Rutele interne din România în sezonul estival 2018
Piața aeronautică se dezvoltă foarte repede la nivel global, dar și regional. Dacă americanii sunt obișnuiți cu avioanele încă din anii ”60, iată că începem și noi să zburăm tot mai mult în țară și peste hotare. Bogdan, un prieten AirlinesTravel, a făcut o scurtă analiza a zborurilor interne din România pentru sezonul estival 2018.
În România sunt 16 aeroporturi acreditate pentru zboruri comerciale, însă unele sunt în renovări sau lipsite de rute regulate. În 2017, 20 284 022 pasageri au tranzitat aceste aeroporturi, în creștere cu 23% față de 2016.
Având atâtea aeroporturi, este păcat să nu profităm de ele și să călătorim mai repede între marele orașe din țară. Nu avem infrastructură terestră, ne lipsesc autostrăzile și drumurile expres, nu avem nici trenuri rapide. Dar avem aeroporturi și oportunități multiple de a lega conexiuni între acestea. Sezonul estival 2018 vine cu foarte multe rute interne, cum rar ne-a fost dat să vedem în ultimii ani.
Conform Institutului Român de Statistică, în primele 3 luni din 2018, 48.9% dintre pasagerii interni au zburat de la București – Otopeni, 18.4% pasageri au zburat de la Cluj-Napoca, 15.6% dintre pasageri au zburat de la Timișoara, de la Iași doar 11.7%, iar de la Oradea și Satu Mare doar 3.2% și respectiv 1.2%. Odată cu noile rute, această statistică se va schimba.
Bogdan a reușit să realizeze un sumar al rețelei de zboruri din România. TAROM, Blue Air, Wizz Air, Ryanair și Cobrex Trans sunt companiile aeriene cu zboruri interne existente sau care au anunțat viitoarele rute interne. Unele rute sunt deja operaționale, altele urmează să fie inaugurate în viitorul apropiat. Vă reamintim că vor fi inaugurate peste 30 de rute noi (interne și internaționale) în perioada iunie-iulie 2018.
În această vară, București va fi legat prin zboruri directe de Timișoara (TAROM și RYANAIR), Sibiu (TAROM), Cluj-Napoca (TAROM, Wizz Air, Blue Air), Iași (TAROM, Blue Air), Suceava (TAROM, Cobrex Trans), Satu Mare (TAROM), Bacău (Blue Air) și Oradea (TAROM, Blue Air). Timișoara va fi legat de Iași (TAROM), Cluj (TAROM), București (TAROM, RYANAIR) și Constanța (Blue Air). Cluj-Napoca va avea zboruri directe spre Iași (TAROM), București (TAROM, Wizz Air, Blue Air) și Constanța (Blue Air). Cei din Oradea (cu Blue Air) și Satu Mare (cu TAROM) vor putea zbura direct la Constanța.
Putem spune că în 2018, în anul Centenarului, România este unită foarte bine pe calea aerului. Vă reamintim că, în 2017, AirlinesTravel a făcut parte din proiectul #UnimRomânia cu Blue Air. Am experimentat mai multe rute interne, iar durata unui zbor nu depășește 1.5 ore. Un avantaj semnificativ în condițiile în care durata unei călători cu trenul poate fi un chin, iar cu mașina se fac ore bune pe drumurile naționale.
Noi vă încurajăm să zburați cât mai mult cu avionul, mai ales că tarifele la biletele de avion au scăzut foarte mult în raport cu anii trecuți. Competiția aeriană vine în avantajul pasagerilor.