Degivrarea avioanelor la sol – de ce, cum, când

Importanța degivrării avioanelor!

4 17.044

Suntem în plină iarnă, cu ninsoare și temperaturi sub 0 grade. Mereu v-am informat despre situația zborurilor din/spre aeroporturile din România, despre anulările apărute din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar și despre întârzierile la decolare, care sunt determinate de necesitatea degivrării aeronavelor.

Degivrarea avioanelor

De ce este necesar procesul de degivrare al avionului? Înainte să vorbim de degivrare, aduc în discuție fenomenul de givraj. În condiții de temperaturi scăzute și umiditate ridicată poate apărea un strat de gheață pe părțile metalice ale aeronavei. Gheața pe avioane este foarte periculoasă. Poate influența aerodinamicitatea, poate duce la scăderea portanței, totul culminând cu prăbușirea aparatului de zbor. Deci degivrarea aeronavelor (deicing) este necesară pentru siguranța zborului.

Când se aplică procesul de degivrare? Acest proces se aplică în special în sezonul rece, când temperaturile sunt sub zero grade, când este zăpadă și umiditate ridicată, toate acestea contribuind la apariția gheții pe fuselajul avionului.

Conform regulamentelor din aviație, degivrarea poate fi necesară și în condiții de vreme bună, cu soare și câteva grade peste 0, dar de fiecare dată la solicitarea comandantului.

Cum se face degivrarea?

Se aplică cu presiune o soluție specială pe suprafețele metalice ale aeronavei. Aceasta are rolul de a desprinde și de a topi stratul de gheață de pe întregul fusejal, în același timp având și rolul de a preveni formarea de strat nou de gheață pentru o perioadă de până la 20 de minute. În acest timp, aeronava trebuie să decoleze.

Pentru degivrare, se folosește o mașină (sau mai multe) special creată pentru acest proces. Unele sunt mai moderne, având o nacelă prevăzută cu un sistem special de pulverizare. Altele sunt ceva mai vechi și necesită 2 persoane pentru manevrare/deplasare, având un sistem mai învechit de aplicare a soluțiilor degivrante.

De ce apar întârzieri în urma procesului de degivrare? Acest proces poate dura între 15 și 40 de minute, în funcție de condițiile meteo de afară, de dimensiunile avionului și de concentrația soluției folosită în procesul de degivrare.

Ținând cont că acest proces este necesar în sezonul de iarnă, el nu este prins în timpul standard necesar pentru pregătirea unei aeronave de următorul zbor. Astfel, timpul de degivrare se acumulează timpului standard de operare la sol.

Data viitoare când veți zbura cu avionul, să nu vă enervați din cauza întârzierilor generate de procesul de degivrare. Este pentru siguranța voastră, a zborului și a întregului echipaj.

P.S. De menționat faptul că procesul de degivrare se face după îmbarcarea pasagerilor, astfel aeronava poate fi pregătită rapid de decolare. Degivrarea se face pe platformă sau la poarta de îmbarcare.

Mulțumim Direcției de Comunicare Aeroporturi București pentru fotografiile și materialul video furnizate!

4 Comentarii
  1. ovidiu says

    te felicit pt calitatea si acuratetea articolelor, mi-ai raspuns la multe intrebari pe care le aveam, referitoare la degivrare si depresurizarea avioanelor (ultimile doua articole postate) inca odata, bravo Sorin !

    1. Sorin Rusi says

      Multumim! Stai cu ochii pe airlinestravel.ro si sper sa-ti placa ce vei citi in continuare :D!

Leave A Reply

Your email address will not be published.