IATA avertizează: ”Este timpul să ne pregătim pentru transportul vaccinului împotriva COVID-19”.
Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat viața, a blocat planeta, a distrus industrii ca HoReCa, aviația și turismul, ne-a blocat în case și am ajuns să purtăm măști pentru a preveni răspândirea accelerată a virusului.
Pentru a combate pandemia, sute de laboratoare și mii de companii contribuie la căutarea antidoului minune. În cea mai recentă actualizare a datelor, publicată miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) enumeră 35 de ″vaccinuri candidat″ evaluate în prezent în cadrul studiilor clinice desfăşurate pe subiecţi umani la nivel mondial. 9 dintre acestea se află deja în etapa finală sau sunt pe cale să intre în acest stadiu.
Este timpul să ne pregătim pentru transportul vaccinului împotriva COVID-19
Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a solicitat guvernelor să planifice cu maximă responsabilitate toată logistica necesară pentru a transporta în siguranță și la timp vaccinurile pentru COVID-19, atunci când acestea vor if aprobate și disponibile pentru distribuție.
Facilități: Vaccinurile trebuie manipulate și transportate în conformitate cu cerințele de reglementare internaționale, la temperaturi controlate și fără întârziere pentru a asigura calitatea produsului. Deși există încă multe necunoscute (număr de doze, sensibilități la temperatură, locații de fabricație etc.), este clar că amploarea activității va fi vastă.
Prioritățile pentru pregătirea aceastei distribuții includ:
- Disponibilitatea de instalații și echipamente cu temperatură controlată;
- Disponibilitatea personalului instruit pentru manipularea vaccinurilor sensibile la timp și temperatură.
Pregătirile la frontieră
La frontieră: Colaborarea eficientă cu autoritățile sanitare și vamale va fi, prin urmare, esențială pentru a asigura: aprobările în timp util, măsurile de securitate adecvate, manipularea adecvată și vămuira.
Prioritățile pentru procesele de frontieră includ:
- Introducerea unor proceduri rapide pentru zboruri și permisele de aterizare pentru avioanele care transportă vaccinul COVID-19;
- Exceptarea membrilor echipajului de zbor de la cerințele de carantină pentru a asigura menținerea lanțurilor de aprovizionare a mărfurilor;
- Susținerea drepturilor temporare de trafic pentru operațiunile care transportă vaccinurile COVID-19;
- Acordarea priorității la sosirea acelor transporturi vitale pentru a preveni eventuale anomalii de temperatură din cauza întârzierilor;
- Reducerea tarifelor pentru a facilita deplasarea vaccinului.
Capacitatea de transport
Așa cum s-a întâmplat și în perioada pandemiei, flota cargo globală va juca un rol important în transportul vaccinurilor în toată lumea.
Distribuirea eficientă a miliarde de doze de vaccin în întreaga lume va implica bariere logistice si programatice extrem de complexe în cadrul lanțului de aprovizionare. Guvernele trebuie să lucreze cu producătorii și partenerii de logistică pentru a implementa eficient la nivel global vaccinurile anti-COVID-19.
Pe lângă pregătirile de transport și coordonarea necesară, guvernele trebuie să ia în considerare și capacitatea actuală de încărcare a industriei globale a transportului aerian. IATA a avertizat că, odată cu scăderea severă a traficului de pasageri, companiile aeriene au redus numărul zborurilor și au consemnat la sol mii de avioane.
Rețeaua globală de rute a fost redusă dramatic de la cele 24.000 de perechi de orașe pre-COVID. OMS, UNICEF și Gavi au raportat deja dificultăți severe în menținerea programelor lor de vaccinare planificate în timpul crizei COVID-19 din cauza conectivității aeriene limitate.
Doar furnizarea unei doze unice pentru 7,8 miliarde de oameni ar avea nevoie de 8000 de zboruri cu avioane Boeing 747 cargo. Transportul terestru va ajuta, în special în zonele dezvoltate și cu conexiune locală de producție. Dar vaccinurile nu pot fi livrate la nivel global fără utilizarea semnificativă a flotei cargo.