Peste un milion de cetățeni europeni vaccinați nu vor putea călători în SUA nici după 8 noiembrie!
Din 8 noiembrie, SUA va permite călătoriile în scop turistic pentru cetățenii din 33 de țări ale lumii, inclusiv cele 26 din spațiu Schengen și Uniunea Europeană, dar și Irlanda și Regatul Unit. Însă vor fi cel puțin un milion de cetățeni ai Uniunii Europene, majoritatea din Ungaria, care nu vor putea călători în Statele Unite nici după 8 noiembrie.
Dezvăluind mai multe detalii despre eliminarea interdicției de intrare pentru călătorii vaccinați , Casa Albă a spus că eligibili pentru a intra în SUA vor fi cei care au fost vaccinați cu unul dintre vaccinurile aprobate de Administrația Federală a Medicamentelor din SUA ( FDA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Însă până acum niciuna dintre cele două organizații nu a aprobat vaccinul rusesc împotriva COVID-19 – Sputnik V. Datele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) arată că două state membre UE, Ungaria și Slovacia, au administrat vaccinul Sputnik V.
Aproximativ un milion de locuitori ai Ungariei nu vor putea călători în SUA
Până acum, Ungaria a administrat 1 806 156 de doze de Sputnik V din două milioane achiziționate, iar Slovacia a administrat 37677 din 200 000 de doze achiziționate. Având în vedere că Sputnik V este un vaccin în două doze, aceasta înseamnă că aproximativ 903 078 de maghiari și 18 838 de slovaci au fost vaccinați cu Sputnik V. Nicio altă țară din UE sau din spațiul Schengen nu a administrat vaccinul Sputnik pe teritoriul său.
Cu toate acestea, există regiuni și țări din afara UE care au administrat vaccinul Sputnik V, San Marino fiind una dintre acestea. Microstatul european a vaccinat peste 70% din populația sa adultă cu vaccinul rusesc împotriva COVID-19, care este, de asemenea, singurul vaccin administrat în această țară, care găzduiește aproximativ 33 de mii de cetățeni. Însă, conform unor raporte, vaccinul rusesc a fost administrat și italienilor. Nu mai puțin de 15 000 de locuitori din peninsulă, în special cei ce lucrează în San Marino, au fost inoculați cu acest vaccin.
Nici Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a aprobat încă vaccinul, deși a început să-l revizuiască pe 4 martie 2021. Mai mult, recent s-a raportat că agenția a amânat aprobarea vaccinului pentru primul trimestru din 2022. Decizia a fost luată după ce producătorul nu a furnizat datele necesare pentru revizuirea planificată care trebuia să aibă loc până la sfârșitul lunii noiembrie.