Țările din UE iau în considerare să trateze COVID-19 ca pe o gripă
Pandemia de COVID-19 a afectat întreaga planetă, a dus la infectarea a de sute de milioane de oameni, iar mulți dintre aceștia și-au pierdut viața. La fiecare tulpină nou, autoritățile acționează instinctiv într-un regim de conservare și protecție. Se iau măsuri restrictive, se aplică noli reguli de călătorie și se aplică chiar blocaje regionale.
Omicron a reușit să isterizeze întreaga planetă. Este o nouă tulpină de COVID-19, care s-a dovedit a fi extrem de contagioasă. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că doar în ultimele șapte zile, Franța a înregistrat aproape două milioane de cazuri noi de COVID-19 (1.854.631), Italia 1.158.234, Spania 690.129 și Germania 342.973.
Noua variantă COVID-19, care a fost detectată la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, este mai transmisibilă decât altele. Din acest motiv, OMS a avertizat că jumătate din Europa va fi infectată cu varianta virusului Omicron în următoarele două luni.
Cu toate acestea, varianta care părea destul de înfricoșătoare la început s-a dovedit a fi o versiune mai ușoară a virusului. Cei ce s-au infectat au avut simptome mai puțin severe, mulți dintre ei fiind chiar asimtomatici. În acest context, internările în spitale și în special la terapie intensivă au scăzut.
Drept urmare, multe țări din lume, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene, iau în considerare tratarea coronavirusului ca gripa. Potrivit Bloomberg, Spania a fost prima țară din UE care a sugerat oamenilor să înceapă să se obișnuiască cu COVID-19, invitând restul statelor membre să înceapă să trateze virusul ca o boală endemică.
„Trebuie să evaluăm evoluția Covid de la pandemie la o boală endemică”, a declarat prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu acordat pe 10 ianuarie.
În consecință, mai multe țări europene au luat în calcul să reducă perioada de carantină pentru cei vaccinați și nevaccinați, să aplice noi măsuri restrictive mai ușor de suportat. Este adevărat că sunt și țări care au solicitat ridicarea standardelor cu privire la măștile faciale. România recomandă măști medicinale și de tip FFP2 pentru protecție.
De exemplu, Estonia și-a scurtat obligația de carantină de la zece la șapte zile. În mod similar, Islanda a scurtat și perioada de carantină la șapte zile. Anterior, țara avea o cerință de carantină de zece zile pentru cei care au luat virusul. Decizia a fost luată după ce Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au anunțat că vor scurta perioada de carantină la cinci zile pentru cetățenii americani.
În același timp, carantina din Slovenia poate fi acum încheiată în a cincea zi, după efectuarea unui test COVID-19, ale cărui rezultate sunt negative. Înainte de 10 ianuarie, testul putea fi susținut doar în a șaptea zi.
În timp ce scurtează durata carantinei, țările UE au scurtat și valabilitatea certificatelor de vaccinare în încercarea de a împinge mai mulți oameni să primească vaccinuri de rapel. S-a demonstrat că vaccinul își pierde din putere odată cu trecerea timpului. Totodată, s-a demonstrat că cei vaccinați au fost mai bine protejați în fața variantelor de COVID-19.
În concluzie, trebuie să revenim la normal, fără restricții și alte măsuri anti-covid. Autoritățile trebuie să fie atene să nu facă mai multe victime în alte direcții față de câte rezultă în urma COVID-19.