombay.
La mijlocul secolului al XVIII-lea, Bombay a fost remodelată prin proiectul Hornby Vellard, care a întreprins recuperarea zonei. Împreună cu construcția de drumuri și căi ferate majore, proiectul de recuperare, finalizat în 1845, a transformat Bombay (Mumbai) într-un port maritim major pe Marea Arabiei.
Mumbai este capitala financiară, comercială și a divertismentului din India. Este, de asemenea, unul dintre primele zece centre de comerț din lume în ceea ce privește fluxul financiar global. Generează 6,16% din PIB-ul Indiei și reprezentând 25% din producția industrială. Deține 70% din comerțul maritim din India (Mumbai Port Trust și JNPT) și 70% din tranzacțiile de capital către economia Indiei. Orașul găzduiește unele dintre primele institute științifice și nucleare din India, industriile cinematografice Bollywood și Marathi.
Beijing, China – 20.896.820 locuitori
Beijing este capitala Republicii Populare Chineze. Este situat în nordul Chinei și este guvernat ca o municipalitate sub administrarea directă a Consiliului de Stat cu 16 districte urbane, suburbane și rurale. Beijingul este în mare parte înconjurat de provincia Hebei, cu excepția vecinului Tianjin din sud-est. Împreună, cele trei divizii formează megalopola Jingjinji și regiunea capitalei naționale a Chinei. Beijing este un oraș global și unul dintre cele mai importante centre din lume pentru cultură, diplomație și politică, afaceri și economie, educație, limbă și știință și tehnologie. O megacetăță, Beijing este al doilea oraș ca mărime din China, ca populația urbană, după Shanghai și este centrul cultural, educațional și politic al națiunii.
Acesta găzduiește sediul majorității celor mai mari companii de stat din China și găzduiește cel mai mare număr de companii Fortune Global 500 din lume, precum și cele mai mari patru instituții financiare din lume după activele totale.
Beijing este „capitala miliardară a lumii” cu cel mai mare număr de miliardari care trăiesc în oraș. Este un nod major pentru rețelele naționale de autostrăzi, autostrăzi, căi ferate și feroviare de mare viteză. Începând din 2016, rețeaua de metrou a orașului este cea mai aglomerată și mai lungă din lume.
Aeroportul internațional Beijing Daxing, al doilea aeroport internațional din Beijing, este cel mai mare terminal aeroportuar cu o singură structură din lume.
Combinând atât arhitecturi în stil modern, cât și tradiționale, Beijingul este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, cu o istorie bogată datând de trei milenii. Fiind ultima dintre cele Patru Mari Capitale Antice din China, Beijingul a fost centrul politic al țării în majoritatea ultimelor opt secole. Cu munții care înconjurau orașul interior pe trei laturi, pe lângă vechile ziduri interioare și exterioare ale orașului, Beijingul a fost pregătit strategic și dezvoltat pentru a fi reședința împăratului și, astfel, a fost locația perfectă pentru capitala imperială.
Orașul este renumit pentru palatele sale opulente, temple, parcuri, grădini, morminte, ziduri și porți. Are șapte situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO – Orașul Interzis, Templul Cerului, Palatul de vară, Mormintele Ming, Zhoukoudian și părți ale Marelui Zid și ale Canalului Mare – toate acestea fiind locații turistice populare. Siheyuanii, stilul tradițional de locuințe al orașului și hutong-urile, aleile înguste dintre siheyuan, sunt atracții turistice majore și sunt frecvente în orașul Beijing.
Cairo, Egipt – 21.322.750 locuitori
Cairo este capitala și cel mai mare oraș al Egiptului. Zona metropolitană din Cairo este cea mai mare zonă metropolitană din lumea arabă, a doua ca mărime din Africa și a șasea ca mărime din lume. Cairo este asociat cu Egiptul antic, deoarece faimosul complex piramidal din Giza și orașul antic Memphis se află în zona sa geografică.
Situat în apropierea Deltei Nilului, Cairo a fost fondat în 969 d.Hr. în timpul dinastiei fatimide, dar terenul care alcătuia orașul actual a fost locul vechilor capitale naționale ale căror rămășițe rămân vizibile în părți din vechiul Cairo.
Cairo a fost mult timp un centru al vieții politice și culturale a regiunii și este intitulat „orașul celor o mie de minarete” pentru preponderența arhitecturii islamice. Cairo este considerat un oraș mondial cu o clasificare „Beta +”.
Astăzi, capitala egipteană are cele mai vechi și mai mari industrii de film și muzică din lumea arabă, precum și a doua cea mai veche instituție din lume de învățământ superior, Universitatea Al-Azhar. Liga Arabă a avut sediul în Cairo pentru cea mai mare parte a existenței sale. Cairo este de departe cel mai mare oraș din Egipt. Încă 9.5 milioane de locuitori locuiesc în imediata apropiere a orașului. Cairo, ca multe alte megalopole, suferă de niveluri ridicate de poluare și trafic. Metroul Cairo este unul dintre singurele două sisteme de metrou din Africa (celălalt fiind în Alger, în Algeria) și se clasează printre cele mai aglomerate cincisprezece sisteme de metrou din lume, cu peste 1 miliard de călătorii anuale.
Dhaka, Bangladesh – 21.741.090 locuitori
Dhaka, cunoscută anterior ca Dacca, este capitala și cel mai mare oraș din Bangladesh, precum și cel mai mare oraș din regiunea Bengal. Dhaka este centrul economic, politic și cultural din Bangladesh și este unul dintre orașele majore din Asia de Sud, cel mai mare oraș din Asia de Sud-Est și printre țările din Golful Bengalului și unul dintre cele mai mari orașe dintre țările OIC.
Zona Dhaka a fost locuită încă din primul mileniu. Orașul a devenit proeminent în secolul al XVII-lea ca capitală de provincie și centru comercial al Imperiului Mughal. Dhaka a fost capitala proto-industrializată Mughal Bengal timp de 75 de ani (1608–39 și 1660–1704). Fiind centrul comerțului cu muselină din Bengal, a fost unul dintre cele mai prospere orașe din lume.
Mughalii au decorat orașul cu grădini bine amenajate, morminte, moschei, palate și forturi. Orașul a fost numit odinioară Veneția Orientului.
Sub dominația britanică, orașul a văzut introducerea electricității, căilor ferate, cinematografelor, universităților și colegiilor în stil occidental și o aprovizionare modernă cu apă.
A devenit un important centru administrativ și educațional în British Raj, ca capitală a Bengalului de Est și a provinciei Assam după 1905. În 1947, după sfârșitul stăpânirii britanice, orașul a devenit capitala administrativă a Pakistanului de Est. A fost declarată capitala legislativă a Pakistanului în 1962. În 1971, după războiul de eliberare, a devenit capitala unui Bangladesh independent.
Dhaka este capitala financiară, comercială și de divertisment a Bangladeshului și reprezintă până la 35% din economia Bangladeshului. Orașul este acum una dintre cele mai dens industrializate regiuni din Bangladesh. Dhaka este un oraș beta-global important. Bursa de valori din Dhaka are peste 750 de companii listate. Orașul găzduiește peste 50 de misiuni diplomatice și sediul central al BIMSTEC. Cultura orașului este cunoscută pentru ricșă, bucătărie, festivaluri de artă și diversitate religioasă. Orașul vechi găzduiește aproximativ 2000 de clădiri din perioada Mughal și din perioada ocupației britanice, incluzând structuri notabile precum caravansarele Bara Katra și Choto Katra.
Mexico City, Mexic – 21.918.936 locuitori
Orașul Mexic este capitala și cel mai mare oraș din Mexic și cel mai populat oraș în America de Nord. Mexico City este unul dintre cele mai importante centre culturale și financiare din lume. Este situat în Valea Mexicului (Valle de México), o vale mare în platourile înalte din centrul Mexicului, la o altitudine de 2.240 metri (7.350 ft). Orașul are 16 subdiviziuni cunoscute sub numele de boroughs sau demarcaciones territoriales. Mexico City are un PIB de 411 miliarde de dolari în 2011, ceea ce îl face una dintre cele mai productive zone urbane din lume.
Orașul a fost responsabil pentru generarea a 15.8% din PIB-ul Mexicului, iar zona metropolitană a reprezentat aproximativ 22% din PIB-ul țării.
Capitala Mexicului este atât cea mai veche capitală din America, cât și una dintre cele două fondate de indigeni. Orașul a fost construit inițial pe o insulă a lacului Texcoco de către azteci în 1325 sub numele de Tenochtitlan, care a fost aproape complet distrus în asediul din Tenochtitlan din 1521 și ulterior reproiectat și reconstruit în conformitate cu standardele urbane spaniole.
În 1524 a fost înființată municipalitatea Mexico City, cunoscută sub numele de México Tenochtitlán, iar din 1585 era oficial cunoscută sub numele de Ciudad de México (Mexico City).
Mexico City a fost centrul politic, administrativ și financiar al unei părți majore a imperiului colonial spaniol, iar după obținerea independenței față de Spania, districtul federal a fost creat în 1824.
După ani de solicitare a unei mai mari autonomii politice, rezidenților li s-a dat în cele din urmă dreptul de a alege atât un șef de guvern, cât și reprezentanții Adunării Legislative unicamere prin alegerile din 1997. De atunci, partidele de stânga le-a controlat pe amândouă.
Orașul are mai multe politici progresiste, cum ar fi avortul la cerere, o formă limitată de eutanasie, divorțul fără vină și căsătoria între persoane de același sex. La 29 ianuarie 2016, acesta a încetat să mai fie Districtul Federal și este acum cunoscut oficial sub numele de Ciudad de México, cu un grad mai mare de autonomie.
Cu toate acestea, o clauză din Constituția Mexicului îl împiedică să devină un stat în cadrul federației mexicane, deoarece este sediul puterii în țară, cu excepția cazului în care capitala țării ar trebui să fie mutată în altă parte.
São Paulo, Brazilia – 22.237.472 locuitori
São Paulo este o municipalitate din regiunea de sud-vest a Braziliei. Metropola este un oraș global alfa și cel mai populat oraș din Brazilia, America, emisfera vestică și emisfera sudică. În plus, São Paulo este cel mai mare oraș de limbă portugheză din lume. Municipalitatea este, de asemenea, al patrulea oraș ca mărime din lume, potrivit populației.
Orașul este capitala statului înconjurător São Paulo, cel mai populat și mai bogat stat din Brazilia. Exersează puternice influențe internaționale în comerț, finanțe, arte și divertisment.
Având cea mai mare economie după PIB din America Latină și emisfera sudică, orașul găzduiește Bursa de Valori din São Paulo. Bulevardul Paulista este nucleul economic al orașului São Paulo. Orașul are al 11-lea cel mai mare PIB din lume, reprezentând singur 10.7% din totalul PIB-ului brazilian și 36% din producția de bunuri și servicii din statul São Paulo, găzduind 63% din multinaționalele consacrate în Brazilia.
Orașul are influență culturală, economică și politică la nivel național și internațional. Găzduiește monumente, parcuri și muzee. Amintim de Memorialul Latino-American, Parcul Ibirapuera, Muzeul Ipiranga, Muzeul de Artă São Paulo și Muzeul Limbii Portugheze. Orașul organizează evenimente precum Festivalul de Jazz din São Paulo, Bienala de Artă din São Paulo, Marele Premiu al Braziliei, Săptămâna modei din São Paulo, ATP Brasil Open, Brazilia Game Show și Comic Con Experience.
Defilarea LGBTQ Pride din São Paulo rivalizează cu marșul Pride al New York-ului. Acesta este cea mai mare paradă a mândriei LGBTQ din lume.
Shanghai, China – 27.795.702 locuitori
Shanghai este una dintre cele patru municipalități administrate direct din Republica Populară Chineză, guvernată de Consiliul de Stat. Orașul este situat pe estuarul sudic al râului Yangtze, cu râul Huangpu care curge prin el. Este cea mai populată zonă urbană din China și centru global pentru finanțe, cercetare, tehnologie, producție și transport.
Portul Shanghai este cel mai aglomerat port de containere din lume.
Inițial un sat de pescari și oraș de piață, Shanghai a crescut în importanță în secolul al XIX-lea. Și asta grație comerțului intern, cât și din exterior și a poziției sale favorabile a portului.
Orașul a fost unul dintre cele cinci porturi tratate forțate să se deschidă comerțului european după primul război cu opiu. Acordul internațional din Shanghai și concesiunea franceză au fost ulterior stabilite. Orașul a înflorit apoi, devenind un prim centru comercial și financiar al Asiei în anii 1930. În timpul celui de-Al Doilea Război chino-japonez, orașul a fost locul celei mai importante bătălii de la Shanghai.
După război, odată cu preluarea Chinei continentale în 1949, comerțul a fost limitat la alte țări socialiste, iar influența globală a orașului a scăzut.
În anii 1990, reformele economice introduse de Deng Xiaoping cu un deceniu mai devreme au dus la o reamenajare intensă a orașului, în special a zonei noi Pudong, ajutând la revenirea finanțelor și a investițiilor străine. Orașul a reapărut de atunci ca un centru pentru comerț și finanțe internaționale.
Este casa Bursei de Valori din Shanghai, una dintre cele mai mari burse din lume prin capitalizare bursieră și zona de liber schimb din Shanghai, prima zonă de liber schimb din China continentală. Începând cu 2020, Shanghai este clasificat ca oraș Alpha + și este clasat ca având al 3-lea cel mai competitiv și cel mai mare centru financiar din lume, după New York și Londra.
Are cea mai mare rețea de metrou din lume, al doilea cel mai mare număr de miliardari din lume și a cincea cea mai mare producție de cercetare științifică din lume și instituții de învățământ cu rang înalt.
Orașul este renumit pentru Lujiazui, muzee și clădiri istorice, inclusiv Templul God City, Grădina Yu, Pavilionul Chinei și clădirile de-a lungul Bund. Shanghai este, de asemenea, cunoscut pentru bucătăria sa dulce, limbajul local distinctiv și flerul internațional vibrant. Fiind un oraș internațional important, Shanghai găzduiește în fiecare an numeroase evenimente naționale și internaționale. Amintim de Săptămâna modei din Shanghai, Marele Premiu al Chinei și ChinaJoy. În 2018, Shanghai a găzduit China International Import Expo (CIIE). A fost prima expoziție la nivel național cu tematică de import din lume.
Delhi, India – 31.181.376 locuitori
Delhi este un oraș și o uniune teritoriul Indiei care conține New Delhi, capitala Indiei. Zona urbană din Delhi include orașele satelite vecine Ghaziabad, Faridabad, Gurgaon și Noida într-o zonă numită Regiunea Capitalei Naționale (NCR), fiind a doua cea mai mare zonă urbană din lume. Delhi este al doilea cel mai bogat oraș din India după Mumbai și găzduiește 18 miliardari și 23.000 de milionari.
Delhi ocupă locul al cincilea printre statele indiene și teritoriile uniunii în indicele dezvoltării umane, are al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din India. Delhi are o mare semnificație istorică ca important centru comercial, de transport și cultural, precum și centrul politic al Indiei.
Delhi este unul dintre cele mai vechi orașe din lume și a fost locuit continuu încă din secolul al VI-lea î.Hr. De-a lungul majorității istoriei sale, Delhi a servit ca capitală a diferitelor regate și imperii, mai ales Tomarii, Chahamanas, Sultanatul Delhi și Mughals.
De asemenea, se presupune că este locația Indraprastha, capitala Pandavas în epoca Mahabharata. Orașul a fost capturat, jefuit și reconstruit de mai multe ori, în special în perioada medievală, iar Delhi modernă este un grup de mai multe orașe răspândite în regiunea metropolitană.
Timp de multe secole Delhi a fost un centru comercial dominant în nordul Indiei și, din anii 1990, a apărut ca un nod important în rețeaua internațională corporativă și financiară.
Un teritoriu al uniunii, administrația politică a NCT din Delhi seamănă astăzi mai mult cu cea a unui stat din India. Are propria legislatură, înalta curte și un consiliu executiv de miniștri condus de un ministru șef. New Delhi este administrată în comun de guvernul federal al Indiei și guvernul local din Delhi.
Delhi a găzduit Jocurile Asiatice inaugurale din 1951, Jocurile Asiatice din 1982, Summitul NAM din 1983, Cupa Mondială de Hochei Masculin din 2010, Jocurile Commonwealth din 2010, Summitul BRICS din 2012 și a fost unul dintre principalele orașe gazdă ale Cupei Mondiale de Cricket din 2011.
Tokyo, Japonia – 37.339.804 locuitori
Tokyo, oficial Tokyo Metropolis, este capitala de facto și cea mai populată prefectură din Japonia. Situată în zona golfului Tokyo, prefectura face parte din regiunea Kantō, aflată pe coasta centrală a Pacificului, pe insula principală japoneză Honshu. Tokyo este centrul politic și economic al țării, precum și sediul împăratului Japoniei și al guvernului național. Zona Greater Tokyo este cea mai populată zonă metropolitană din lume, cu peste 37 de milioane de rezidenți începând cu 2020.
La origine, un sat de pescari, numit Edo, orașul a devenit un important centru politic în 1603, când a devenit sediul shogunatului Tokugawa.
La mijlocul secolului al XVIII-lea, Edo era unul dintre cele mai populate orașe din lume. Avea peste un milion de locuitori.
După sfârșitul shogunatului în 1868, capitala imperială din Kyoto a fost mutată în oraș, care a fost redenumit Tokyo (literalmente „capitala estică”).
Tokyo a fost devastat de cutremurul din Marele Kantō din 1923 și din nou de bombardamentele aliate din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Începând cu anii 1950, orașul a fost reconstruit și extins rapid, urmând să conducă recuperarea economică postbelică a Japoniei. Din 1943, guvernul metropolitan Tokyo a administrat cele 23 de secții speciale ale prefecturii (fostul oraș Tokyo), diferite orașe de pat din zona de vest și două lanțuri insulare periferice.