NASA dorește să dezvolte o stație spațială care va înlocui actuala ISS
NASA a selectat trei echipe pentru a dezvolta propuneri în vederea construirii unei noi stații spațiale care ar putea înlocui actuala Stația Spațială Internațională (ISS).
Companiile participante au semnat acordurile pe 2 decembrie 2021, se arată într- un comunicat de presă al NASA. Acestea vor primi 415,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea propunerilor și li se va oferi șansa de a participa la a doua fază a programului, în care NASA își va achiziționa serviciile.
Buget de 415.6 milioane de dolari pentru propuneri
Prima echipă, formată din Nanoracks, Voyager Space și Lockheed Martin, va primi 160 de milioane de dolari. Propunerea lor, o stație spațială numită Starlab, este de așteptat să fie lansată în 2027. Inițial foarte mic, Starlab va consta dintr-un singur modul gonflabil cu un volum intern puțin mai mic decât jumătate din ISS. Potrivit NASA, stația va fi construită cu potențialul de a adăuga atât extensii interne și externe.
A doua echipă va primi 130 de milioane de dolari. Este formată din Blue Origin, Sierra Space și alte câteva companii. Inclusiv Boeing ar putea face parte din această echipă. Propunerea lor este să lanseze stația Orbital Reef. Aceasta va construită din module gonflabile și din module rigide. Vor fi incluse numeroase facilități atât pentru cercetare, cât și pentru cazare turistică.
A treia echipă va primi 125.6 milioane de dolari. Este formată din Northrop Grumman Systems Corporation of Dulles, Virginia și alte companii nedezvăluite. Propunerea lor este mai conservatoare, constânnd în module asemănătoare cu cele existente pe ISS.
Potrivit NASA, prima fază a programului va continua până în 2025. Echipele și vor proiecta stațiile spațiale, vor coordona proiectele cu NASA și vor asigura evitarea „decalajului stației spațiale” la retragerea ISS.
Pe măsură ce speranța de viață a Stației Spațiale Internaționale se apropie de sfârșit, iar contractul dintre țările care o întrețin se încheie în 2024, nu au lipsit companiile care să ofere astronauților o alternativă potrivită.