Cum să verifici un site de turism prin câteva metode simple
TRUSTED.ro sfătuiește clienții să verifice site-ul și firma magazinului online înainte de a face o achiziție de la comerciantul respectiv.
În România sunt înregistrate câteva mii de agenții de turism, majoritatea dintre ele având și un site de prezentare. Nimic rău până aici. Problema apare atunci când anumite firme sau site-uri de turism operează fără licență valabilă emisă de Autoritatea Națională pentru Turism, fără o poliță privind asigurarea turiștilor, fără să ofere toate actele necesare turistului etc.
În decursul anilor au fost cazuri cu turiști păcăliți, care s-au trezit cu banii dați și fără vacanțele mult visate. Aceste neplăceri s-au înregistrat chiar și cu agenții mari de turism, care au intrat în insolvență, fără să mai poată acoperi vacanțele turiștilor. Vedeți cazul Mareea!
Verificați site-urile și agențiile de turism
Avem motive să ne îngrijorăm și în viitorul apropiat? Din punctul meu de vedere n-ar trebui să existe motive majore, dar surprizele pot apărea mereu. Pentru a evita situațiile neplăcute, ar fi bine să fiți mai precauți și să verificați agențiile și site-urile de turism de unde intenționați să vă cumpărați pachetele de vacanță.
Cum puteți face acest lucru? Răspunsul este simplu. Un site de turism respectabil trebuie să aibă:
– o licență valabilă emisă de Autoritatea Națională pentru Turism. Aceasta trebuie afișată pe site (sau precizează pe site numărul acesteia). Este important ca accesul la licență să fie foarte ușor pentru client. Ideal ar fi să existe un link direct de pe prima pagină.
– o poliță valabilă privind asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism. Polița trebuie reînnoită anual. Ar trebuie să existe aceleași condiții de vizibilitate ca în cazul licenței.
(Subiect cu privire la polița de insolvență este mai delicat. Sunt cazuri când această asigurare nu acoperă toate cheltuielile agenției cu privire la vacanțele vândute, existând riscul ca mulți turiști să nu-și poată recupera banii.)
– Solicitați un exemplar al contractului de prestări servicii turistice, în momentul cumpărării pachetului de servicii turistice. Contractul poate fi transmis și prin e-mail și nu trebuie semnat de părți. Fiind vorba de un contract de adeziune, și acesta ar trebui sa fie disponibil online, pe pagina furnizorului de servicii turistice.
Alte metode prin care puteți verifica site-ul / agenția de turism:
– Găsește toate detaliile despre firmă în pagina de contact. Trusted.ro le solicită site-urilor, care dețin Marca de Încredere, să aibă în pagina de contact, printre altele: denumirea firmei, datele de înregistrare la Registrul Comerțului sau ANAF, capitalul social și adresa.
– Verifică opiniile altor clienți despre firma respectivă pe site-uri specializate. Mai multe studii europene și americane recente arată că oamenii capătă încredere dacă află opinia altor consumatori. Fie că vă uitați pe site-uri specializate pentru turism, de tipul TripAdvisor.com sau Booking.com, fie că verificați opiniile pe site-uri specializate românești, cum este sistemul Opiniideincredere.ro, ar fi bine să aveți încredere în opinii care sunt gestionate obiectiv de altă parte decât de firma care le primește.(Însă mare atenție la feedback-urile găsite. Nu mereu sunt de încredere. Și nu mereu vă pot feri de neplăceri. Până la insolvență, un site de turism poate funcționa ireproșabil.)
– Un indicator de încredere ține și de modul de comunicare. Vă răspunde cineva în timp util la e-mail sau la telefon. Un contact ne-intermediat cu un angajat al firmei de turism este recomandat, înainte de a plasa comanda pe site. Astfel, clientul poate observa cât de rapizi sunt oamenii care lucrează acolo, ce ton folosesc în comunicare, dacă au răspuns la întrebări etc.
Legislația românească în materie de e-commerce este în prezent adaptată aproape integral la cea din spațiul comunitar european, dar sunt unele cazuri, precum cel al agențiilor turistice online, în care clienții trebuie să dea dovadă de mai multă vigilență.
Fiți vigilenți!