Riscul de a te infecta de COVID-19 in avion este de 1 la 27 de milioane de pasageri.
Din cauza pandemiei de COVID-19, aviația comercială este la un pas de colaps. În aceste vremuri incerte, tot mai multe avioane au rămas la sol. Deși companiile aeriene nu au operat zboruri, acestea au continuat să aibă costuri.
Pasagerii au fost nemulțumiți de zborurile anulate și de faptul că nu au fost rambursați banii. Pe de altă parte, exista și persoane care acum se tem să mai zboare de teama infectării cu noul virus. Iar această neîncredere, duce la o scădere a numărului de pasageri.
Riscul de a te infecta de COVID-19 in avion este foarte mic
Pentru a-i incuraja pe oameni să zboare, IATA dezvăluie un studiu făcut în vremea pandemiei. De la începutul anului 2020, au fost raportate doar 44 de cazuri de transmitere a SARS-COV-2 în urma unor zboruri comerciale.
În această perioadă au calatorit peste 1.2 miliarde de pasageri, rezultând că media ar fi de 1 caz la 27 de milioane de pasageri. Și asta s-a întâmplat înainte ca purtarea mășii să fie obligatorie în aeroport și în interiorul aeronavei. Deci riscul de a te infecta de COVID-19 în avion este foarte scăzut.
Studiile efectuate de Airbus, Boeing și Embraer au venit cu aceleași concluzii, deși au fost ușor diferite în functie de modelele aeronavelor utilizate în cercetările efectuate.
Astfel, s-a demonstrat că sistemul de circulație a aerului din interiorul cabinei controlează mișcarea particulelor, limitând răspândirea virusului. Rezultatele obținute din cele trei studii coincid cu numărul redus de infectari, deși este imposibil să se stabilească cu exactitate numărul infectărilor în urma zborurilor. Riscul de infectare este ceva mai mare în aeroporturi, dar chiar și așa, este cu mult sub media de infectare în alte medii închise.
ICAO (International Civil Aviation Organization) a implementat un ghid ce trebuie sa fie respectat în aeroport și în avion
ICAO (International Civil Aviation Organization) a implementat un ghid ce trebuie sa fie respectat în aeroport și în avion. Acesta include purtarea măștii, limitatarea interacțiunii dntre pasageri, limitarea mișcărilor în interiorul aeronavei pe parcusul zborului, dar și simplificarea serviciilor la bord. Majoritatea companiilor aeriene au implementat aceste măsuri.
La acest ghid se adaugă și designul aeronavelor ce oferă un plus de siguranță prin schimbarea aerului în cabină, care se face de 20 – 30 de ori pe oră. Totodată, filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air) elimină virusurile în proporție de peste 99.9%.
Studiile efctuate demonstrează cooperarea si implicarea tuturor celor ce lucrează în această industrie pentru ca pasagerii să se simtă în sigurantă la bordul avioanelor. Un alt studiu recent efectuat de IATA a dezvăluit că 86% dintre pasagerii care au zburat în timpul pandemiei s-au simțit protejați, măsurile de siguranță fiind respectate.