Cum se mănâncă cu bețișoare: tehnici și instrucțiuni de a mânca cu bețișoare chinezești! Istoria bețișoarelor chinezești!

0 1.073

Dacă sunteți fani mâncare asiatică, în special mâncarea chinezească, pentru a o savura pe deplin este musai să o mâncați cu bețișoarele. Însă, înainte de a vorbi despre tehnici și instrucțiuni de a mânca cu bețișoarele, hai să trecem puțin prin istoria lor.

Bețișoarele chinezești, aceste ustensile de mâncat folosite în anumite părți din ASIA, au o istorie interesantă. Conform Academiei de Științe din California, betisoarele au apărut în urmă cu aproximativ 5 000 de ani în China. De aici și denumirea de ”bețișoare chinezești” cu toate că acestea sunt folosite și în alte regiuni din ASIA.

Cele mai vechi versiuni ale bețișoarelor chinezești au fost probabil crenguțe folosite pentru a mesteca alimentele din oale de gătit. Când resursele au devenit rare, în jurul anului 400 î.Hr., bucătarii pricepuți și-au dat seama cum să economisească combustibilul tăind alimentele în bucăți mici, astfel încât să se gătească mai repede. 

Cum se mănâncă cu bețișoarele chinezești

Această nouă metodă de a găti a făcut inutilă existența cuțitului la masă. O practică care se încadra, de asemenea, în învățăturile non-violente ale lui Confucius, așa cum se exprimă într-una dintre numeroasele sale citate: „Omul onorabil și drept se ține departe de atât abator și bucătărie. Şi nu permite nici un cuţit pe masa lui”. De remarcat faptul că filozoful Confucius a contribuit la răspândirea bețișoarelor. Acesta a militat împotriva folosirii cuțitului la masă

De la Confucius (filozof chinez) și până în prezent, “hrana este lucrul cel mai important” și chiar salutul tradițional “Chi fan le ma” = “Ai mancat?”.

Până în anul 500 d.Hr., bețișoarele s-au răspândit în Japonia, Vietnam și Coreea. Bețișoarele japoneze timpurii erau folosite strict pentru ceremonii religioase și erau făcute dintr-o bucată de bambus îmbinată în partea de sus, ca o pensetă. Să știți că thailandezii nu folosesc în mod obișnuit bețișoare.

Cum se mănâncă cu bețișoare chinezesti
Cum se mănâncă cu bețișoare chinezesti

Asiaticii au dezvoltat și câteva superstiții în jurul bețișoarelor. Unii asiatici cred că dacă ți se oferă o pereche neuniformă de bețișoare, vei pierde o barcă sau un avion. O veche superstiție coreeană susține că „cu cât cineva ține mai aproape de vârf o pereche de bețișoare, cu atât mai mult va rămâne necăsătorit”.

Trecând peste superstiții, este foarte util și interesant să învățăm să mâncăm cu bețișoare. Recunosc, sunt un fan al bucătăriei chinezești, poate și ceva din cea japoneze. Însă din punct de vedere al utilizării bețișoarelor, mai am de exersat. Se spune că cei ce utilizează bețișoarele își pot îmbunătăți memoria. Așa că voi continua să-mi îmbunătățesc tehnica de a mânca cu bețișoarele.

Tehnici și instrucțiuni de a mânca cu bețișoare chinezești

Pentru asta, am căutat câteva tutoriale, care mi-au fost utile și vreau să le împărtășesc cu voi. Mai jos avem unul dintre cele mai bune tutoriale despre cum se mănâncă cu bețișoarele, indiferent de materialul din care sunt fabricate acestea.

De remarcat faptul că bețișoarele nu se țin prea aproape de vârf sau din capătul opus, ci la 1/3 din lungimea acestora. În mod normal, bețișoarele trebuie să fie egale ca lungime. Terhnica de a mânca cu bețișoare chinezești necesită multă concentrare la început.

Câteva informații interesante și utile despre mâncatul cu bețișoare

  • Nu prindeți bețișoarele cu toată mâna, ca într-un pumn.
  • Nu înfigeți bețișoarele în mâncare – „Sashibashi” – bețișoare pe post de suliță. În multe zone din ASIA, gestul nu e văzut cu ochi buni de localnici.
  • Nu folosiți bețișoarele pentru a trage mai aproape castronul cu mâncare sau alte produse de pe masă. Pentru aceste gesturi se folosesc mâinile.
  • Nu puneți bețișoarele orizontal peste farufria sau bolul cu mâncare. A face acest lucru în mijlocul unei mese poate însemna că nu-ți place mâncarea. În mod normal, bețișoarele sunt rezemate de suportul special sau de marginea farfuriei / bolului.
  • Nu lingeți bețișoarele.
  • Când doriți să luați diferite preparate dintr-un platou comun, indicat este să folosiți capetele opuse ale bețișoarelor față de cele cu care mâncați.

Voi cum vă descurcați când vine vorba de a mânca cu bețișoarele chinezești?

Leave A Reply

Your email address will not be published.