Elveția reduce carantina de la 10 zile la 5 zile

0 533

Elveția s-a alăturat țărilor din Uniunea Europeană și Spațiul Schengen care au scurtat obligația de autoizolare obligatorie în ultimele săptămâni, reducând-o de la zece la cinci zile. Decizia a fost luată de Consiliul Federal Elvețian într-o ședință desfășurată joi, 12 ianuarie, în cadrul căreia Consiliul a decis și scurtarea valabilității certificatelor de vaccinare și recuperare COVID-19 la 270 de zile.

Anunțând scurtarea carantinei, Consiliul a remarcat că pentru ca o persoană să poată ieși din carantină după cinci zile, aceasta trebuie să fie lipsită de simptome cu cel puțin 48 de ore înainte.

Carantina de contact urmează să fie scurtată la cinci zile. În plus, carantina trebuie să fie limitată la persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie cu cineva care a fost testat pozitiv sau care a avut contact strâns în alte moduri. Persoanele care au primit ultima doză de vaccin sau care s-au vindecat de COVID-19 în ultimele patru luni sunt scutite”, notează Consiliul într-un comunicat de presă.

Totodată, Elveția aplică o decizie a Comisiei Uniunii Europene luată pe 21 decembrie, de scurtare a valabilității certificatelor de vaccinare de la un an la 270 de zile în urma finalizării vaccinării primare.

Consiliul Federal din Elveția intenționează, de asemenea, să reducă perioada de valabilitate a tuturor formelor de certificat de vaccinare de la 365 la 270 de zile și astfel să se asigure că certificatul rămâne valabil în UE”, se arată în comunicatul de presă. Valabilitatea certificatelor de recuperare a fost, de asemenea, redusă la 270 de zile.

Conform celorlalte măsuri COVID-19, care au fost introduse pe 17 decembrie 2021, acestea vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii martie din cauza situației tensionate din spitalele din toată țara, deși numărul pacienților infectați cu Omicron care au nevoie de terapie intensivă este mult mai scăzută în comparație cu cei infectați cu varianta Delta.

Leave A Reply

Your email address will not be published.