Rusia amenință că se retrage din Tratatul Open Skies.
Într-o ședință a Open Skies Consultative Commission din 22 februarie 2021, Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse, a anunțat că procedura de retragere a Federației Ruse din Tratatul Open Skies va avea loc până la sfârșitul verii.
„Procedurile interne pentru retragerea Rusiei din Tratatul Open Skies sunt în curs de desfășurare, așteptăm ca acestea să se încheie până în vară„, a spus Gavrilov într-un comunicat. „Dacă SUA nu ne informează până atunci cu privire la dorința lor de a readera la acest tratat, Rusia va trimite o notă terților, Ungariei și Canadei, ca să îi notifice despe retragerea Rusiei din Tratatul Open Skies.”
La 15 ianuarie 2021, Rusia a anunțat intenția de a se retrage din Tratatul Open Skies, care permite monitorizarea aeriană reciprocă a mișcărilor militare și a sistemelor strategice ale țărilor semnatare. Decizia Rusiei a venit ca urmare a unei decizii similare din partea administrației Trump, la 22 noiembrie 2020.
Susținătorii tratatului sperau la o schimbare de poziție din partea SUA.
Susținătorii tratatului sperau la o schimbare de poziție din partea noului președinte, Joe Biden. În timpul campaniei sale, Biden a declarat că „atât Statele Unite, cât și aliații ar beneficia de posibilitatea de a observa activitățile Rusia și ale altor țări din Europa”. Cu toate acestea, administrația Biden nu a făcut încă niciun anunț oficial.
„Federația Rusă nu va aștepta la nesfârșit ca Statele Unite să stabilească dacă sunt pregătiți să revină”, a avertizat Gavrilov.
Negociat inițial între membrii NATO și ai Pactului de la Varșovia, Tratatul Open Skies a fost semnat în 1992 la Helsinki (Finlanda). Cu toate acestea, Rusia a fost ratificată doar nouă ani mai târziu, decizia intrând în vigoare la 1 ianuarie 2002.
Statele care fac parte din tratat sunt Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Republica Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și, deocamdată, Statele Unite.
Toate țările sunt membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Kârgâzstanul este, de asemenea, un semnatar al tratatului, dar acesta nu a fost încă ratificat. Toate țările sunt membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Unul dintre scopurile acestor zboruri este să observe mișcările militare și să se asigure că măsurile de limitare a armelor sunt puse în aplicare.
Fiecare țară trebuie să accepte o serie de zboruri de observare, denumite „cotă pasivă” și poate să efectueze o serie de zboruri de observare, denumită „cota activă”. O notificare cu 72 de ore înainte de zborul de observare trebuie comunicată autorităților din țara observată și celorlalți membri ai tratatului. După efectuarea zborului, datele colectate sunt disponibile tuturor semnatarilor.
Zborul trebuie efectuat de o „aeronavă fără arme, cu aripi fixe echipată cu senzori agreați”. Acești senzori includ camere optice panoramice și de încadrare, camere video cu afișaj în timp real, toate cu rezoluții limitate definite de tratat. Există dispoziții pentru utilizarea radarelor cu diafragmă sintetică cu aspect lateral și a dispozitivelor de scanare cu infraroșu, dar niciuna dintre aeronavele echipate special pentru efectuarea zborurilor nu le deține.