blank

Informări, atenționări și avertismente de călătorie în întreaga lume (valabile la 2 martie 2020)

0 7.366

Până în prezent, 2020 s-a dovedit a fi imprevizibil și cu multe evenimente neplăcute la nivel global. Vorbim aici de la conflicte politice, atentate, războaie și până la condiții climatice severe și, mai nou, epidemia de Coronavirus.

În ianurie, Iran a doborât un avion al Ukraine International Airlines, ceea ce a dus la restricții de călătorie și la evitarea spațiului aerian iranian. Furtuna Ciara a afectat sute de zboruri spre destinații din Marea Britanie, Olanda, Belgia și chiar Germania.

Coronavirus: informare și avertizare de călătorie. Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus).

Și tot din ianuarie, lumea a fost răvășită de noul Coronavirus, care a lovit China și alte 53 de țări. Însă, mai nou, există focare extinse în Coreea de Sud, Iran și Italia. Autoritățile din România au emis informări cu privire la extinderea zonelor care duc la măsura auto-izolării la domiciliu și carantină instituționalizată, pentru o perioadă de 14 zile. Și acum să lămurim situația.

Cetățenii, care vin în România din următoarele zone roșii – China continentală (Provincia Hubei, inclusiv orașul Wuhan, orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang), regiunea Lombardia (orașele Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) și regiunea Veneto (localitatea Vo Euganeo) din Italia, respectiv Coreea de Sud (regiunea Cheongdo, orașul Daegu) – vor intra în carantină instituționalizată, timp de 14 zile.

Cetățenii, care sosesc din alte provincii sau orașe din China continentală, alte localități din regiunea Lombardia, regiunea Veneto și regiunea Emilia-Romagna din Italia, precum și din alte zone și localități din Coreea de Sud și din Iran decât cele menționate expres pentru instituirea măsurii de carantină instituționalizată, intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile.

Pe 2 martie, în România erau confirmate 2 cazuri cu noul Coronavirus, 42 de persoane aflate în carantină instituționalizată și 9012 persoane auto-izolate la domiciliu și supravegheate de autorități.

În concluzie, ar fi bine să evitați călătoriile în zonele menționate mai sus pentru a nu intra în auto-izolarea la domiciliu sau în carantina institutionalizată. Mai multe informații de la Ministerul Sanatatii!

Republica Elenă – închidere frontieră terestră dintre Grecia și Turcia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că, în conformitate cu datele transmise de oficialitățile locale, începând cu dimineața zilei de sâmbătă, 29 februarie 2020, frontiera terestră dintre Republica Elenă și Turcia, în zona Kastanies (regiunea Evros), va fi închisă circulației tuturor categoriilor de persoane și mărfuri. Persoanele și autovehiculele care urmau să tranziteze această zonă sunt redirecționate să-și continue călătoria prin Bulgaria.

Republica Franceză – Cod portocaliu pentru furtuna Leon

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză că, în conformitate cu datele transmise de agenția națională de meteorologie Meteo France, un nou episod de furtună, numit Leon, va traversa teritoriul francez în intervalul 1-3 martie 2020. Astfel, 15 departamente din vestul spre estul țării au fost plasate în cod portocaliu de vânt în rafale cu viteze de până 100-120 km/h însoțite de ploi puternice. 

Regatul Spaniei – Coduri portocaliu și galben pentru furtuna Karine

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Spaniei că, potrivit informațiilor oferite de Agenția spaniolă de meteorologie, teritoriul spaniol va fi afectat de furtuna Karine începând cu data de 2 martie 2020. Rafale de vânt atingând viteze de până la 120 km/h se vor înregistra pe întreg litoralul spaniol, în special regiunea cantabrică, nordul mediteraneean și sud-estul Andaluziei, înregistrându-se valuri de până la 6 metri în Galiția, Țara Bascilor, Asturia și de 5 metri în Cantabria.

Comunitățile cu cod portocaliu de alertă din cauza vântului sunt: Andaluzia, Aragon, Insulele Baleare, Castilla y Leon, Castilla-la Mancha, Catalonia, Extremadura, Madrid, Murcia, La Rioja și Valencia. Restul teritoriului (mai puțin Insulele Canare, Ceuta și Melilla) rămâne cu nivel galben de alertă din cauza vântului. De asemenea, a fost anunțat cod portocaliu de ninsoare în comunitățile Aragon, Catalonia și cod galben de ninsoare în comunitățile Asturia, Cantabria, Castilla y Leon, Galiția, Navarra, La Rioja și Valencia.

Kenya: există factori confirmați de risc – evitați călătoriile!

Ca urmare a ploilor abundante din ultima perioadă, inundațiile severe au afectat regiuni rurale și urbane extinse în Kenya, inclusiv zonele turistice,. 

Astfel, mai multe județe din Kenya au fost afectate de inundații severe, printre care Mombasa, Garissa, Suiaya, Tharaka Nithi, Meru, Kirinyaga, Busia, Tana River, Turkana, Murang’a, Trans Nzoia, West Pokot, Nakuru, Mandera, Wajir, Marsabit, Kilifi, Homa Bay, Kajiado și Nairobi.

ONU menționează că în urma inundațiilor din ultimele două luni și-au pierdut viața peste 200 de persoane, au fost evacuate peste 250 de mii de persoane, iar accesul în zonele afectate este dificil din cauza deteriorării infrastructurii.

Totodată au fost semnalate aproximativ 3000 de cazuri de holeră (dintre care 55 de decese) în 15 județe și 32 de cazuri de febră chikungunya, dar și apariția unor cazuri de poliomielită în Nairobi.

Agenția meteorologică locală avertizează că precipitatiile abundente vor continua și vor afecta în special zonele urbane din țară.

Din cauza amenințărilor publice ale organizației teroriste Al-Shabaab, autoritățile de securitate din Kenya au emis o alertă teroristă pentru perioada sărbătorilor musulmane (Ramadan).

Ca urmare a deteriorării stării de securitate din Kenya, a atacurilor asupra turiştilor şi a demonstraţiilor, care au loc inclusiv în capitala Nairobi, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în această ţară.

Libia: pericol major – părăsiți imediat zona sau țara!

Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a situaţiei de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

Atenţie! Punctele terestre de frontieră cu Egipt, Ciad, Niger, Algeria şi Sudan sunt închise.Singurul punct de trecere a frontierei, care este, de regulă, deschis, este cel cu Tunisia, dar și acesta înregistrează frecvente închideri, cu durate variabile, de cele mai multe ori fără un anunţ prealabil.

Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare crescândă în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării, prin multiplicarea confruntărilor militare dintre grupările rivale majore, extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată – crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor.

Evitaţi în totalitate deplasările în regiunea de est a ţării, în zona localităţilor Benghazi, Derna, Ajdabiya, deoarece există riscuri de atentate teroriste, iar dacă vă aflaţi deja în aceste localităţi, părăsiţi imediat zona.

Pentru mai multe informații, consultați site-ul https://www.mae.ro/!

Leave A Reply

Your email address will not be published.