Cum ne organizăm vacanța în 2021?
În 2020, turismul global a înregistrat cel mai slab an din istorie, sosirile internaționale scăzând cu 74%. Destinațiile din întreaga lume au întampinat cu un miliard mai puține sosiri internaționale în 2020 decât în anul precedent, din cauza scăderii fără precedent a cererii, dar și din cauza restricțiilor de călătorie impuse la nivel global.
Prăbușirea călătoriilor internaționale reprezintă o pierdere estimată la 1.3 trilioane de dolari, aproximativ de 11 ori pierderea înregistrată în timpul crizei economice mondiale din 2009. Criza a pus în pericol între 100 și 120 de milioane de locuri de muncă din industria turismului, multe dintre ele în întreprinderi mici și mijlocii.
Din cauza pandemiei de coronavirus, și 2021 va fi un an greu pentru turismul global. Debutul acestui an a venit cu multe restricții impuse de țările europene și din întreaga lume.
Acest lucru ne obligă să ne schimbăm obiceiurile de a ne organiza viitoarele vacanțe. Mai jos aveți câteva sugestii despre cum să abordați viitoarele călătorii în vremea pandemiei.
Cum ne organizăm vacanța în 2021?
- Gândește-te foarte bine atunci când alegi destinația. Verifică reglementările de sănătate impuse de țara respectivă pentru a ști cum trebuie să te pregătești pentru călătorie. Destinația de vacanța trebuie să fie aleasă pentru a vă putea relaxa.
- Aviația a fost industria cea mai afectată, iar majoritatea pasagerilor au devenit mai atenți atunci când rezervă biletele de avion. Cu siguranță, destinațiile din Grecia, Turcia sau Bulgaria vor fi preferatele românilor și în 2021, mai ales pentru că sunt aproape de casă și se poate călători terestru. Totuși, majoritatea tărilor sunt bucuroase să întâmpine turiști, atâta timp cât vor fi respectate măsurile de călătorie. Pentru a fi siguri că respectați toate reglementările impuse, puteți verifica lista țărilor europene care impun restricții pentru cei ce călătoresc din România.
- Deși călătoria cu automobilul personal poate să fie cea mai sigură variantă, Airbus a demonstrat de ce nu este nevoie de distantare in avion si cat de sigur este sa zbori in vremea pandemiei de COVID-19. În plus, dacă destinația de vacanță este o insulă exotică, Dubai, Maldive sau Zanzibar, călătoria cu mașina este imposibilă.
- Trendurile anului 2021 vor fi rezervările last minute și datele de călătorii flexibile. Early booking-ul rămâne varianta ideală de călătorie pentru a beneficia de reduceri. Totuși, în contextul actual, majoritatea companiilor aeriene permit reprogramarea biletelor și schimbarea datelor de călătorie fără costuri adiționale. De asemenea, trebuie să tineți cont că există posibilitatea să nu beneficiem de oferte last minute pentru destinația dorită.
Călătoriți responsabil și respectați măsurile impuse de fiecare țară
- Verifică dacă țara de destinație impune carantinarea sau testarea la intrare și care sunt restricțiile de călătorie impuse în țara de destinație.
- Analizați lista galbena a României pentru a verifica dacă România impune carantinarea sau autoizolarea la domiciliu întoarcerea din concediu.
- De fiecare dată când călătoriți trebuie să cunoașteți datele de contact ale ambasadelor și consulatelor României în țările de tranzit și în țara de destinație. Astfel, în eventualitatea unor probleme, să puteți lua legătura rapid cu cei care vă pot ajuta.
- Chiar dacă veți plăti mai mult pentru vacanță, verificați dacă hotelul pe care l-ați ales respectă toate cerințele de securitate și sănătate impuse (igienizare, distanțare socială, locuri special amenajate pentru copii).
- Este posibil ca o parte dintre hoteluri să nu se deschidă nici în 2021. Totuși, este așteptată o creștere a cererii de călătorie în acest an și prin urmare noi recomandăm să faceți rezervările din timp, dacă aveți un hotel favorit. Optați pentru posibilitatea de a putea anula gratuit în cazul în care nu veți mai putea călători.
Asigurarea de călătorie trebuie să fie indispensabilă
- În această perioadă incertă este recomandată o asigurare de călătorie. Astfel, în cazul unor posibile probleme de sănătate să puteți sta relaxat știind că nu va fi necesar niciun alt cost adițional.
- Din bagaj nu trebuie să lipsească „safety kit-ul”. Acum, pe lânga pastilele pe care le puneți în bagaj la fiecare călătorie, trebuie să aveți grijă să nu vă lipsească gelul dezinfectant, servețele și câteva măști de rezervă.
- Dacă veți alege să călătoriți cu avionul, trebuie să verificați dacă transportatorul aerian pe care l-ați ales nu a impus propriile restricții de călătorie. De exemplu, pasagerii Lufthansa Group sunt obligați să poarte măști chirurgicale / FFP2 la bordul aeronavelor.
- Încearcați să faceți plățile doar cu cardul, evitând astfel să puneți mâna pe bancnote sau monede.
Indiferent de modul în care alegeți să călătoriți spre destinația de vacanță, relaxarea este la destinație! Călătoriți responsabil!