Ghid despre cum se mănâncă la all inclusive pentru a nu risipi mâncarea!
Scriu despre călătorii de prin 2012, an în care am pus bazele acestui proiect – airlinestravel.ro. Am început din pasiune pentru aviație și turism. În prezent publicăm numeroase știri, informații, analize, curiozități și alte informații ce au legătură cu turismul, aviația și livestyle.
În tot acest timp am avut ocazia să stau în sute de hoteluri, să călătoresc în zeci de țări și sute de destinații, să acumulez sute de mii de mile în urma a peste 700 de zboruri (am și pierdut numărul lor).
Am fost la all inclusive în Turcia, Bulgaria, Spania, am călătorit mii de kilometri prin Grecia, am vizitat Italia, Germania, Olanda și multe altele. Am călătorit foarte mult și în România. Anual, împreună cu familia avem 2-3 vacanțe la munte și la mare pe meleagurile mioritice.
Însă, nu de puține ori, am fost marcat de ce am putut să văd în restaurantele de all inclusive, așa că am scris acest mic ghid despre cum se mănâncă la all inclusive pentru a nu risipi mâncarea. În general, restaurantele din resorturi oferă serviciul de mese (mic dejun, prânz, cină) în regim ”bufet suedez”, adică cu autoservire.
Ghid despre cum se mănâncă la all inclusive
- Mesele sunt programate într-un anumit interval orar. Nu te așeza cu 30 de minute înainte la ușă pentru a fi primul în incintă. Nu câștigi nimic, doar pierzi din timpul tău în care poți să te bucuri de plajă, să faci un dus, să te schimbi, să te bucuri cei dragi. Pentru ce să păzești ușa restaurantului?
- Odată ce ai dat năvală în restaurant, nu te înfige în prima lingură de mâncare ca apoi să constați că de fapt vrei altceva și să-ți abandonezi farfuria cu mâncarea nedorită. Recomandăm să faci un tur al insulelor cu mâncare, să vezi ce este în meniu și să-ți alegi preparatele dorite, atât cât crezi tu că poți să mănânci.
- Așează-te la rând și așteaptă să ajungi în dreptul vasului cu mâncarea preferată, nu sări peste rânduri, nu ocoli alte persoane. Eventual poți să ceri voie sau să întrebi persoana din fața ta dacă te lasă să o depășești.
- Nu-ți umple 3-4 farfurii cu mâncare doar pentru că ești la all inclusive și ți-ai pus în minte să mănânci de toți banii. Fii cumpătat și pune-ți în farfurie cât mănânci la o masă normală. Dacă nu te saturi, mergi și-ți mai pui. Sigur ai timp! Însă nu uita că peste 3-4 ore vei mânca iar.
- Nu amesteca pui cu porc, pește și cu toate garniturile și preparatele pe care le găsești pe traseu. Cu siguranță vei obține ceva ce nu-ți va plăcea și așa ajungi să strici o groază de mâncare. În momentul în care începi să pui într-o farfurie tocăniță de pui cu sos și peste care mai pui carne friptă, cartofi prajiți, cartofi fierți, paste, orez și deasupra pui și niște smântână cu brânză și mămăligută, clar acolo nu cred că rezultă ceva comestibil. O să iei două linguri și vei constata același lucru ca noi, abandonând creația ta din farfurie.
- De regulă, restaurantele au grijă să-ți ofere preparatele astfel încât să poți combina carnea disponibilă cu o garnitură care se potrivește. De exemplu, peștele merge cu legume la cuptor sau fierte, poate un orez; carnea de pui / porc la grătar merge cu cartofi prăjiți sau la cuptor și cu ceva salată; tocănița și în general preparatele cu sos pot fi mâncate simple sau poate cu o garnitură de orez și cu o salată (depinde de preparate).
- Sunt unele restaurante de all inclusive unde fiecare insulă cu mâncare are un specific. Ai insula de pește cu garniturile aferente, ai insula de pui cu garniturile aferente, ai insula de porc cu garniturile aferente, ai insula de paste, fast food, pizza etc. Nu te pune să le combini pe toate într-o singură farfurie.
- Nu-ți căra la masă 10 pahare de suc și 15 de bere doar pentru că-ți este frică că o să crapi de sete. Stai liniștit, este pentru toată lumea. Iei un pahar cu suc / bere / vin, îl bei, mergi și mai iei altul.
- Nu-ți umple farfuriile cu toate prăjiturile din galantare. O să faci diabet. Alege de poftă 2-3. Dacă mai vrei, mai mergi și-ți iei, dar nu-ți pune 10-15 prăjituri. Nu o să le mănânci, iar ce va rămâne în farfuria ta se va arunca.
- Dacă restaurantul oferă înghețată, nu te pune să iei 20 de înghețate (înghețăți pentru unii) doar pentru că poți. O să se topească și o să le arunci. Mai bine iei una, o mănânci și, dacă mai dorești, mergi și mai iei una.
- Comportă-te în vacanță cum te comporți și acasă, nu scăpat din junglă. Fii discret, vorbește cât să te audă cei de lângă tine, nu tot restaurantul. Îmbracă-te corespunzător pentru restaurant, fără să-ți etalezi costumul de baie și să-ți fluturi prosopul ud peste mâncarea celor din restaurant.
- Poate e bine ca din când în când să folosești “vă rog”, “mă scuzați”, “mulțumesc” și alte expresii asemănătoare. Ajută incredibil de mult.
Nu e greu să dăm dovadă de bun-simț, să respectăm oamenii din jur, personalul restaurantului. În general, nu e greu să ne respectăm pe noi înșine prin modul nostru de a ne comporta. Însă cel mai important, hai să respectăm mâncarea și să nu o stricăm. Fii cumpătat!
Dacă voi aveți ceva de adăugat despre all inclusive, lăsați un comentariu la acest articol!