Dronele sunt o amenințare pentru aviația civilă?
În cadrul Routes Europe 2018, care a avut loc la Bilbao, specialiștii în securitatea aeriană au tras un semnal de alarmă cu privire la drone. Aceștia au spus că este o chestiune de timp până când o dronă va fi folosită în atentate teroriste asupra avioanelor civile.
Totul a pornit de la o statistică din Marea Britanie, care a anunțat 100 de incidente în care au fost implicate drone, 40 dintre acestea fiind clasificate ca fiind periculoase.
Zilele trecute am văzut și o analiză sosită de la ANSV (Agenzia Nazionale per la Sicurezza del Volo), care anunța peste 40 de incidente aeronautice, în care au fost implicate drone. V-am anunțat și noi când aeronavele civile au avut de suferit după urma unor drone pilotate în apropierea aeroporturilor.
O altă statistică interesantă vine de la Aviation Safety Network. Baza de date ASN numără peste 3800 de incidente în care au fost implicate aeronave fără pilot de tip drone. Tipurile de drone regăsite în baza de date ASN sunt: drone de tip elicopter pentru consumatorii de rând și profesioniști; drone mari de recunoaștere (aici intră și cele militare) și aeromodele cu radiocomandă.
Dronele ar putea fi folosite în atentate teroriste
Problema e că multe dintre acestea sunt pilotate în zone interzise, cum ar fi aeroporturi sau culoare de zbor/tranzit. Sunt drone care pot zbura între 400 și 4000 de metri, ceea ce le face să fie periculoase pentru aviația civilă.
Câțiva specialiști în securitatea aeriană au tras un semnal de alarmă și au spus că este o chestiune de timp până când teroriștii vor folosi dronele în viitoarele lor atacuri teroriste. Drona reprezintă o tehnologie nouă, care poate fi practică și utilă în multe situații, dar și periculoasă dacă este folosită într-un mod negativ.
Dronele sunt o amenințare pentru aviația civilă? Așteptăm răspunsurile voastre la acest articol!
Daţile idei!