Muzeul National al Civilizatiei Egiptene a fost numit „cel mai important proiect cultural din lume”.
Muzeul National al Civilizatiei Egiptene este cel mai important proiect cultural din lume, potrivit lui Zahi Hawass, un proeminent egiptolog și fost ministru al antichităților. Hawass a menționat că muzeul este cel mai important proiect pe care l-a început cu Farouk Hosni, fostul ministru al culturii din Egipt, dar a rămas neterminat din cauza revoluției din 25 ianuarie 2011.
Este de remarcat faptul că muzeul, construit pe o suprafață totală de 117 feddani din Giza, este cel mai mare muzeu din lume dedicat unei civilizații, iar deschiderea sa este așteptată cu nerăbdare. Muzeul va conține peste 5.000 de artefacte din mormântul faraonului Tutankhamon, care vor fi afișate împreună, pentru prima dată, de la descoperirea lor. Aceste artefacte vor fi afișate în două galerii dedicate faraonului.
Hawass a spus că o statuie a lui Ramses II și un obelisc din domnia sa vor fi instalate la muzeu, iar vizitatorii vor putea vizualiza statui ale regilor și reginelor. „Barcile găsite în piramida Khufu [din Giza] vor fi transportate la muzeu împreună cu trei galerii mari dedicate artefactelor importante”, a adăugat el. „Cred cu adevărat că deschiderea acestui muzeu va fi cea mai importantă descoperire culturală din lume, deoarece Muzeul National al Civilizatiei Egiptene a demonstrat lumii că Egiptului îi pasă cu adevărat de artefactele sale antice.”
Muzeul National al Civilizatiei Egiptene a demonstrat lumii că Egiptului îi pasă cu adevărat de artefactele sale antice.
Egiptul planifică cea de-a doua paradă pentru a-l transfera pe regele Tutankamon la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene. Anterior, ministrul turismului și antichităților Khaled El-Anani a anunțat că muzeul va fi gata de deschidere până în iunie 2021. „Vom invita șefi de stat din întreaga lume la ceremonia de deschidere a muzeului, așa că va trebui să așteptăm să fie eliminate restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de COVID-19”, a spus El-Anani.
Este de remarcat faptul că până la mijlocul secolului al XIX-lea, în Egipt nu a existat nicio legislație privind comerțul cu antichități. Au existat mii de artefacte, cum ar fi bijuterii, statui, gravuri și chiar monumente întregi, care au fost scoase din mediul lor original pentru a se alătura colecțiilor private sau a diferitelor grupuri de muzee din întreaga lume.
Primul pas în reducerea contrabandei antichităților egiptene din străinătate a fost făcut la 15 august 1835, când guvernatorul egiptean Mohammed Ali Pasha a emis un decret care interzicea exportul și comerțul tuturor antichităților din țară. Decretul a inclus, de asemenea, construirea unei clădiri în Parcul Azbakia din Cairo, o casă pentru conservarea monumentelor.
Pe 3 aprilie, egiptenii au asistat la o procesiune istorică a vechilor conducători ai țării prin capitala Cairo. Parada de Aur a Faraonilor din Cairo a costat câteva milioane de dolari și a fost dedicat transportării a 22 de mumii regale – 18 regi și 4 regine – de la vechiu Muzeu Egiptean la noul lor loc de odihnă – Muzeul National al Civilizatiei Egiptene (NMEC), aflat la 5 km distanță.