blankblank

„Pasaportul de vaccinare” în Uniunea Europeana și în lume: pro sau contra?

4 2.713

Pandemia de COVID-19 este departe de a se termina, iar anul 2021 va fi doar un alt an guvernat de noul coronavirus. În perioada gripei spaniole 1918-1919, cele mai multe victime au fost în al doilea an. Dacă istoria se repetă, ne putem aștepta ca noul coronavirus să fie mai agresiv în acest an și să lovească mai puternic. Ceva semne avem prin noile mutații apărute, care se răspândesc mai repede și ajung să infecteze puternic și categorii de vârstă sub 60 de ani..

În comparație cu anii 1900, acum avem tehnologia de partea noastră și specialiștii / cercetătorii au reușit să scoată o serie de vaccinuri destul de eficiente împotriva noului coronavirus. Iar asta ne dă speranțe că anul 2021 nu va fi atât de ”negru”.

Totodată, știm cam cu ce avem de furcă, așa că anul acesta sperăm la ceva mai multe călătorii peste granițe. Dar până la respectivele călătorii, trebuie să mai stăm închiși între granițele acestei țări. De fapt, fiecare țară europeană a interzis călătoriile neesențiale (turistice).

„Pasaportul de vaccinare”

Oamenii gospodari își fac, iarna, car. Grecia și Spania au început să pregătească sezonul estival și au propus un așa numit „Pașaport de vaccinare” în baza căruia oamenii să poată călătorii liberi, fără restricții.

Ideea aceasta a iscat multe discuții la nivelul Uniunii Europene, dar într-un final, oficialii Comisiei Europene au adoptat joi, 28 ianuarie, un ghid în vederea înființării unui document medical standard la nivelul Uniunii Europene care să ateste vaccinarea contra COVID-19.

Este un mod în care industria turismului în Europa ar putea fi salvată în 2021. Islanda a emis primele „pașapoarte de vaccinare”, care ar trebui să faciliteze călătoriile persoanelor vaccinate anti Covid, devenind prima țară care a făcut acest lucru – informează ziare.com.

Și România are ceva facilități pentru cei vaccinați. Mai exact, conform hotărârii 4 din 18 ianuarie 2021, Art.2 – (1) Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

Qatar Airways, Emirates sau Etihad Airways au anunțat că vor adopta IATA Travel Pass, un permis digital de sanatate care sa faciliteze calatoriile.

Noi vă întrebăm: „Pasaportul de vaccinare” în Uniunea Europeana și în lume: pro sau contra?

Nu priviți acest act ca o formă de constrângere, ci ca o formă de a putea călători liberi în vremea pandemiei. Vaccinul nu e obligatoriu, cum nici călătoriile nu sunt obligatorii.

Noi privim cu optimism acest document pentru că va ușura mult munca celor din vămi și aeroporturi, iar oamenii vor putea călători, se vor putea bucura cu adevărat de vacanțe în deplină siguranță.

2021 va fi un an de tranziție în care aviația și turismul vor reuși să demareze procesul de revenire doar în baza acestor documente și măsuri de sănătate.

4 Comentarii
  1. Zepa Emanuel Daniel says

    Eu sunt pro dar cu anumite condiții, să se introducă acest pașaport atunci când vaccinyrule ajung la stadiul de a fi accesibile pentru toată lumea. De asemenea ar fi frumos ca pașaportul să fie valabil și în afara UE. În orice caz consider că acest pașaport este un avantaj extrem de mare având în vedere faptul că tranzitarea și călătoria spre alte țări care pe vremuri era un lucru ușor și accesibil a ajuns în zilele de astăzi aproape imposibil

    1. Sorin Rusi says

      Da, evident. Corect punctat!

  2. Laurentiu says

    Așa cum se întâmplă mereu, vor apărea discriminări, iar cei care nu călătoresc peste oceane și mări sau pe distanșe mari, vor alege transportul rutier. Oamenii de afaceri vor evita călătoriile dacă se vor implementa la scară mai mare conferințele video, ceea ce se întâmplă deja. Companiile aeriene vor pierde mulți clienți.

  3. Aniela says

    Da, absolut pemtru!

Leave A Reply

Your email address will not be published.