De ce aeroporturile au introdus restricțiile privind lichidele din bagajul de mână?
Cine a călătorit cel puțin o dată cu avionul știe că nu are voie cu lichide / apă la punctele de control din aeroporturi. Totodată, cremele, cosmeticele, alte tipuri de lichide sunt acceptate în bagajul de mână în sticluțe și cutiuțe ce nu depășeșc 100 ml/recipient și 1 kg în total. Totodată, acestea trebuie să fie ambalate într-o pungă specială, transparentă, care se poate închide complet.
Interzicerea / restricționarea lichidelor în aeroporturi ține de securitate
Probabil că v-ați întrebat de ce aeroporturile au interzis / restricționat lichidele din bagajul de mână. Mulți ați crede că este vorba de o decizie pur comercială, determinându-i pe oameni să cumpere apă, sucuri, alte lichide de la magazinele din incinta aeroportului. Însă, realitatea e cu totul alta. Decizia de a interzice lichidele și de a restricționa cantitatea de lichide din bagajul de mână ține de securitate.
În august 2006, serviciile de securitate britanice au dejucat un atac terorist în care substanțele explozive erau transportate la bordul avioanelor în recipiente standard pentru băuturi. Complotul a implicat folosirea peroxidului de hidrogen ca exploziv. Ulterior, substanța și alte elemente erau asamblate într-o bombă și urma să fie detonată la bord.
Temerile cu privire la astfel de atacuri au condus la impunerea imediată a unor restricții severe. Regulile au fost impuse peste noapte, iar din dimineața zilei de 10 august, pasagerii din Marea Britanie și SUA nu au putut transporta nimic la bordul aeronavei, cu excepția unui mic obiect personal. Lichidele au fost interzise, în afară laptele pentru bebeluși.
Acest lucru a avut un impact semnificativ, deoarece presiunea asupra sistemelor de bagaje a fost severă. Multe zboruri au fost anulate, iar mulți pasageri au trecut la transport alternativ. Potrivit The Independent, în săptămâna de după interdicție, British Airways a anulat peste 1.500 de zboruri, iar sectorul aviației din Marea Britanie a pierdut în total peste 50 de milioane de lire sterline (echivalentul a 110 de milioane de dolari). Întrucât regulile au fost introduse brusc, acest lucru a provocat confuzie ce a dus la întârzieri mari în aeroporturi.
Noile scannere vor permite trecerea cu lichide în bagajul de mână
De atunci, procedurile și regulile s-au îmbunătățit, la fel ca tehnologia de screening și scanare pentru detectarea și testarea lichidelor. În zilele noastre, există o speranță tot mai mare că îmbunătățirile tehnologice ar putea începe în curând să poată elimina restricțiile. Sunt aeroporturi care au implementat noi scannere ce le permit acum pasagerilor să treacă cu lichide și, totodată, să nu mai scoată echipamenul electronic din bagajele de mână.
Aeroportul Internațional din Cluj a montat noile scannere de tip EDS standard C3 pentru procesarea pasagerilor și a bagajelor de cabină.
Prin instalarea acestor echipamente a fost fluidizat procesul de control de securitate și s-a micșorat timpul de procesare a bagajelor pasagerilor datorită capacității superioare de scanare. Totodată, echipamentele EDS standard C3 permit scanarea bagajelor de cabină fără a fi nevoie ca pasagerii să îndepărteze lichidele, aerosolii sau electronicele de mari dimensiuni din bagajele de mână. Echipamentele vor fi dotate cu un sistem integrat automat de returnare a tăvilor.
Marea Britanie ar putea relaxa politica lichidelor în bagajul de mână
Odată cu instalarea noilor scanere, regulile de securitate privind scoaterea lichidelor și a laptopurilor din bagajele de mână ar putea fi eliminate în Regatul Unit, din 2024. O decizie finală nu a fost încă luată, dar ce ar putea însemna aceasta pentru viitorul călătoriilor aeriene?
„Tocmai am început extinderea zonei de securitate din Terminalul 3, care va avea mai multe scanere CT și va avea un termen limită – jumătatea anului 2024”, a declarat directorul executiv al Aeroportului Heathrow, John Holland-Kaye. ”Până atunci, pasagerii trebuie să respecte actualele reguli cu privire la transportul lichidelor în bagajul de mână”.
Acestea fiind spuse, în următorii ani vom asista la eliminarea acestor restricții. Până atunci, respectați-le din motive de securitate.