blank

Internet în aer: cum funcționează wi-fi în avioane

86

Să zbori cu avionul este mai eficient și are mai multe avantaje în comparație cu mersul cu mașina sau deplasările cu trenul. Pe de altă parte o problemă este utilizarea internetului, iar companiile au lucrat la rezolvarea ei, iar unele companii au găsit repede rezolvarea.

Internetul a ajuns un element indispensabil pentru că trăim în era vitezei. Cu o simplă apăsare de ecran poți să achiți facturi, să achiziționezi un bilet de avion sau pur și simplu să îți comanzi ceva de mâncare. A devenit atât de important și pentru companiile aeriene care au ales să investească în tehnologia viitorului și astfel pasagerii să se poată bucura de acces la internet pe tot parcursul zborului.

Companiile aeriene au făcut eforturi intense pentru ca pasagerii să se poată bucura de internet de cea mai mare viteză și pe alocuri le-a reușit. datorită și tehnologiei avansate, în vremurile actuale nu mai trebuie să te temi că te plictisești pe parcursul zborului pentru că există sisteme inteligente prin care internetul ajunge indiferent de înălțimea la care avionul se află. Ce e drept, nu se compară cu internetul de mare viteză instalat acasă, dar este suficient cât să poți viziona filmul preferat, să joci la cazino online precum siteul de cazinou Slotv sau pur și simplu să navighezi pe internet.

Cum funcționează internetul în avion

Dacă nu ai zburat recent cu avionul, află că lucrurile au evoluat considerabil, iar companiile aeriene au răspuns prompt cerințelor pasagerilor. Drept urmare, datorită sistemelor ATG, Ku-Band și Ka-Band se poate capta semnalul la internet și în aeronave.

În sistemul ATG este vorba despre două antene amplasate deasupra sau dedesubtul avionului, având ca scopul de a capta semnalul stațiilor terestre și apoi îl trimit către un server care este instalat la bordul avionului. La rândul lui, serverul are conexiunea cu un router WiFi, ceea ce le permite pasagerilor să se conecteze la internet prin intermediul routerului. Sistemul ATG este des utilizat pentru cursele pe distanțe scurte, iar conexiunea la internet are o viteză de cel mult 10Mb/s.

Un sistem de real succes este Ku-Band. Amplasat în partea superioară a aeronavelor, are la bază comunicarea între benzile de frecvență 11,7-12,7 GHz și 14-14,5 Ghz. Viteza este mult mai mare și uneori atinge 50 Mb/s, iar semnalul captat provine de la acei sateliți din jurul Pământului.

Relativ similar cu sistemul Ku Band, în Ka Band frecvențele sunt 18,3-18,8 și 19,7-20,2 Ghz. Cu o lățime de bandă mai mare, sistemul Ka Band presupune și o investiție mult mai mare pentru acele companii care doresc implementarea lui pe aeronave.

Este gratis internetul în avion?

Odată cu instalarea echipamentelor prin care pasagerilor le este permis accesul la internet prin conexiune wi-fi, unele companii au introdus pachete special concepute în sensul acesta. Astfel, dacă se dorește folosirea internetului exclusiv pentru vizionarea de filme, atunci pasagerii trebuie să plătească mai mult decât dacă ar folosi internetul pentru o navigare simplă. Wizz Air, Turkish Airlines, KLM, Finnair, Austrian Airlines, Easy Jet, British Airways, Aegean Airlines, Qatar Airlines sunt companii care deja oferă internet în avion.

Cu toate acestea, să nu fie confundată folosirea internetului prin intermediul sistemelor companiei cu internetul pe dispozitivul mobil. Este cunoscut faptul că pasagerilor le este interzisă conectarea la rețeaua mobilă prin intermediul dispozitivelor mobile inteligente. Principalul motiv pentru care trebuie utilizat modul avion este că dispozitivele mobile conectate la internet interferează cu sistemele de navigație pe care avioanele le au.

Tehnologia avansată le permite acum pasagerilor să stea pe internet în timp ce traversează continente. Navigarea se poate face doar pe dispozitivele încorporate în aparatul de zbor, deoarece telefoanele vor rula în modul avion așa cum se întâmpla și în trecut, cât și în zilele noastre.

Comments are closed.