IATA avertizează: gaura în bugetul companiilor europene este de 86 de miliarde de dolari
Noile estimări financiare și sociale prezentate de IATA (International Air Transport Association) sunt dramatice. Asociația Internațională a Transportului Aerian a venit cu noi dovezi care arată adâncirea crizei economice în rândul companiilor aeriene din Europa. IATA a solicitat acțiuni guvernamentale urgente pentru conservarea serviciilor aeriene.
Analiza IATA arată că, în 2020, pierderea de venituri potențiale a companiilor aeriene a crescut la 89 de miliarde de dolari, iar numărul pasagerilor este prevăzut în scădere cu 55% sub nivelul anului 2019.
Noile statistici sunt în creștere față de estimările anterioare, făcute la 24 martie 2020, care arătau pierderi de 76 miliarde de dolari, respectiv o scăderea a numărului de pasageri cu 46%.
În acest moment, traficul aerian este diminuat cu 90% față estimările pre-COVID. Ceea ce pune în pericol aproximativ 6,7 milioane de locuri de muncă și ar putea duce la un impact negativ al PIB-ului cu 452 miliarde de dolari în toată Europa.
Gaura în bugetul companiilor europene este de 86 de miliarde de dolari
IATA a revizuit statisticile după ce s-a constatat un impact mai mare față de asteptările anterioare a restricțiile de călătorie introduse din cauza pandemiei de COVID-19. Noua analiză a IATA se bazează pe un scenariu de restricții severe de călătorie, care durează trei luni, cu o ridicare treptată a restricțiilor pe piețele interne, urmată de călătoriile regionale și intercontinentale.
Este esențial ca guvernele să intervină rapid pentru a reduce la minimum aceste daune economice. Printre primele priorități ar trebui să fie sprijinul financiar direct, împrumuturile și scutirea de taxe către companiile aeriene.
Ajutorul de reglementare este, de asemenea, crucial, în special o modificare temporară a UE261 pentru a oferi o mai mare flexibilitate în ceea ce privește condițiile de rambursare a zborurilor anulate.
În timp ce companiile aeriene luptă pentru supraviețuire, industria caută să planifice relansarea conectivit[‘ii aeriene odată ce restricțiile încep să fie ridicate. Au fost identificate o serie de cerințe pentru a asigura o repornire reușită:
- vor fi necesare măsuri de consolidare a încrederii pentru a încuraja oamenii să călătorească
- orice măsură temporară introdusă de guverne ar trebui să fie exercitate cu o strategie clară de ieșire
- standardele globale cu recunoaștere reciprocă vor fi esențiale pentru reluarea cu succes a operațiunilor aeriene.
„Lumea se va baza pe companiile aeriene și conectivitatea aeriană pentru a restabili economia globală. O repornire de succes a industriei va fi crucială. Pentru a ajuta acest lucru, IATA găzduiește o serie de summituri regionale pentru a reuni guvernele și industriile cheie, pentru a maximiza șansele unei reporniri ordonate. Armonizarea și coordonarea măsurilor vor fi vitale. ”, a spus Schvartzman.