IATA solicită guvernelor să sprijine financiar revitalizarea aviației globale
IATA (International Air Transport Association) a tras un semnal de alarmă referitor la redeschiderea frontierelor. Totodată, guvernele trebuie să acorde sprijin financiar suplimentar pentru aviație, întrucât transportul aerian se află într-un declin din cauza pandemiei de COVID-19.
Restricțiile impuse, în special măsurile de carantinare, au împiedicat libera circulație a persoanelor. Ca urmare, numărul pasagerilor a scăzut în 2020 cu cel puțin 70% față de 2019 pentru călătoriile către/din/în Europa.
Numărul pasagerilor estimați în 2020 va fi de 340 de milioane, cu mult sub cifrele înregistrate în 2019 când 1,2 miliarde de pasageri au ales să călătorească pe calea aerului în Europa. Această prăbușire a avut un impact devastator la nivel global asupra aviației și a milioanelor de lucrători din industrie.
Studiile efectuate de IATA estimează că aproximativ 4,8 milioane de locuri de muncă direct legate de transportul aerian sunt expuse riscului. De asemenea, alte 46 de milioane de locuri de muncă din sectoarele auxiliare pot fi afectate.
Este necesar un sprijin financiar suplimentar pentru a ajuta industria aviației
Guvernele trebuie să lucreze împreună pentru a coordona un plan de revitalizare a economiei și pentru sprijinirea structurilor din HoReCa. Între timp, este necesar un sprijin financiar suplimentar pentru a ajuta industria să treacă peste perioada de iarnă.
Este esențial ca guvernele din Europa și din întreaga lume să adopte o poziție comună și coordonată pentru a redeschide granițele în siguranță, fără a mai impune carantina, ci utilizând testarea de COVID-19.
Industria aviației a recomandat testarea tuturor pasagerilor înainte de călătorie pentru a oferi guvernelor încrederea în redeschiderea frontierelor. Dar recomandarea Consiliului Uniunii Europene nu reușește să stabilească condițiile clare pentru testare și să fie înlocuită carantina.
IATA a organizat un sondaj, iar rezultatele au fost următoarele:
- 83% dintre pasageri nu vor zbura dacă vor trebui să stea în carantină la destinație;
- 88% dintre respondenți spun că sunt dispuși să fie testați pentru SARS-COV-2, încurajând astfel călătoria;
- 65% declară că nu este necesară carantina dacă o persoană prezintă test negativ pentru COVID-19;
- aproximativ 39% consideră că guvernul ar trebui să plătească testările
- 25% consideră că testele sunt în responsabilitatea călătorilor.
Vă reamintim că unele companii aeriene au falimentat deja în urma complicațiilor financiare apărute în vremea pandemiei.
Pentru cine nu știe, IATA – International Air Transport Association – este o organizație comercială internațională a companiilor aeriene. Reprezintă interesele a peste 290 de companii aeriene din 120 de țări. Acestea asigură peste 80% din totalul zborurilor operate la nivel global.