Qantas a fost desemnată cea mai sigură companie aeriană din lume
AirlineRatings.com monitorizează anual sute de companii aeriene la nivel global și le clasifică în funcție de gradul de siguranță, incidente și respectarea normelor în domeniu.
Pentru 2019, Qantas a fost desemnată ca fiind cea mai sigură companie aeriană din lume. În era jet-ului, Qantas nu a înregistrat accidente cu victimă și nici măcar accidente în urma cărora avioanele să fie ”daună totală”. Apropo, Qantas va împlini 99 de ani de zboruri. Este una dintre cele mai vechi companii aeriene din lume.
În 2008, British Advertising Standards Association a menționat că transportatorul australian Qantas este cel mai experimentat din lume. Qantas a reușit să enumere aproape 30 de realizări importante din industria aeronautică.
Cea mai sigura companie aeriana din lume
Qantas a fost prima companie aeriană din lume care a operat zboruri cu
Lockheed Super Constellations. Și a fost prima companie aeriană din afara Statelor Unite, care a primit un Boeing 707.
Qantas a fost printre primele companii aeriene cu zboruri lung-curier operate cu avioane echipate cu 2 motoare. A contribuit substanțial la dezvoltarea sistemului de navigație aeriană.
În 1962, Qantas a inaugurat era registratoarelor de bord, care pot monitoriza parametrii operativi ai aeronavei și comunicarea echipajului. La vrmea respectivă, se monitorizau 6 parametri. FDR-urile de astăzi (flight data recorder), recunoscute sub numele de ”cutiile negre”, pot monitoriza mii de parametri.
Și să nu uităm că tot Qantas este prima companie aeriană ce leagă Australia de Europa printr-un zbor direct. Vorbim de ruta Perth – Londra cu Qantas, care a fost inaugurată în 2018.
Avionul, cel mai sigur mijloc de transport
Avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Nu o spunem noi cu de la sine putere, ci o spun cifrele. Conform Aviation Safety Network, în 2018 au avut loc 15 accidente cu victime, în care și-au pierdut viața 556 de persoane.
Raportul a fost emis în urma monitorizării a peste 37 800 000 de zboruri comerciale. Flightradar24 a menționat într-un raport că a monitorizat peste 63 de milioane de zboruri: comerciale, militare, business și multe altele.
Pe lângă accidentele grave, zilnic au loc tot felul de incidente, la sol sau în aer. Printre cele mai frecvente: depresurizări de avioane, ieșiri în afara pistei, ciocniri minore la sol între avioane, incidente de tip bir dstrike și multe altele pentru care piloții sunt atrenați, iar pasagerii nu sunt puși în pericol.