blank

Liderii UE au convenit asupra necesității de a restricționa în continuare călătoriile neesențiale.

0 1.739

În timpul summitul online privind gestionarea pandemiei, cei 27 de lideri UE au decis să mențină restricțiile impuse asupra vieții publice și a liberei circulații. Statele membre UE încearcă să împiedice răspândirea noilor tulpini de coronavirus care ar putea opri revenirea economică, potrivit Reuters.

Şefii de stat şi de guvern din UE se întâlnesc joi şi vineri într-un summit extraordinar prin videoconferinţă consacrat problemelor de sănătate, apărare şi securitate. Sesiunea de joi a fost dedicată coordonării și gestionării pandemiei, urmând ca vineri întâlnirea virtuală să fie consacrată securităţii şi apărării.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească și pentru vaccinarea împotriva noilor tulpini. Liderii UE au discutat și despre modul în care imunizarea poate ajuta economia să se redreseze, inclusiv industria turismului.

Doar 5% dintre cetățeni europeni au primit a doua doză de vaccin.

Comisia Europeană a transmis liderilor europeni că 51.5 milioane de doze de vaccin au fost livrate până acum în Uniunea Europeană, iar 29.17 milioane de doze au fost deja administrate. În momentul de față, 5% dintre cetățeni europeni au primit deja a doua doză.

Comisia Europeană și statele membre UE au fost aspru criticate din cauza problemelor existente în programul de imunizare și din cauza livrării greoaie a dozelor de vaccin, fiind în urma Israelului, Marii Britanii și a SUA.

„Situaţia epidemiologică rămâne gravă, noile variante aduc provocări suplimentare. Trebuie să menţinem restricţii ferme în timp ce ne intensificăm eforturile pentru a accelera vaccinarea”, a fost declarația Comisiei Europene.

Rata de infectare a scăzut în aproape 20 de state membre UE, dar încă există temeri privind creșterea accentuată a numărului de cazuri din cauza variantelor de coronavirus depistată în Marea Britanie și Africa, tulpini ce se răspândesc mult mai rapid.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a declarat că tulpina britanică este prezentă în 26 de state UE, cea sud-africană în 14 țări, iar cea din Brazilia poate fi identificată în șapte țări. Totuși, campaniile de vaccinare în UE rămân lente, afectate de întârzieri semnificative în procesul de livrare a dozelor.

Până la sfârșitul verii vor fi vaccinați 225 de milioane de cetățeni europeni.

Comisia Europeană a promis o creşterea numărului de doze disponibile în al doilea trimestru, cu mai multe livrări partea laboratoarelor Pfizer/BioNTech şi Moderna, dar și aprobarea vaccinului Johnson & Johnson. De asemenea, procesul va fi supravegheat atent pentru a putea remedia deficienţele din lanţul de producţie.

„Suntem optimişti cu privire la capacitatea noastră de a ne atinge obiectivul de a vaccina 70% din populaţia UE (225 de milioane de persoane) până la sfârşitul verii”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Dacă iniţial cei 27 promiseseră să adopte doar restricţii proporţionale şi nediscriminatorii, mutaţiile suferite de virus au schimbat datele situaţiei, determinând mai multe state membre să limiteze accesul la frontiere.

Comisia Europeană a cerut Belgiei, Germaniei şi altor patru state să explice adoptarea de măsuri restrictive, pe care executivul european le consideră disproporţionate, de teama unor întreruperi a lanţurilor de producţie.

De asemenea, întâlnirea liderilor europeni s-a încheiat cu un anunț important. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că partenerii europeni vor lansa un pașaport de vaccinare anti coronavirus care ar putea face posibilă călătoria în Uniunea Europeană (UE).

Înainte de a decide să călătoriți, consultați condițiile de călătorie în Europa, dar și lista galbenă a României.

Leave A Reply

Your email address will not be published.