Importanța SSD-ului în viața noastră tehnologică
Trăim în secolul vitezei. Ne trezim în grabă, luăm micul dejun pe fugă, ”alergăm” spre serviciu. Iar la job suntem presați de task-uri și deadline-urile. Nu mai avem răbdare. Totul trebuie să se miște repede, să ne deplasăm rapid în timp și spațiu.
Avionul a câștigat tot mai mult teren în detrimetul trenului și al mașinii pentru că vrem să ajungem repede la destinație. Avionul nu leagă doar continente și țări, dar am început să zburăm tot mai mult și între orașele din țară.
În același stil, SSD-ul (solid-state drive) câștigă tot mai mult teren pe piața unităților de stocare. Experiența mea cu un SSD a început în urmă cu aproximativ 5 ani, când am făcut upgrade la notebook-ul personal. Pot spune că mi-a schimbat viața în activitatea de birou.
Folosesc un laptop ASUS N53 cu înclinaţii multimedia şi are la bază un procesor Core i5-460M tactat la 2.53GHz, placă video Nvidia GeForce GT 425M, 4GB memorie RAM. Laptop-ul a apărut în 2010, iar eu îl am din primăvara lui 2011. La începutul lui 2012, am fost la un pas de a-l schimba şi de a trece la o generaţie mai nouă. Însă am ales să instalez SSD-ul și totul s-a transformat. Am economisit bani şi mă pot bucura în continuare de acest minunat laptop, dar cu o productivitate mult mai mare.
Trecerea de la hard disk-ul clasic cu platane la SSD a însemnat foarte mult pentru mine. În primul rând, timpul de execuție al proceselor a scăzut semnificativ. Pot să rulez în paralel mai multe aplicații și totul se petrece aproape instant. Totodată, sunt mai liniștit în privința datelor stocate. SSD-ul nu are părți mecanice, iar șocurile fizice nu mai reprezintă un risc major în deteriorarea informațiilor.
Hard disk-ul clasic stochează datele pe platane metalice, care se află în mișcare. La șocuri fizice, platanele pot fi deteriorate și astfel informațiile stocate pot fi pierdute. SSD-urile stochează informațiile în blocuri de memorie de tip flash / DRAM, fără să aibă părți mobile. SSD-urile nu sunt afectate de vibrații sau șocuri.
SSD-urile sunt mai ușoare, consumă mai puțină energie electrică și sunt mult mai silențioase. Vitezele de scriere și citire sunt mult mai bune în cazul SSD-urilor în comparație cu cele ale hard disk-urilor clasice.
SSD ADATA Ultimate SU800
Noua generație de SSD-uri crește capacitatea, performanțele și fiabilitatea. ADATA a lansat recent SSD-ul 3D NAND Ultimate SU800. Modelul Ultimate SU800 este disponibil în diferite variante de capacitate: de la 128GB la 1TB. Încorporează generația 3D NAND cu densitate mai ridicată, performanță îmbunătățită și fiabilitate sporită în comparație cu SSD-urile 2D NAND Flash.
Ca să înțelegeți mai bine ce înseamnă 3D NAND, mai jos aveți câteva informații despre această tehnologie. 3D NAND Flash este un tip de memorie flash în care celulele de memorie sunt stivuite vertical, în mai multe straturi. 2D NAND flash este un tip de memorie flash, care foloseste un singur strat de celule de memorie.
Tehnologia 3D NAND oferă oportunitatea de a dezvolta o capacitate mai mare de stocare într-un spațiu fizic mai mic decât 2D NAND. În comparație cu 2D NAND, 3D NAND poate reduce costul / gigabyte, poate reduce consumul de energie, stimulează fiabilitatea și oferă performanțe mai bune la scriere și citire.
Cu tehnologie multi-layer 3D NAND Flash, Ultimate SU800 are densitate de stocare a datelor mărită exponențial, în aceleași dimensiuni standard de 2.5 inch. În consecință, SSD-ul este livrat cu capacități între 128GB și 1TB, oferind astfel mai multe opțiuni.
Acest SSD este ideal pentru ultrabook-uri, notebook-uri și desktop-uri, având o grosime de doar 7mm și un distanțier de 2.5 mm. Capacitățile sale de economie a energiei ajută la extinderea duratei de viață a bateriilor dispozitivelor mobile chiar mai mult decât SSD-urile actuale.
Așa cum spuneam mai sus, SSD-urile oferă viteze foarte mari de scriere și citire a informațiilor. Modelul SU800 vine la pachet cu viteze de citire/scriere de peste 500MB/s, cu aproximativ 10% peste vitezele modelelor 2D NAND Flash. Ultimate SU800 suportă atât SLC Caching, cât și DRAM Cache Buffer, pentru a permite creșteri ale vitezei în funcție de nivelul de încărcare al sistemului și de resursele disponibile ale acestuia.
La început, SSD-urile veneau cu un număr redus (dar acceptabil) de ore de funcționare și cicluri de citire/scriere. În prezent, modelul ADATA Ultimate SU800 promite o durată de viață de până la 2 000 000 ore (aproximativ 228 ani). O să ajungem să lăsăm moștenire SSD-urile :).
Un alt factor important ține de costuri. În prezent, SSD-urile actuale sunt mult mai accesibile în comparație cu modelele din anii trecuți. Prin 2011-2012, un SSD de 240 de GB costa aproximativ 1200 lei. Însă acum, modelul ADATA Ultimate SU800 de 256GB costă aproximativ 350 lei. Un preț foarte bun îl are modelul ADATA Ultimate SU800 de 512GB – care poate varia între 650 și 750 de lei. Și să nu uităm de ”fratele” mai puțin încăpător – , cu un preț de aproximativ 250 lei.
Concluzia finală este simplă. Investiți în unități de stocare de tip SSD, interne și externe. Astfel veți beneficia de viteze sporite la citirea și scrierea informațiilor. Veți putea utiliza mai multe aplicații în paralel, crescând productivitatea. Vă veți bucura de consum redus de energie și de liniște.