UPDATE 13 octombrie: Lista tarilor europene cu restrictii si conditii de calatorie impuse celor ce calatoresc din Romania

UPDATE 13 octombrie: Lista tarilor europene cu restrictii si conditii de calatorie impuse celor ce calatoresc din Romania

28 277.329
Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul intarziat sau anulat. Poti avea dreptul pana la 600€.

De la mijlocul lunii iulie, România a intrat pe un trend ascendent cu privire la numărul de noi cazuri de COVID-19. Autoritățile par depășite și tot mai multe țări europene impun noi restricții de călătorie pentru România.

Lista tarilor europene cu restrictii pentru Romania

În doar 2 săptămâni s-au schimbat foarte multe legat de libertatea de a călători prin anumite țări. Unele țări au închis granițele pentru cei ce călătoresc din România. Altele au început să solicite un test negativ de COVID-19. Însă cele mai multe dintre ele impun carantina / izolarea la domiciliu odată ce le-a fost trecută granița.

⛔️Malta

UPDATE 13.10.2020  – Ministerul Sănătății din R. Malta a dispus în data de 10.09.2020 actualizarea condițiilor de călătorie pentru cetățenii care sosesc din România, Spania (aeroporturile din Madrid, Barcelona și Girona), Republica Cehă, Tunisia și Franța (toate aeroporturile din Paris și Marsilia care trebuie să prezinte un test PCR COVID-19 negativ, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Malta. Călătorii care sosesc în R. Malta din țările specificate mai sus, care nu pot prezenta dovada efectuării testului, vor fi supuși testării la sosire și pot fi obligați să intre în carantină. Măsura intră în vigoare începând cu data de 11 septembrie 2020, ora 00:00.

 • Aeroportul din Malta pune la dispoziție condițiile de călătorie dinspre și înspre statele cu care operează zboruri.
 • La intrarea pe teritoriul maltez este necesară completarea a 2 formulare, disponibile aici.

⛔️Serbia

Din 15 august 2020, Serbia solicită prezentarea unui test negativ de COVID-19 pentru toți cei ce călătoresc din România, Bulgaria, Croația și Macedonia de Nord.

⛔️Germania

UPDATE 13.10.2020  – Autoritățile germane au decis includerea României, cu întreg teritoriul național, pe lista „zonelor de risc“, renunțându-se astfel la diferențierea statutului de risc pentru fiecare județ în parte.

Cetățenilor români, ca și celorlalți cetățeni ai statelor membre UE, nu li se aplică restricții propriu-zise în ceea ce privește intrarea pe teritoriul german. Autoritățile germane au prevăzut, în schimb, o serie de obligații specifice în context pandemic, în special pentru persoanele care vin din zone de risc.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să se deplaseze – cât mai direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de auto-izolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

⛔️Elveția

România a fost inclusă pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Începând cu data de 8 august 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian. Persoanele care intră în carantină (autoizolare) au obligația de a contacta autoritățile sanitare cantonale în decurs de două zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat și de a urma indicațiile acestora.

Conform deciziei Oficiului Federal de Sănătate, această măsură se aplică tuturor persoanelor care, în ultimele 14 zile, s-au aflat pe teritoriul unui stat cu grad ridicat de risc epidemiologic.

⛔️Austria

UPDATE 13.10.2020  – Austria a actualizat condițiile de intrare și tranzit. Măsurile vor fi aplicate începând cu 30 septembrie ora 00.00, valabile până la 31 decembrie 2020. Zborurile dintre Austria și România sunt deschise!

⛔️Belgia

UPDATE 13.10.2020  – Începând cu 25 septembrie 2020, călătoriile din Belgia în România nu mai sunt interzise, însă autoritățile belgiene descurajează ferm deplasările către zonele roșii din UE+.

 • Începând cu data de 26 august 2020, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie.
 • Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19.

⛔️Bosnia şi Herţegovina

UPDATE 13.10.2020 – Tuturor cetățenilor străini, inclusiv celor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

⛔️Cipru

UPDATE 13.10.2020 – Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

 • categoria A(pentru care NU se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19 și nici autoizolare la domiciliu pentru 14 zile): SM UE și/sau din spațiul Schengen: Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia. State terțe: Australia, Canada, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Thailanda.
 • categoria Bstate considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19): SM UE și/sau din spațiul Schengen: Belgia, Danemarca, Estonia, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia; alte state europene: Marea Britanie; state mici europene: San Marino, Vatican. State terțe: Canada, China (inclusiv Hong Kong), Georgia, Japonia, Ruanda, Serbia, Uruguay.
 • categoria C: SM UE și/sau din spațiul Schengen: Austria, Bulgaria, Belgia, Croația, Elveția, Franța, Luxemburg, Malta, Olanda, R. Cehă, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria; state mici europene:  Andorra, Monaco; state terțe: Algeria, Georgia, Maroc, Muntenegru, Tunisia. –  pentru care accesul este permis numai anumitor categorii de persoane (nu și turiștilor).

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor.

Copiii cu vârste sub 12 ani, indiferent de categoria țării de proveniență, nu mai sunt obligați să prezinte testul pentru Covid-19 cu rezultat negativ la intrarea în Cipru.

Persoanele din statele încadrate la categoria C nu pot călători în scop turistic în Republica Cipru.

⛔️Danemarca

UPDATE 13.10.2020 – La 30 iulie 2020, autoritățile daneze au anunţat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Danemarcei, măsuri care au intrat în vigoare la 1 august 2020, ora 00:00. România a fost inclusă pe lista țărilor cu ”risc portocaliu”.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile daneze, cetățenii care vin din România pot continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, conform listei stabilite de autoritățile daneze competente, care se regăsește mai jos, precum și pe site-ul Ambasadei României la Copenhaga.

Intrarea cetățenilor care vin din România și care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei este permisă fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.), autoritățile daneze pot refuza intrarea.

Cetățenilor români care sosesc în Danemarca li se recomandă ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

De la aceeași dată, 1 august 2020, nu mai este permisă intrarea pe teritoriul Danemarcei în scop turistic cetățenilor care vin din România.

Cu privire la tranzit, autoritățile daneze au precizat că acesta este permis în următoarele condiții:

 • Deplasare în scop turistic într-o altă țară decât Danemarca; va fi solicitată dovada unei rezervări la o unitate de cazare din afara Danemarcei.
 • Deplasare într-o altă țară pentru unul dintre motivele prevăzute în lista de „motive întemeiate” indicată anterior.
 • Persoanelor cu simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.) nu le este permisă tranzitarea teritoriului Danemarcei.

⛔️Estonia

UPDATE 13.10.2020 – Pentru perioada 12 – 18 octombrie 2020, cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Ungaria deoarece rata de infectare cu noul coronavirus în aceste state depășește pragul de 16/100.000 de locuitori.

⛔️Federația Rusă

UPDATE 13.10.2020 – Frontierele naționale pe cale rutieră, ferată, fluvială și maritimă pentru pasageri sunt închise din data de 30.03.2020. Cetățenii români se pot deplasa spre Federația Rusă doar în scop de repatriere, dacă pot face dovada domiciliului permanent pe teritoriul rus.

Zborurile dintre România și Rusia sunt suspendate!

⛔️Finlanda

UPDATE 13.10.2020 – În conformitate cu decizia Institutului finlandez de Sănătate Publică (THL), România a fost încadrată în grupul „țărilor roșii”, cu o incidență a cazurilor de Covid-19 de peste 25 la 100.000 de locuitori.

Conditiile de calatorie in Finlanda: test gratuit de COVID-19 in aeroport si carantina voluntara de 10 zile.

⛔️Grecia

UPDATE 13.10.2020 – La data de 01 octombrie 2020, autoritățile elene responsabile au anunțat prelungirea măsurilor impuse la intrarea în Grecia până la data de 12 octombrie 2020, cu mențiunea expresă că acestea pot fi modificate oricând, fără niciun preaviz în cazul creșterii numărului persoanelor infectate.  

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, respectiv a obligativității completării formularului PLF și a prezentării codului QR la intrarea pe teritoriul elen, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas.

Aceste măsuri, inclusiv prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 de ore anterior intrării în Grecia, se aplică și tuturor persoanelor care sosesc în acest stat din România, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Malta, Belgia, Spania, Albania, Macedonia de Nord și Ungaria, pe cale aeriană.

Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.

⛔️Irlanda

UPDATE 13.10.2020 – Cetățenii români care călătoresc în Irlanda sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

La intrarea în Irlanda, toți pasagerii (cu exceptia celor din Irlanda de Nord) vor completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc), urmând a se izola pentru o perioadă de 14 zile la adresa declarată. Completarea formularului de localizare este obligatorie, nerespectarea măsurii de autoizolare pentru 14 zile (inclusiv declararea de informații false) constituie infracțiune și este pedepsită cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni.

⛔️Islanda

UPDATE 13.10.2020Conditii de intrare si tranzit in Islanda: Carantina obligatorie pentru 14 zile sau 2 teste negative pentru COVID-19.

⛔️Italia

UPDATE 13.10.2020Italia a prelungit perioada de aplicare a carantinării obligatorii pentru români până pe 15 octombrie.

Zborurile sunt operaționale între Italia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Italia spre România.

⛔️Letonia

UPDATE 30.09.2020Condiții de intrare și tranzit în Letonia: izolare de 14 zile de la intrarea pe teritoriul Letoniei

⛔️Lituania

UPDATE 13.10.2020 – Reguli pentru permiterea accesului pe teritoriul Lituaniei:

Ministerul lituanian al Sănătății publică săptămânal, în fiecare zi de vineri, lista țărilor afectate, unde rata de infectare este de peste 25 cazuri / 100.000 de locuitori.

Cetățenii străini care sosesc din / au călătorit în ultimele 14 zile anterior intrării în Lituania în țări unde rata de infectare cu COVID-19 depășește valoarea de 25 de cazuri / 100.000 de locuitori – categorie în care se află și ROMÂNIA – vor trebui să:

 • Se autoizoleze 14 zile din momentul intrării în țară.
 • Atât cetățenii lituanieni, cât și cetățenii străini vor avea posibilitatea de a scurta timpul de izolare prin efectuarea unui test COVID-19, dar nu mai devreme de 8 zile de la sosirea în Lituania. În cazul unui rezultat negativ, timpul de izolare poate fi scurtat la 10 zile.

⛔️Norvegia

UPDATE 13.10.2020 – Începând din data de 16 martie 2020, la frontierele terestre sunt introduse controale extinse, această măsură fiind prelungită până la data de 16 noiembrie 2020.

De asemenea s-a prelungit perioada de restricții a călătoriilor în străinătate / așa numitul Global Travel Council, gestionat la nivelul MAE norvegian / până la data de 15 ianuarie 2021.

Începând cu data de 15 iulie 2020, este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian, cu menținerea obligativității de intrare în carantină / izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.

România se află, la acest moment, pe lista* statelor europene (alături de Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Insulele Feroe, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Polonia, Portugalia, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria, Vatican, precum și unele regiuni din Suedia și Finlanda) pentru care se menține obligativitatea intrării în carantină / izolare la domiciliu la sosirea în Norvegia.

Începând cu data de 9 octombrie 2020, au fost adăugate Cipru, Letonia și Liechtenstein, precum și regiunile  Gotland, Varmland, Vasternorrland și Norrbotten din Suedia și Vaasa și Districtul Spitalului Karelia de Nord din Finlanda. În acest moment, pe lista roșie se află următoarele regiuni din Suedia: Dalarna, Gävleborg, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kronoberg, Scania, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västmanland, Västra Götaland, Örebro, Östergötland, Gotland, Varmland, Vasternorrland și Norrbotten.

⛔️Marea Britanie / Anglia

UPDATE 13.10.2020La sosirea în Marea Britanie venind din orice țară, este necesară furnizarea datelor de contact și informații privind țara/țările în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile. De asemenea, persoanele care călătoresc în Marea Britanie au obligația de a se autoizola timp de 14 zile dacă sosesc din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie. Dacă persoanele în cauză refuză să furnizeze aceste informații sau să se autoizoleze, riscă o amendă de până la 1000 GBP.

Zborurile sunt operaționale între Marea Britanie / Anglia și România. Marea Britanie a intrat pe lista galbenă a României.

⛔️Slovacia

UPDATE 13.10.2020România este considerată ţară de risc, sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia Covid-19.

Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Slovaciei în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără test negativ pentru Covid-19, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace, cu condiţia ca deplasarea pe teritoriul SK să aibă loc fără oprire, în decurs de max. 8 ore de la intrarea pe teritoriul Slovaciei, inclusiv pentru realimentare cu combustibil.

Cetăţenii români care sosesc în Slovacia trebuie să prezinte la intrare un test negativ RT PCR pentru Covid-19 nu mai vechi de 72 de ore sau să intre în autoizolare la domiciliu/reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru Covid-19, în Slovacia, după a 5-a zi de izolare.

Dacă nu manifestă simptome de infecţie (situaţie asimptomatică) pot ieşi din izolare după a 10-a zi, fără a efectua testul RT PCR pentru Covid-19.

⛔️Slovenia

UPDATE 13.10.2020Din România, următoarele județe se află pe lista ”roșie”: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, București, Caraș-Severin, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vâlcea, Vaslui.

Lista „roșie” include 114 țări și unități administrative individuale, în timp ce lista „verde” cuprinde doar 11 țări.

La intrarea în Slovenia, persoanele cu reședința într-o țară aflată pe lista ”portocalie” sau pe cea ”roșie” vor fi obligate să se supună unei perioade de carantină de zece zile la adresa de domiciliu declarată, prin decizie comunicată de autoritatea competentă (Ministerul Sănătății) autorităților de frontieră. Cheltuielile ocazionate de perioada de carantină sunt suportate personal. Este posibilă testarea SARS-CoV-2 în timpul perioadei de carantină, iar dacă rezultatul este negativ, autoritatea competentă va anula decizia de carantinare.

Nu există zboruri directe între Slovenia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Slovenia spre România.

⛔️Ungaria

UPDATE 13.10.2020Ungaria își închide granițele până la finalul lunii octombrie. Tranzitul este permis fără restricții!

Acestea fiind spuse, călătoriți responsabil și informați. Nu uitați să purtați masca, să vă igienizați și să respectați toate măsurile luate pentru combaterea pandemiei.

Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții pentru cetățenii care vin din România:

AustriaBelgia
Bosnia HerțegovinaCehia
CipruConfederaţia Elveţiană
DanemarcaEstonia
Federația RusăFinlanda
GermaniaGrecia
IrlandaIslanda
ItaliaLetonia
Principatul LiechtensteinLituania
MuntenegruNorvegia
Regatul Țărilor de JosRegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Republica MoldovaSerbia
SlovaciaSlovenia
UcrainaUngaria
28 Comentarii
 1. […] Țările din Europa încep să impună restricții pentru cetățenii din România. […]

 2. Valentina says

  Buna ziua , as dori sa stiu cei care calatoresc din Canada ( Vancouver) catre Romania si retur trebuie sa stam in izolare cind ne intoarcem in Canada? Multumesc . Plecarea este in August 5 si intoarcerea 30 August. KLM

 3. […] Lista țărilor europene cu restricții de călătorie pentru România (3 august 2020) […]

 4. […] pentru călătorii programate în septembrie și octombrie. Și trebuie să țineți cont de toate restricțiile de călătorie impuse de țările europene pentru România sau de România. Să sperăm că unele măsuri și restricții vor fi ridicate în lunile […]

 5. […] mai este un secret faptul că România a ajuns pe lista roșie a multor țări europene, inclusiv pe lista roșie a Republicii Moldova. Și sentimentul e reciproc, conform listei galbene […]

 6. […] care putem călători fără restricții, evident cu zboruri Wizz Air. Totodată, ne confirmă și lista țărilor europene cu restricții pentru România (totale sau […]

 7. Elena says

  Buna ziua imi puteti spune si mie daca vin din Albania Romania si retur se poate?

  1. Sorin Rusi says

   In prezent se poate. Insa nu stim ce va fi de luni…Voam reveni cu actualizarile aferente.

 8. Bolea Ulmer says

  Bună ziua stiti cumva daca vin din germania in romania voi fi băgat in carantină?

  1. Sorin Rusi says

   Deocamdata Romania nu a impus nimic Germaniei. Nu se stie inca ce va fi luni, cand autoritatile vor actualiza lista galbena

 9. Nina Panduru says

  Buna ziua
  Din uk știe cineva dacă sa reintroduc carantina ? Sau izolarea la domiciliu?
  Plănuiesc sa vin cu mașina din uk in România pe 17 oct pentru 10 zile
  Mulțumesc

  1. Sorin Rusi says

   Acum nu sunt restrictii pentru cei ce calatoresc din UK spre Romania. Insa dupa 5-6 octombrie, posibil sa apara. Guvernul Romaniei va actualiza lista galbena si noile criterii de intrare in tara.

 10. Mihaela says

  Bună ziua! Daca cineva vine din Franța are restricții?

  1. Sorin Rusi says

   Acum nu sunt restrictii pentru cei ce calatoresc din Franta spre Romania. Insa dupa 5-6 octombrie, posibil sa apara. Guvernul Romaniei va actualiza lista galbena si noile criterii de intrare in tara.

 11. Cristina Ene says

  Buna ziua !Imi puteți spune și mie ce restricții sunt la venirea din Germania cu avionul către România ?Va mulțumesc !

  1. Sorin Rusi says

   Acum nu sunt restrictii pentru cei ce calatoresc din Germania spre Romania. Insa dupa 5-6 octombrie, posibil sa apara. Guvernul Romaniei va actualiza lista galbena si noile criterii de intrare in tara.

 12. Maia says

  Buna ziua stiti cumva daca vin din italia spre romania se impune carantina?

  1. Sorin Rusi says

   Nu, Romania inca nu a impus restrictii pentru cei ce calatoresc din Italia. Italia nu e pe lista galbena a Romaniei.

 13. Cosmin says

  Bună vreau sa vin din Germania în România trebuie sa stau în carantină

  1. Sorin Rusi says

   Nu, Germania nu e pe lista galbena a Romaniei. Nu inca!

 14. titi galaction says

  PAT VENI DIN IRLANDA IN ROMANIA? STAU IN CARANTINA?

  1. Sorin Rusi says

   Pana acum, Irlanda nu e pe lista galbena a Romaniei, deci nu se sta in carantina daca veniti din Irlanda in Romania…Nu stim ce va fi saptamana viitoare

 15. Vasilică Croitor says

  Care este situația cu Spania? Se poate veni din Spania în România?

  1. Sorin Rusi says

   Se poate, dar intrati in carantina

 16. Ema says

  Daca ne intoarcem din Dubai, cu test negativ Covid, suntem obligati sa stam in carantina? Deocamdata nu este in lista galbena, dar daca va fi dupa ce plecam, cand ne intoarcem stam in carantina, chiar daca avem teste negative? Unde am putea suna sa ne interesam?

  1. Sorin Rusi says

   Da, testul nu e relevant daca se pastreaza aceleasi conditii ca acum.

 17. Dana says

  Stiti cumva din bulgaria se intra in carantina???

  1. Sorin Rusi says

   Momentan, Bulgaria nu e pe lista galbena, deci fara carantina. Dar nu stim ce va urma!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.