Qantas e fermă pe poziție: vaccinați-vă sau stați acasă!
Anul 2020 a fost dificil pentru omenire. Pandemia de COVID-19 a închis granițe, a distrus industrii, a făcut milioane de victime directe și indirecte, a pus la pămând aviația, turismul, horeca. După luni de zile de blocaje, IATA și companiile aeriene speră să reia zborurile la capacitate maximă doar în contextul în care pasagerii vor putea fi testați înainte de fiecare zbor.
Dacă în 2020 se poate călători în baza unui test negativ de COVID-19. În 2021, cel mai probabil, se va putea călători în baza dovezii unui vaccin impotriva noului coronavirus.
Vaccinați-vă sau stați acasă!
În măsura în care tot mai multe vești bune vin de la producătorii de vaccinuri anti-COVID, apare ideea de a călători doar dacă faci dovada vaccinării pentru noul coronavirus.
Compania aeriană Qantas, prin vocea CEO-ului Alan Joyce, este fermă pe poziție: vaccinați-vă sau stați acasă! Odată cu demararea procesului de vaccinare impotriva COVID-19, la bordul avioanelor sale vor putea urca doar cei ce vor face dovada vaccinării.
#BREAKING: QANTAS CEO confirms that proof that you've been vaccinated for COVID-19 will be compulsory for international air travel onboard his aircraft. #9ACA pic.twitter.com/dhk3Hsnxn9
— A Current Affair (@ACurrentAffair9) November 23, 2020
Am scris zeci de articole despre dezastrul din industria aviatică și din turism, despre eforturile uriașe făcute pentru a fi evitate falimentele. De aici și declarația șefului companiei aeriene naționale australiene: „ vom modifica termenii și condițiile rezervărilor pe rutele internaționale, astfel încât să impunem vaccinarea înainte de îmbarcare”.
A fost vehiculată și ideea unui pașaport de vaccinare, care să certifice că vaccinul a fost făcut. Astfel, la fiecare călătorie internațională, pasagerii pot fi verificați în timp real dacă au vaccinul făcut. Logistic vorbind, este o măsură rapidă de verificare / validare.
Iar ideea lansată de Alan Joyce cu siguranță va fi preluată și implementată de întreaga industrie aviatică, însă va fi doar o chestiune de timp în funcție de startul vaccinării.
Acum rămâne de văzut cum vor primii pasagerii aceste măsuri. Conform unor statistici internaționale, tot mai mulți oameni devin sceptici cu privire la vaccinul împotriva noului coronavirus. În Franța, de exemplu, doar 54% din populație ar accepta să fie vaccinați. Și în Australia procentul celor ce ar accepta vaccinul e în scădere, ajungând la 79%, față de 88% cât era în august.
Voi veți face vaccinul împotriva noului coronavirus, mai ales în contextul în care veți dori să călătoriți internațional?