Parada de Aur a Faraonilor, procesiune istorică pe străzile orașului Cairo. (foto / video)
Pe 3 aprilie, egiptenii au asistat la o procesiune istorică a vechilor conducători ai țării prin capitala Cairo. Parada de Aur a Faraonilor din Cairo a costat câteva milioane de dolari și a fost dedicat transportării a 22 de mumii regale – 18 regi și 4 regine – de la vechiu Muzeu Egiptean la noul lor loc de odihnă – Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC), aflat la 5 km distanță.
Autoritățile egiptene speră că Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC), care se va deschide complet în această lună, va ajuta la revitalizarea turismului, o sursă principală de venituri pentru țară. Industria a fost afectată de turbulențele politice din ultimul deceniu și, mai recent, de pandemia cu noul coronavirus.
Mumiile faraonilor au fost transportate cu mare fanfară, în ordinea cronologică a domniei lor.
Securitatea evenimentului a fost la cote înalte, potrivit sângelui lor regal și statutul lor de comori naționale. Mumiile au fost mutate în noul Muzeul Național al Civilizației Egiptene, în ceea ce s-a numit „Parada de aur a faraonilor”. Au fost transportați cu mare fanfară, în ordinea cronologică a domniei lor, de la conducătorul dinastiei a XVII-a, Seqenenre Taa II, la Ramses IX, care a domnit în secolul al XII-lea î.Hr.
Fiecare mumie a fost transportată cu un vehicul decorat și poleit cu aur, echipat cu amortizoare speciale și înconjurat de o carcasă special construită, o replică a căruțelor de război trase de cai, pentru a rezista drumului de 40 de minute. În timp ce cele mai multe rămășițe ale conducătorilor antici au fost aduse de la Luxor la Cairo cu barca, pe Nil, câteva au fost transportate cu trenul.
Mumiile faraonilor vor fi găzduite acum în Sala Regală a Mumiilor și vor fi expuse publicului larg începând cu 18 aprilie.
Mumiile faraonilor vor fi găzduite acum în Sala Regală a Mumiilor și vor fi expuse publicului larg începând cu 18 aprilie. Sala a fost proiectată astfel încât vizitatorii să experimenteze iluzia de a fi în Valea Regilor din Luxor, acolo unde au fost descoperite acestea, în secolul XIX.
Separat, un nou mare muzeu egiptean va găzdui faimoasa colecție a Faraonului Tutankhamun și urmează să fie deschis anul viitor, aproape de marile piramide de la Giza.
Muzeul Național al Civilizației Egiptene este unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate de Egipt în cooperare cu UNESCO și este unul dintre cele mai mari muzee ale civilizației din lume.